:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEHIND ENEMY LINES
BEHIND ENEMY LINES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-07-20
FILM
Behind Enemy Lines is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt tijdens de burgeroorlog van de jaren negentig in het voormalige Joegoslavië. Luitenant/navigator Chris Burnett (Owen Wilson), in dienst bij de Amerikaanse marine, is zijn job beu en is elk restje motivatie kwijtgespeeld. Zijn ontslagbrief gaat niet onopgemerkt voorbij want hij moet op appel verschijnen bij Admiraal Leslie Reigart (Gene Hackman) die het hem kwalijk neemt dat hij uitgekeken is op zijn job. De anders brave Burnett kreeg de voorbije weken en maanden reeds verschillende aanmaningen wegens slecht en roekeloos gedrag, mede te wijten aan zijn demotivatie. Tijdens de kerstperiode moet Burnett met zijn vaste piloot Stackhouse op verkenningsvlucht. Tijdens de vlucht stelt hij op de radar activiteit vast boven een gedemilitariseerde zone. Ze besluiten de zaak te onderzoeken en gelijktijdig hun nieuw digitaal fototoestel aan een eerste test te onderwerpen. Hun F-18 wordt echter zonder pardon neergeschoten waarop beiden met de schietstoel en parachute proberen te ontsnappen. Wanneer Burnett een poging onderneemt om radiocontact met de basis te leggen, is hij getuige dat Stackhouse door de rebellen genadeloos geëxecuteerd wordt. Zijn aanwezigheid wordt echter ontdekt en hij moet nu vechten om te overleven en uit de handen van de Servische strijdkrachten te blijven. Ondertussen zit de reddingsactie strop en heeft Reigart de handen vol om tegen de strikte NAVO-richtlijnen in de legertop te overtuigen om Burnett uit het vijandig gebied te evacueren...


De eerste vijftien minuten van de film zijn de slechtste, het verhaal komt traag en houterig op gang en de dialogen en scènes zijn met momenten flauw en totaal overbodig. Eenmaal je het begin doorworsteld hebt en de F-18 onder vuur genomen wordt, gaat de film pas echt van start. De scènes waarin Burnett op de vlucht slaat voor de vijand zijn best knap en sfeervol gefilmd en spannend om te volgen. De crew kreeg volledige medewerking van de Amerikaanse defensie om zo getrouw mogelijk de waarheid te benaderen. Het duurt wel even voor Owen Wilson ons een beetje kon overtuigen van zijn rol, gaandeweg in de film kruipt hij iets beter in de huid van zijn personage. De echte uitblinkers zijn echter Gene Hackman als admiraal Reigart, Vladimir Mashkov als sluipschutter/jager, en Olek Krupa die de rol speelt van leider Lokar.


BEELD EN GELUID
Op technisch vlak scoort deze dvd hoge toppen. Zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn van een uitstekend niveau waarbij het geluid zelfs nog iets beter scoort. De film heeft het originele 2.35:1 beeldformaat dat anamorfisch is uitgevoerd. De kwaliteit is voortreffelijk en het bij momenten grauwe en grijze kleurenpalet komt perfect tot zijn recht op deze release. Detail en scherpte zijn goed, contrast is optimaal geregeld en de zwarttinten zijn diep en solide. Enig minpuntje: bij een handvol scènes merk je minieme filmgrain en enkele lichte printvuiltjes. Storend is het echter niet.

Een oorlogsfilm als deze leent zich uiteraard makkelijk tot het actief gebruik van de 5.1 kanalen. Op dat vlak worden we zeker niet teleurgesteld. Zowel de DTS (754 kbps) als de Dolby Digital 5.1 (384 kbps) geluidstracks klinken waanzinnig goed waarbij de DTS uiteindelijk onze voorkeur geniet. Deze klinkt gedetailleerder en gecontroleerder, en de spreiding is ook beter. De beschikbare kanalen worden optimaal benut, de surrounds schieten haast continue in actie waarbij split-surround eveneens van toepassing is. Beide geluidstracks gaan tevens voldoende diep door in de lage tonen wat de beleving bij de actiescènes extra ondersteunt.


EXTRA’S
Extra’s zijn redelijk talrijk aanwezig al moeten we meegeven dat ze niet allemaal boeiend zijn of interessante informatie verschaffen. Vooreerst is er een audiocommentaar met regisseur John Moore en editor Paul Martin Smith. Beiden geven aan het begin onmiddellijk mee dat ze snipverkouden zijn en dat heeft tot gevolg dat de informatie nogal droogjes en zonder al te veel enthousiamse verteld wordt. Een tweede audiocommentaar wordt ingesproken door producenten John Davis en Wyck Godfrey. Zij vertellen allerlei aspecten over het filmmaken en wat er bij hun job komt kijken. Beide commentaartracks worden Engels ondertiteld en er wordt via initialen aangegeven wie aan het woord is.

Een flauwe extra is de 6 minuten durende featurette Behind the Scenes dat niet meer is dan een promotioneel filmpje met enkele beelden achter de schermen en korte interviewclips. Hier had men er beter aan gedaan een volwaardige Making Of documentaire te voorzien. Verder krijgen we 5 uitgebreide en 2 verwijderde scènes met optioneel commentaar van regisseur John Moore en editor Paul Martin Smith. En tenslotte kan je de korte uiteenzetting Pre-Vis Ejection Sequence bekijken waarin de schietstoelsequentie aan de hand van storyboards en 3D-animatie uit de doeken wordt gedaan. Deze extra's worden Nederlands ondertiteld.


CONCLUSIE
Behind Enemy Lines gaat eerder traag en flauw van start, maar al gauw schakelt de regisseur een versnelling hoger en wordt de film redelijk genietbaar. Beeld en geluid zijn van goede kwaliteit, al is het jammer dat de extra’s niet informatiever zijn. Deze dvd is nu reeds te huur (zonder extra’s) en zal vanaf 30 oktober te koop aangeboden worden.


cover
Studio: Fox

Regie: John Moore
Met: Gene Hackman, Owen Wilson, Olek Krupa

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012108


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Kroatisch, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar met regisseur John
Moore en editor Paul Martin Smith,
• Audiocommentaar met producenten
John Davis en Wyck Godfrey,
• Behind the Scenes,
• 5 Uitgebreide scènes met commentaar,
• 2 Verwijderde scènes met commentaar,
• Pre-Vis Ejection Sequence

Andere recente releases van deze maatschappij