:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STATE WITHIN, THE
STATE WITHIN, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-05-26
TV-SERIE
In Washington stort een passagiersvliegtuig neer kort nadat het is opgestegen. Niemand overleeft de crash. 93 van de meer dan 250 passagiers zijn van Britse afkomst, maar als blijkt dat een Engelse moslim het toestel met een bom tot ontploffing heeft gebracht, wordt met een beschuldigende vinger in de richting van Londen gewezen. De Britse ambassadeur Mark Brydon wordt bij de Amerikaans minister van defensie Lynne Warner gesommeerd, die hem meedeelt dat de gouverneur van Virginia alle Britse moslims in z’n staat laat oppakken en dat zij hem in die actie steunt omdat de publieke opinie achter het plan staat. Brydon protesteert in naam van de regering in Londen, maar als kort nadien het FBI een geheim transport van chemicaliën onderschept dat door een gewapend commando van Engelse huurlingen met hand en tand wordt verdedigd, is het hek van de dam. Ondertussen blijkt de Engelse bommenlegger banden te onderhouden met extremisten in Tyrgystan, een voormalige Russische republiek waarmee de V.S. goede relaties onderhoudt, wat niet hoeft te verbazen, want de zittende president is er met Amerikaanse militaire steun aan de macht gebracht. Die heeft echter een zeer slechte naam inzake het respect voor de mensenrechten in z’n land en hij wordt ervan verdacht tegenstanders met zenuwgas uit te roeien. Als blijkt dat het geheimzinnige transport van chemicaliën voor Tyrgystan bestemd is en dat het spul als basis kan dienen voor de fabricage van zenuwgas, dreigt Lynn Warner in opspraak te komen, want zij was indertijd nauw betrokken bij de installatie van de Tyrgystaanse president.

 

De Engelse ambassadeur Mark Brydon stelt alles in het werk om de waarheid aan het licht te brengen en de beschuldiging als zou Londen betrokken zijn bij de affaire, te ontkrachten, doch in de loop van zijn onderzoek stuit hij op bizarre toevalligheden en al even merkwaardige aanwijzingen die laten vermoeden dat er sprake is van een geheim complot vanuit het Pentagon. Het duurt een hele tijd voor hij beseft dat zijn Amerikaanse gesprekspartner Lynne Warner mogelijk betrokken is bij zowel de crash van het passagiersvliegtuig als bij de zgn. smokkel van chemicaliën naar Tyrgystan omdat er belangen op het spel staan waarvan de omvang nauwelijks kan worden ingeschat. Brydon beseft dat hij zich op gevaarlijk terrein begeeft, doch hij zet koppig door, waarmee hij z’n eigen leven en dat van z’n medewerkers en informanten op het spel zet.

 

 

The State Within is een bijna zes uur durende politieke thriller waarin de regisseurs Michael Offer en Daniel Percival gedurende lange tijd nauwelijks in hun kaarten laten kijken. Het verhaal is ingewikkeld, maar ook veelzijdig, met de Britse ambassadeur in Washington en de Amerikaanse minister van defensie in een hoofdrol en een hele waslijst mindere goden (een FBI-agente, een MI6-agent, een Engelse en een Amerikaanse journalist, kabinetsmedewerkers, Engelse en Amerikaanse zakenlui, huurlingen, moslims, etc.) in een belangrijke bijrol. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de strijd tegen het internationaal terrorisme en de  - wat misschien nog belangrijker is -  privatisering van het oorlogsgeweld, want net zoals in het dossier over de bouw en de exploitatie van staatsgevangenissen, is men in de V.S. in de voorbije 25 jaar flink opgeschoten in de richting van een oorlogsmachine die gefinancierd én gevoerd worden door privéondernemingen of die minstens gedeeltelijk op gang gehouden wordt met hun logistieke steun en de inzet van privémilities, waarbij de bonus geïncasseerd wordt tijdens de heropbouw van het getroffen land, dat bovendien voor alle kosten opdraait. Het zal niemand verbazen dat een dergelijke werkwijze op lange termijn gevolgen moet hebben voor de verhouding tussen de oorlogvoerende partij en z’n leveranciers en dat die laatsten er uiteindelijk alles aan zullen doen om hun profijt te maximaliseren, het conflict te rekken en het indien nodig zelfs uit te lokken.

 

Het is precies op die grens tussen wettelijkheid en georganiseerde ongehoorzaamheid dat The State Within gepositioneerd wordt. Het verhaal lijkt op het eerste gezicht pure fictie, maar wie er het feitenmateriaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak naast legt, die herkent beslist de overeenkomsten, want was het conflict in Irak bijv. niet het gevolg van een georkestreerde leugencampagne over massavernietigingswapens die nooit zijn gevonden, én is de Britse premier Blair destijds niet achter de Amerikaanse president blijven staan in de hoop na de omverwerping van Sadam Hoessein meer dan een graantje mee te kunnen pikken van de miljarden die in de wederopbouw van het land zouden worden gestopt? Inzake het fictieve Tyrgystan blijken beide argumenten een rol te spelen, plus menselijke fouten en zwakheden: de Britse ambassadeur Mark Brydon heeft destijds de kandidatuur van de huidige president van Tyrgystan verdedigd bij z’n regering (dezelfde president die ondertussen chemische wapens inzet tegen burgers) en de Amerikaanse minister van defensie Lynne Warner heeft er in een vorig leven persoonlijk voor gezorgd dat er samenwerkingsakkoorden tussen de Amerikaanse wapenindustrie én de gedoodverfde kandidaat voor het presidentschap in Tyrgystan tot stand kwamen. Bovendien is haar enige zoon in Afghanistan als soldaat omgekomen en vecht ze als het ware een persoonlijke oorlog uit met elke vorm van moslimterrorisme. Onder die omstandigheden is het voor handige jongens uiteraard heel gemakkelijk om de gang van zaken te beïnvloeden en dat gebeurt ook, in die mate dat Lynne Warner alles in gereedheid laat brengen voor een grootscheepse aanval op Tyrgystan, want volgens de geheime informatie waarover zij kan beschikken, wordt er in de voormalige Russische republiek nu ook met man en macht aan een atoomwapen gewerkt…

 

In de hoofdrol herkent u Jason Isaacs (Lucius Malfoy uit de Harry Potter-franchise) als Mark Brydon, de Britse ambassadeur in Washington, een rol waarin de Liverpoodlian perfect gecast is en die hij op een interessante en overtuigende manier invult. Dat is nodig, want zijn tegenspeelster, de Amerikaanse actrice Sharon Gless, u herkent haar beslist nog als Christine Cagney uit de Amerikaanse politieserie Cagney & Lacey (1982-1988) én uit de 4 latere bioscoopfilms (1994-1996) waarin de beide dames een hoofdrol speelden, is een bijzonder arrogante en bikkelharde Amerikaanse minister van defensie die in alle omstandigheden overtuigd is van haar gelijk en die niet zinnens is om naar de pijpen te dansen van een ambassadeurtje dat ze als niet meer dan een loopjongen van Londen beschouwt en behandelt. Gless was de zestig al ruim voorbij ten tijde van The State Within, maar haar talent is ongeschonden en als actrice is ze tegenwoordig imposanter dan ze ooit was als Christine Cagney. En net zoals Sharon Gless, heeft de Engelse acteur Ben Daniels voornamelijk bekendheid verworven in tv-series en –films. U kon hem aan het werk zien in Lark Rise To Candleford (2008), in het door collega Werner niet zo erg op prijsgestelde Cutting It (2002) en straks kan u hem bewonderen in de Amerikaanse remake van House of Cards (2013) naar de politieke thriller van Michael Dobbs. In The State Within neemt Ben Daniels de rol van Nicholas Brocklehurst, de homofiele MI6-medewerker en persoonlijke assistent van de Britse ambassadeur, voor zijn rekening, een mysterieus en introvert heerschap dat schijnbaar een eigen agenda heeft en van wie het heel lang onduidelijk is aan welke kant hij staat, vooral omdat z’n vaste bedgenoot duidelijk de kant van minstens één tegenpartij heeft gekozen.

 

We hadden haar niet meteen herkend, maar Eva Birthistle is natuurlijk de actrice die in AE Fond Kiss (2004) van Ken Loach de vrouwelijke hoofdrol voor haar rekening nam. De jonge Engelse diplomate Jane Lavery is een heel ander paar mouwen, want het is dankzij haar volgehouden inspanningen ten voordele van een in Amerika ter dood geoordeelde veteraan en held uit de Falklandsoorlog dat ze in het bezit komt van belastend bewijsmateriaal over hoge pieten uit de Amerikaanse wapenindustrie. Eva Birthistle is uitstekend op dreef in The State Within en het is jammer dat deze Ierse actrice het nooit verder heeft geschopt dan een paar afleveringen in The Walking Dead (2011). De rest van de cast trekt zich uitstekend uit de slag, met o.a. de Amerikaanse acteur Jonathan Whittaker (Copper, 2013; The Kennedys, 2011) in de sterke rol van Anthony Hanley, de verontruste en kritische adviseur van de Amerikaanse minister van defensie, die kan voorkomen dat een schijnbaar niet meer af te remmen golf van geweld ten minste voor een paar uur wordt opgeschort.

 
BEELD EN GELUID
The State Within kan bogen op scherp en puntgaaf beeldmateriaal. De panoramische opnamen in de straten en in de parken van Washington zijn helder en bevatten veel groen en blauw, de binnenopnamen in de ambassade en in het Pentagon zijn donkerder en soberder qua tinten. Jennie Muskett (Miss Austen Regrets, 2008) wordt vaak in één adem genoemd met Sir Richard Attenborough, want voor heel veel van diens documentaires heeft ze muziek geschreven, terwijl ze ondertussen ook in Hollywood succes oogst met composities voor films en documentaires. Voor The State Within heeft ze een zeer goed klinkende soundtrack geschreven die de actie en de spanning perfect ondersteunt.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
The State Within is een keiharde politieke thriller zoals er tegenwoordig nog maar weinig worden gemaakt. Het scenario zit stevig in elkaar, de acteerprestaties zijn bijzonder goed en technisch maakt de miniserie een uitstekende indruk. De dubbele dvd bevat geen extra’s, maar daarop zitten de meesten onder u wellicht ook niet per se te wachten.
cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Michael Offer, Daniel Percival
Met: Jason Isaacs, Ben Daniels, Eva Birthistle, Neil Pearson, Genevieve O’Reilly, Sharon Gless, Noam Jenkins, Ted Whitall

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL - Huur)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
350 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012149717


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij