:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIEND
FRIEND
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-09-24
FILM
Pusan, 1976. Jeon Suk (Yu-Oh), Dong-Su (Jang Dong-keon), Jeong-Ho (Jeong Un-taek) en Sang-taek (Seo Tae-hwa) zijn vier boezemvrienden die zich vooral bezighouden met het bekijken van video’s, kruimeldiefstallen en het verkopen van pagina’s die ze gescheurd hebben uit een exemplaar van Playboy. 1981. De vier protagonisten van de film studeren ondertussen aan de plaatselijke high school. Jeon Suk, die de zoon is van een gangster, is inmiddels uitgegroeid tot (gang)leider van de school met Dong-su als zijn loyale rechterhand. Jeong-Ho en Sang-taek trekken nog steeds veel op met Jeon Suk en Dong-Su maar ze houden zich niet bezig met hun criminele activiteiten. Waneer de brave Sang-taek op school aangevallen wordt door een bende nozems grijpen Jeong-suk en Dong su in met als gevolg dat ze beiden van school worden gegooid. Hun verwijdering van de plaatselijke highschool zorgt ervoor dat hun leven als gangsters in een stroomversnelling terecht komt. Ook de volgende 10 jaar worden de vier vrienden, die steeds verder uit elkaar groeien, nog steeds gevolgd: Jeong-ho en Sang-taek hebben intussen een respectabele job terwijl Jeong-suk en Dong-su ondertussen in concurrerende bendes zijn terecht gekomen. Het gangsterleven stelt hun onderlinge vriendschapsbanden zwaar op de proef.

Dat de Koreaanse cinema in de lift zit is al langer duidelijk voor de modale liefhebber van Aziatische films. Het spreekwoord “de één zijn dood is de ander zijn brood” is hierbij wel van toepassing. De Hong Kong cinema is na een succesrijke periode begin jaren ’90 in een dal geraakt de laatste 3 jaar (minder producties en minder kwaliteit). Het valt niet te ontkennen dat het succes van de Koreaanse filmproducties deels te danken is aan het falen van de Hong Kong. Enkel hierin een verklaring zoeken, zou afbreuk doen aan de kwaliteit van de Koreaanse regisseurs, wat zij de laatste jaren uitbrachten was bij momenten ook van een erg hoog niveau. Denken we maar aan Shiri, Joint Security Area, Musa en natuurlijk ook Friend. Friend slaagde er sinds de release in de lente van 2001 in om de box office successen van Shiri en Joint Security Area te verpulveren. In totaal werd de film reeds gezien door 8 miljoen Koreanen (ofwel 50% van de bevolking tussen 18 en 35 jaar). Het grote succes van deze film is zeker terecht te noemen: prachtige fotografie, een innemend verhaal, sublieme acteerprestaties deden ons erg van de film genieten.

BEELD EN GELUID
Het beeld van de eerder besproken Megastar dvd-release was reeds goed te noemen, maar het wordt bij deze release nog overtroffen. Vuil of printbeschadigingen konden wij niet opmerken en voor het grootste deel is het beeld contrastrijk en scherp. Op de eerste dvd vinden we de film terug in anamorfisch 1.85.1 formaat, dvd 2 toont de film in 4.3 formaat. De grootste vooruitgang is de DTS-track die toch wel nog een stuk beter is dan de Dolby Digital 5.1-track van de Megastar release. Tijdens de dramatische actiescènes worden ditmaal ook de achterste speakers ten volle gebruikt. De Dolby Digital 5.1-track op deze release is ook beter dan de track op de Megastar release.

EXTRA’S
Deze dubbeldvd bevat een karrenvracht aan extra’s, maar jammer genoeg zijn de meeste enkel te begrijpen door diegenen die de Koreaanse taal machtig zijn.

Disc 1 bevat 3 audiocommentaren, of ze interessant zijn kunnen wij u jammer genoeg niet vertellen. Verder ook een photo gallery, de theatrical trailer en een tv spot.

Disc 2 bevat interviews (Koreaans), Behind the story (Koreaans gesproken), Location (Koreaans gesproken), Dialect (Koreaans gesproken), Deleted scene, Outtakes, Marketing. Interessant om te zien is Telecine: comparison with film types, telkens dezelfde scène die getoond wordt aan de hand van original negative film, duplication negative film en interpositive film.

CONCLUSIE
Een prachtige film krijgt een erg goede en luxueuze release op het Enter One dvd-label. Beeld en geluid zijn dik in orde en een verbetering ten opzichte van de (ook al goede) Megastar release. De verpakking is echt prachtig: een blikken doos met in reliëf de naam van de film, aan de binnenkant een beschildering met gezichten van hoofdrolspelers. In de blikken box vindt men een kartonen cover met daarin het dvd-boekje en het normale standaard dvd-doosje. De keuze tussen de Megastar release en deze release kan moeilijk worden door de toch wel hoge prijs. Diegenen die interesse hebben wachten best niet te lang want deze limited edition release gaat waarschijnlijk out of print de komende weken/maanden. Het is in ieder geval één van de pronkstukken uit onze collectie.


cover
Studio: Enter One

Regie: Kwak Kyung-taek
Met: Yoo Oh-sung, Jang Dong-gun, Seo Tae-hwa, Jeong Un-taek

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Misdaad

Versie:
Korea

Jaar:
2001

Leeftijd:
R

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8890974175155


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Koreaans DTS 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Koreaans
Extra's:
• 3 audiocommentaren,
• Fotogalerij,
• Trailer,
• TV-spot
• Interviews,
• Featurettes,
• Telecline comparison

Andere recente releases van deze maatschappij