:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOLLHOUSE - SEIZOEN 1
DOLLHOUSE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-01-31
SERIE
Wie droomt niet van de ideale partner die perfect inspeelt op onze verlangens? Wie wil niet in contact komen met competente werkmensen met een grote kennis van zaken? Jammer genoeg zien we maar al te vaak dat onze medemens niet perfect is. Denk hierbij maar aan de rondslingerende sokken van manlief waarbij je ondertussen alle hoop op verbetering hebt opgegeven. De lichtjes illegale organisatie Dollhouse heeft hdaarvoor de oplossing gevonden. Zij beschikt immers over personeel dat in staat is eender welke perfecte persoonlijkheid aan te nemen, tegen betaling uiteraard. De eigen persoonlijkheid van de Actives of Dolls – want zo worden de leden van Dollhouse genoemd – wordt gewist om plaats te maken voor steeds andere imprints. Met deze imprints krijgen de Actives een heel nieuwe persoonlijkheid. Ze doen dan niet alsof ze de perfecte inbreker, detective of minnaar zijn, maar ze zijn ervan overtuigd dat ze dat zijn. Echo is één van de Actives van Dollhouse. Ze is jong, knap en een populaire Doll.


Doordat de diensten van Dollhouse zo onnoemelijk duur is, is de service alleen weggelegd voor een beperkt en schatrijk cliënteel. Maar toch doet het verhaal van deze vreemde organisatie de ronde. Hoewel de meeste mensen het verhaal afschuiven als een stadslegende, neemt één agent van de FBI de zaak wel heel ernstig. Agent Ballard is er zeker van dat het Dollhouse bestaat en hij is vastbesloten om de organisatie bloot te leggen. Ballards onderzoek is overigens het minste van de zorgen van Dollhouse. Zij krijgen immers steeds meer de indruk dat Alpha, een vroegere Active, op de loer ligt. En dan weten ze nog niets van de problemen met Echo. Zij krijgt steeds meer flitsen uit haar eigen verleden en dat is uiteraard niet de bedoeling


Dollhouse
is geregisseerd door Joss Whedon en dat zegt al heel wat. Whedon zorgde eerder al voor Buffy, the Vampire Slayer, Angel en Firefly. Met Dollhouse levert hij ons inziens een prachtige serie af. Doordat de Dolls verschillende persoonlijkheden kunnen aannemen, zit er heel wat afwisseling in deze reeks. Neem daarbij nog de verhaallijn van agent Ballard en de rode draad over Echo die door het geheel loopt en je krijgt een interessante mix die je aan het scherm gekluisterd houdt. Ook wat acteerprestaties betreft, zit het meer dan goed in deze reeks. Eliza Dushku (Faith uit Buffy, The Vampire Slayer) neemt naast een deel van de regie ook de hoofdrol van Echo op zich. Dichen Lachman en Enver Gjokaj en Miracle Laurie spelen haar collega Dolls Sierra en Victor. Tahmoh Penikett – die we ons allemaal herinneren als Helo uit Battlestar Galactica – speelt de FBI-agent Ballard. Een voor één zetten deze acteurs een sterke prestatie neer.

AFLEVERINGEN
1.  Ghost
In de eerste aflevering maken we kennis met Echo, een Active in Dollhouse. Echo wordt door Topher Brink – het genie van dienst – geprogrammeerd om de perfecte onderhandelaar te worden in een kidnappingzaak. Maar de imprint die Topher gebruikt heeft, stelt wat problemen. Ondertussen is agent Paul Ballard naarstig op zoek naar informatie over Dollhouse. Ondanks het feit dat zijn obsessie voor deze organisatie zijn huwelijk verwoest heeft en zijn positie op zijn werk in het gedrang heeft gebracht, blijft hij ervan overtuigd dat Dollhouse bestaat. Hij denkt dat de Russische crimineel Lubov hem op het juiste spoor kan zetten.


2. The Target

Echo krijgt een nieuwe opdracht. Ze wordt op een romantisch uitje gestuurd in de wildernis met Richard. Maar dan wordt duidelijk dat Richard andere plannen heeft. Boyd, Echo's begeleider – die altijd handlers genoemd worden – probeert Echo te helpen, maar dit is niet zo evident. Terwijl Ballard een anonieme tip krijgt over Echo’s echte identiteit, krijgt Dollhouse te maken met spoken uit het verleden.

3. Stage Fright
De populaire zangeres Rayna Russell wordt lastig gevallen door een geobsedeerde fan die haar zelfs probeert te vermoorden. Echo en Sierra worden allebei ingeschakeld om Rayna te beschermen. Echo gaat zingen in het achtergrondkoortje van Rayna en Sierra mag als superfan een avond met haar idool doorbrengen. Ballard volgt het spoor van Lubov naar een verlaten gebouw in de hoop hier het Dollhouse te vinden.

4. Gray Hour
Echo krijgt de persoonlijkheid van een meester-dievegge. Samen met een aantal anderen moet ze gestolen Griekse kunst zien terug te krijgen. Als één van haar kompanen hen in de steek laat, beginnen de problemen pas. Na een mysterieus telefoontje wordt de persoonlijkheid van Echo immers gewist en neemt ze de kinderlijke, onschuldige doll-vorm aan. Topher vermoedt dat Alpha, een vroeger Active, hier voor iets tussen zou kunnen zitten.

5. True Believer

Als een sektelid een briefje met een noodkreet om hulp kan doorspelen aan de buitenwereld, vindt de overheid de tijd rijp om de sekte te infiltreren. Aangezien het om een uiterst gesloten en zwaar beveiligde groep gaat, is dat niet zo evident. Echo wordt eropaf gestuurd. Zij is een blinde vrouw met een absoluut geloof in de sekte. Via Echo's ogen krijgen de betrokken agenten zicht op de situatie. In het Dollhouse zelf zitten ze ook met problemen: twee van hun Dolls, Victor en Sierra, vertonen ongewoon, om niet te zeggen onmogelijk gedrag.

6. Man On The Street

Een romantische opdracht van Echo wordt bruusk onderbroken door Ballard. Ballard legt de klant van Dollhouse op de rooster en ontdekt dat het opzet van het Dollhouse ook wel eens anders kan zijn dan wat hij denkt. Met Victor en Sierra lijken de problemen erger te worden.


7. Echoes

In een laboratorium van een school komen de studenten per ongeluk in contact met een nieuw soort drug die ervoor zorgt dat de gebruikers zich vreemd en soms zelfs suïcidaal gaan gedragen. De eigenaar van het lab, Rossum Corporation, die overigens ook de eigenaar van het Dollhouse is, stuurt alle Actives eropuit om de situatie onder controle te krijgen. De verwachtingen zjin dat de Actives immuun zijn voor de drug, maar niets is minder waar. De drug zorgt er bij hen immers voor dat ze zich fragmenten uit hun verleden herinneren.

8. Needs
Alle voorbijgaande ervaringen hebben volgens het team van Dollhouse een diepe indruk nagelaten op de Actives en ze vragen zich af wat ze kunnen doen om de situatie te normaliseren. Echo, Sierra, Victor en November ontwaken in het Dollhouse en beginnen zich stilaan hun eigen identiteit te herinneren. Samen proberen ze om te ontsnappen.

9. A Spy In The House Of Love
Adelle DeWitt, de bazin van Dollhouse, moet weg voor zaken. Tijdens haar afwezigheid ontdekt Topher dat er een spion aan het werk is binnen het Dollhouse. Hij stuurt een aantal Actives op pad om de mol te ontmaskeren.

10. Haunted

De steenrijke Margaret – een vriendin van Adelle DeWitt -  verdenkt haar omgeving ervan haar te willen vermoorden. Als voorzorg laat ze haar persoonlijkheid uploaden bij Adelle. Als het onvermijdelijke gebeurt en Margaret inderdaad vermoord wordt, zorgt Adelle ervoor dat Margarets persoonlijkheid – in het lichaam van Echo – kan terugkeren om haar eigen moord op te lossen.

11. Briar Rose
Terwijl Echo een klein meisje helpt haar traumatisch verleden op een wel heel speciale manier te verwerken, krijgt Dollhouse weer te maken met Alpha. Voor agent Ballard komen de zaken in een stroomversnelling.

12. Omega
Deze aflevering is het vervolg op Briar Rose. Alpha is nog steeds niet gevat en het wordt duidelijk dat ook hij zijn grip op zijn plannen verliest.

13. Epitaph One
In de laatste aflevering van het eerste seizoen – een aflevering die overigens niet is uitgezonden in de VS – blikken we vooruit naar het jaar 2019. De technologie die gebruikt is in het Dollhouse heeft voor heel wat veranderingen gezorgd in de wereld.

BEELD EN GELUID
Wat beeld en geluid betreft, scoort Dollhouse zeker goed. Het beeld is scherp en helder en het oogt ook allemaal heel mooi. Zeker het interieur van het Dollhouse zelf is de moeite. Er is over nagedacht en dat zie je ook.


EXTRA'S

Hoewel een aantal audiocommentaren verspreid staan over de verschillende schijfje – er zijn drie afleveringen met audiocommentaar beschikbaar – zijn de meeste extra’s verzameld op het vierde schijfje. Tussen dit bonusmateriaal vinden we eerst en vooral de originele pilootaflevering die uiteindelijk afgekeurd werd en dus nooit is uitgezonden (Original unaired pilot “Echo”). Het is best interessant om te zien hoe totaal anders deze aflevering is ten opzichte van het concept waarvoor uiteindelijk gekozen is. Maar het moet gezegd dat deze originele piloot inderdaad niet geweldig was en dat het een goede zaak is dat die nooit is uitgezonden. In de originele pilot wordt immers al veel te veel informatie weggegeven die in de definitieve reeks veel beter gespreid is. Voorts hebben we een halfuur Deleted Scenes die mooi geordend staan per aflevering.

In Making Dollhouse geeft regisseur Joss Whedon ons informatie over het bedenken en filmen van Dollhouse. Deze 20 minuten durende reportage is zeker de moeite waard om te bekijken. Coming Home is een wat kortere extra (ongeveer 7 minuten) over het team achter Dollhouse. Een aantal van deze mensen heeeft voordien al samengewerkt aan andere project zoals Buffy, the Vampire Slayer, Angel en Firefly en hierdoor heerste er wel een heel familiale sfeer binnen de ploeg. Finding Echo zoomt in op het personage van Echo en op de verwachtingen van Eliza Dushku in verband met de serie en de evolutie van haar personage. Voor een gidsbeurt door het Dollhouse met Joss Whedon moet je Designing the perfect Dollhouse bekijken. Het hele denkproces dat aan dit concept voorafgegaan is, wordt onder de loep genomen. Als laatste extra krijgen we nog A Private Engagement, waarin de acteurs en andere leden van het team hun mening geven over Dollhouse als idee, over imprinting en over wie zij zien als de perfecte Doll. Een geslaagde extra om mee af te sluiten.

CONCLUSIE
Dollhouse is een spannende, intrigerende serie die perfect het evenwicht vindt tussen realiteit en sciencefiction. Het is een serie met heel veel afwisseling, waardoor je de reeks er zonder problemen in sneltreinvaart kunt doorjagen zonder je een moment te vervelen.


cover
Studio: Fox

Regie: Joss Whedon
Met: Eliza Dushku, Tahmoh Penikett, Dichen Lachman

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8.5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2009

Leeftijd:
15

Speelduur:
616 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036042062


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
o.a. Engels voor gehoorgestoorden
Extra's:
• Audio Commentary on Ghost with Joss Whedon and Eliza Dushku
• Audio Commentary on Man on the Street with Joss Whedon
• Audio Commentary on Epitaph One with Jed Whedon and Maurissa Tancharoen
• Original Unaired Pilot Echo
• Deleted Scenes
Making Dollhouse Featurette
Coming Home Featurette
Finding Echo Featurette
Designing the Perfect Dollhouse Featurette
A private Engagement Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij