:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACKOUT
BLACKOUT
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-02-21
MINISERIE
Het zal je maar gebeuren: nadat je een man hebt vermoord zoekt je je advocate op, maar die stapt net de rechtszaal uit met een jongeman die de rechter informatie heeft bezorgd over gesjoemel en corruptie in de gemeentelijke administratie en terwijl zij de pers te woord staat zie je hoe een zwarte limousine voorrijdt en een pistool op de getuige wordt gericht. Je probeert een aanslag te voorkomen, maar je wordt zelf verwond en als je 24 uur later uit de narcose ontwaakt, vertelt men op tv dat je een held bent. Het overkomt Daniel Demoys, schepen van openbare aanbestedingen, getrouwd en vader van vier kinderen en alom bekend wegens een alcoholprobleem en affaires met prostituees, en net zo kreukbaar als de rest van zijn collega’s in de gemeenteraad, want drank en vrouwen kosten geld en dat kreeg Daniel van z’n oude vriend Henry Pulvis toegestopt voor gevoelige informatie over de prijsbiedingen van z’n concurrenten op openbare aanbestedingen. Hun laatste afspraakje liep evenwel op een ruzie uit en in een dronken bui deelde Daniel een paar forse klappen uit waardoor Pulvis in comateuze toestand in het ziekenhuis belandde en kort nadien overleed. Dat men uitgerekend nu een beroep op hem doet om zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap omdat de stad behoefte heeft aan eerlijke en rechtschapen politici, dat ervaart Daniel Demoys als een cynische speling van het lot.

 

De zoektocht naar de moordenaar van Henry Pulvis raakt, gelukkig voor Daniel Demoys, op een doodspoor, ondanks het feit dat er minstens twee getuigen zijn en heel gauw ondervindt hij dat er sprake is van bescherming, dat het bewijsmateriaal verdonkeremaand wordt en minstens 1 getuige is vermoord, terwijl de jonge politieman Dalien Bevan (Andrew Scott), die beseft dat er een grootse cover-upoperatie aan de gang is, wordt aangereden op straat en als wild wordt opgejaagd door z’n eigen politiechef Griffin (Danny Sapani). Welke prijs hij voor die protectie moet betalen, het wordt Daniel Demoys duidelijk tijdens een gesprek met zijn collega Jerry Durrans, die al geruime tijd in de gemeenteraad de toewijzing van een aantal contracten aan een machtige firma’s bepleit. Het voornemen van de burgemeester om op de een of andere manier zijn fouten uit het verleden goed te maken door z’n stad op een fatsoenlijke en oorbare manier te besturen en het belastinggeld van de inwoners zinvol en eerlijk te besteden, dreigt in het water te vallen. Hoe pakt hij dat aan...

 

Blackout is een snoeiharde triller van BBC-makelij, die een beetje moeilijk van start gaat wegens de veelheid aan personages en situaties, maar eens die klip is genomen is spanning troef en loopt het scenario als een trein met in de hoofdrol een slechterik die plots in de rol van heilige wordt gedrukt en die zich voorneemt om die rol op een voorbeeldige manier te spelen, zij het dat zijn voormalige collega’s in de gemeenteraad ervan uitgaan dat hij de schijn ophoudt en ondertussen het oude corrupte beleid voortzet, wat tot spanningen en uiteindelijk tot een open conflict zal leiden, waarbij de goeden niet noodzakelijk aan het langste eind trekken. Daniel Desmoys wordt nl. geconfronteerd met ontwikkelingen die in een pure kapitalistisch systeem altijd hetzelfde doel hebben: geld. Als daar een openbaar bestel tegenover staat dat nauwelijks corrigerend optreedt en uitwassen ternauwernood sanctioneert (of die zoals in dit geval bewust favoriseert), dan vallen allerhande sociale voorzieningen (scholen, ziekenhuizen, etc.) uiteindelijk in de handen van lieden die het alleen maar om winst te doen is, met de gewone man als slachtoffer.

 

Bekendste acteur in de cast is uiteraard hoofdrolspeler Christopher Eccleston, die u eerder aan het werk kon zien in bioscoopfilms van o.a. David Cronenberg (eXistenZ, 1999) en Alejandro Almenábar (The Others, 2001), maar veel vaker nog in Britse tv-films (Lennon Naked, 2010, en in de tv-serie Doctor Who, 2005). Als Daniel Demoys ziet u hem in de rol van een man die van alcoholist en hoerenloper evolueert in de richting van een ambtenaar met verantwoordelijkheidszin, maar op z’n pad naar maatschappelijke rehabilitatie liggen boobytraps en gevaarlijke kuilen, want z’n oude milieu is niet bereid om hem zonder slag of stoot los te laten. De fysieke transformatie van Daniel Demoys in de loop van de tv-serie, gaat gepaard met heel veel make-up, maar Eccleston slaagt erin om het karakter in de diverse stadia van z’n mentale genezingsproces op een geloofwaardige manier te portretteren. Bij ons zo goed als onbekend, maar in Groot-Brittannië een bekend gezicht uit allerhande tv-series, is Rebecca Callard, die in Blackout de rol van Ruth Pulvis voor haar rekening neemt, de dochter van de door Daniel Demoys in een achterafstraatje vermoorde zakenman, een doorzettende jonge vrouw die het fijne wil weten over de dood van haar vader en die beetje bij beetje ontdekt wat het hele politiecorps schijnbaar niet ziet.

 

Ewen Bremner timmert al sinds halfweg de jaren 80 aan z’n carrière en in die periode kon u hem aan het werk zien in o.a. Trainspotting (1996), maar hij brak pas echt internationaal door na z’n optreden in Black Hawk Down (2001), met achteraf een aantal belangrijke rollen in o.a. Around the World in 80 Days (2004), Alien vs. Predator (2004) en in Match Point (2005) van Woody Allen. In Blackout kruipt hij in de huid van het corrupte gemeenteraadslid Jerry Durrans, een man die z’n dromen heeft opgeborgen en die geniet van het vele geld dat hem in handen wordt gestopt door corrupte zakenmannen die alle geledingen van de maatschappij als mogelijke bronnen van financieel gewin zien. In een kleine bijrol ziet u Lindsey Marshal (Being Human, 2010) als Daniel Demoys zusje Lucy, een jonge advocate die uitgerekend op Jerry Durrans verliefd wordt en die geen flauw benul heeft van diens corrupte praktijken, waarmee ze finaal toch zal worden geconfronteerd als haar broer in steeds nauwere schoentjes terechtkomt. U herkent haar als Cleopatra uit de tweevoudige tv-serie Rome (2005-2007).

 
BEELD EN GELUID
Regisseur Tom Green kiest vooral donkere kleuren om z’n thriller te vertellen. De actie speelt zich heel vaak na valavond af in donkere kroegen en stegen, terwijl hij ook voor de huiselijke scènes en de fragmenten op het politiebureau met gedempt licht werkt om de sfeer te behouden. Alleen in het moderne gemeentehuis laat hij veel licht toe, maar die fragmenten zijn eerder kort.
Het geluid is donker en dreigend, waarmee vooral de piepende autobanden hun voordeel doen, terwijl nogal wat scènes duidelijk aan kracht winnen door de pompende ritmes en de onheilspellende bijgeluiden op de soundtrack. Eén opmerking over de ondertitels: er staan nogal wat schrijffouten in.
 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
De driedelige tv-serie Blackout is een spannende thriller waarin de puzzelstukjes maar mondjesmaat samen worden gelegd. Het scenario zit bijzonder goed in elkaar en prikkelt voortdurend de nieuwsgierigheid, want waarop het uiteindelijk uitdraait, dat is lange tijd onzeker. De acteerprestaties zijn sterk, het production design is indrukwekkend, de technische kwaliteit van de dvd superbe.cover
Studio: JustBridge

Regie: Tom Green
Met: Christopher Eccleston, Olivia Cooke, Dervla Kirwan, Lyndsey Marshal, Branka Katic, Andrew Scott, Rebecca Callard, Wummi Mosaku, Ewen Bremner, Danny Sapani

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
180 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344752190


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij