:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BROOKLYN
BROOKLYN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-04-04
FILM
Het troosteloze bestaan in het Ierse boerenhol Enniscorthy in de jaren '50 drijft Eilis Lacey (Saoirse Ronan) richting Verenigde Staten, waar ze op voorspraak van een lokale geestelijke, pastoor Flood (Jim Broadbent), een job krijgt als winkelbediende. De overtocht is niet prettig, zeker niet omdat Eilis haar zus Rose (Fiona Glascott) en haar moeder (Jane Brennan) heeft moeten achterlaten. De heimwee slaat genadeloos toe, en zowel de personeelschef van de winkel waar Eilis werkt als de andere meisjes in het pension van Mrs. Kehoe (Julie Walters) kunnen niet anders dan Eilis omschrijven als een seuteke dat vaker zit te grienen dan te lachen. Er komt echter verandering in Eilis' leven als ze op de dansavonden van de parochie de simpele maar hardwerkende Italiaanse jongen Tony Fiorello (Emory Cohen) leert kennen. Tony is een loodgieter van nederige komaf die niet vies is om zijn handen uit de mouwen te steken, en hij heeft het blijkbaar in zich om Eilis gelukkig te maken. Bovendien behaalt ze een diploma boekhouden via avondschool, een gegeven zonder precedent in het meisjespension van mevrouw Kehoe. Ook de familie van Tony staat positief tegenover het feit dat hun zoon met een Iers meisje naar huis komt, afgezien dan van de snerende commentaren van het achtjarige ettertje van de familie.

 


Het onverwachte overlijden van Rose dwingt Eilis echter om tijdelijk weer naar Ierland terug te keren, maar ze verzwijgt voor haar moeder dat ze net getrouwd is met Tony, om het arm schaap een hartaanval te besparen. Eilis' entourage probeert echter krampachtig om haar te overtuigen om in Ierland te blijven, om te beginnen al door haar Rose's oude job aan te bieden. Eilis' oude vriendin Nancy (Eileen O'Higgins) doet zelfs poging om haar te koppelen aan Jim Farrell (Domhnall Gleeson), een jonkman die net een kast van een huis heeft gekregen van zijn verhuizende ouders. Zo lang Eilis echter niet opbiecht dat ze al getrouwd is, en iedereen er automatisch van uitgaat dat ze nog op de huwelijksmarkt rondloopt, stevent de verhouding tussen Eilis en het dorp dat ze zo lang heeft trachten te ontvluchten af op een confrontatie zonder vorige.

 


Brooklyn is een bewerking van de novelle van de Ierse auteur Colm Tóibín, en sleepte naast een Oscarnominatie voor het beste bewerkte scenario eveneens nominaties voor beste film en beste actrice (Saoirse Ronan) in de wacht, maar geen van de drie beeldjes werd verzilverd. Het Ierse immigrantendrama is een stevig doorleefde, klassieke romantische film waarin het hoofdpersonage voor het blok gezet wordt of ze voor haar nieuwe leven in de States kiest, of terugkeert naar haar roots. Met deze simpele premisse en goed intiem acteerwerk is de film bijzonder innemend, zonder te overdrijven in pathos. Al van in de openingsscène wordt de toon gezet wanneer Miss Kelly (Bríd Brennan) één van de klanten haar de winkel waar Eilis als bediende werkt uitkaffert omdat die de euvele brutaliteit heeft om op een zondag schoensmeer te komen kopen. De sfeer in het dorp is verstikkend, en aanvankelijk staat Eilis positief tegenover haar verkassing naar de Verenigde Staten. Als ze vele jaren later terugkeert, heeft het modernisme zelfs in Enniscorthy toegeslagen, en mogen de jongens en meisjes samen naar het strand in wat we gemakshalve lichtere kledij zullen noemen, maar de bekrompen geest van de bewoners krijg je er op enkele jaren niet uitgewassen. Eilis is intussen uitgegroeid van een bedeesd muurbloempje tot een radiante, verliefde vrouw in volle wasdom die plots door haar immigratieverleden hoog in aanzien ligt bij de rest van de bevolking van Enniscorthy, waarvan het merendeel Ierland nooit verlaten heeft.

 


Oudbollig wordt Brooklyn echter nooit. Mee door het beheerste acteerwerk van Saoirse Ronan en de kleurrijke nevencast, waaronder Jim Broadbent en Julie Walters, blijft het verhaal fris en monter, en de thematiek van het verlaten van de roots om nieuwe horizonten op te zoeken, is van alle tijden.

BEELD EN GELUID
Regisseur John Crowley maakt ten volle gebruik van het contrast tussen het regenachtige Ierland en het Amerika vol koekendozenromantische settings die zo uit een Technicolorfilm geplukt hadden kunnen zijn. De beeldtaal is soms iets té voor de hand liggend, zoals de lichtinval die Eilis te beurt valt eens ze de deur van de uitgang van de immigratiedienst opent, en het contrast is nergens echt hard te noemen. Toch past de gebruikte beeldvoering uitermate goed bij de sfeer van de film. De DTS-HD MA 5.1-track doet wat die moet doen voor een film waarin nauwelijk spectaculaire actie te verwachten is, maar de romantische score van Michael Brook maakt er wel een goede beurt door.

 


EXTRA'S
De schijf bevat een audiocommentaartrack door regisseur John Crowley, die het zowel over de filmtechnische aspecten heeft zoals camerawerk en kleurpalet als inhoudelijke zaken als casting en adaptatie van het bronmateriaal. 11 verwijderde en uitgebreide scènes (9:37) bevatten weinig nieuw materiaal, behalve dan dat er even wordt ingegaan op de niet zo fraaie raciale verhoudingen in het Amerika van de jaren 50. Een zestal korte promotionele featurettes bevatten vooral wat bijdragen van cast, regisseur, auteur, producenten en scenarist, en zijn onderverdeeld in The Story (3:28), Home (3:01), Love (2:58), Cast (4:07), The Making Of Brooklyn (3:37) en Book To Screen (4:00), en ze zijn vrij inwisselbaar met elkaar. Een langere, meer diepgravende featurette was meer welkom geweest. Een fotogalerij (2:05) met 24 beelden van de set en de trailer (2:27) vervolledigen het plaatje.

CONCLUSIE

Brooklyn is een ouderwets drama, en die omschrijving is positief bedoeld. De film greep net naast alle grote prijzen, en dat was misschien terecht want het is geen vernieuwende cinema, maar de prent is solide als een huis.coverStudio: Fox

Regie: John Crowley
Met: Saoirse Ronan, Domnhal Gleeson, Emory Cohen, Jim Broadbent, Julie Walters

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626063247


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Japans, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door John Crowley
• Verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "The Story"
• Documentaire "Home"
• Documentaire "Love"
• Documentaire "Cast"
• Documentaire "The Making Of Brooklyn"
• Documentaire "Book To Screen"
• Fotogalerij
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij