:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KIN
KIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-25
FILM 
Het zoeken naar de link tussen films als E.T., Stand By Me of Mud en Killing Them Softly. Voor wie het niet onmiddellijk doorgeeft: een misdaadverhaal koppelen aan een scenario van een jonge knaap die iets mysterieus ontdekt. Dat was de bedoeling van de broertjes  Jonathan en Josh Baker die na het maken van een paar kortfilms een paar Hollywoodproducenten bereid konden vinden om met de nodige centen over de brug te komen voor een eerste grote film. Het resultaat ging commercieel gezien de mist in en is wat dubieus, of om het om schizofreen te stellen: op misdaadvlak loopt het aardig goed (kan ook moeilijk anders dan met een bad boy als James Franco), maar het sciencefictionverhaal laat wat steken vallen. De jongen in kwestie, Eli Solinski (Myles Truitt) ontdekt immers een futuristisch geweer en menig filmkijker zal dan ook verwachten dat Kin losbarst tot iets Terminator-achtigs, maar dat doet het dus niet.

Elijah is een tiener zoals je ze in feite alleen maar in de films treft. Spijbelaar eerste klas (niet om te gaan betogen tegen het klimaat), altijd verkeerd begrepen, maar hyperintelligent en voorbestemd om iets mee te maken wat normale aardlingen op hun buik kunnen schrijven. In zijn geval is dat het vinden van een ultramodern wapen waarmee hij alleen kan schieten, want als het geweer in de pollen van iemand anders terechtkomt dan klapt het dicht. Het duurt een tijdje vooraleer onze vriend te weten komt waartoe zijn vondst in staat is, want eerst worden we geconfronteerd met iets wat zich situeert tussen een familiedrama en een bikkelharde actiefilm. Zijn alleenstaande vader (een briljante Dennis Quaid) probeert Elijah op het rechte pad te houden onder het motto “ik ben hard voor je omdat de wereld hard is”, maar dat is zonder zijn halfbroer Jimmy (Jack Reynor) gerekend die net uit de gevangenis is ontslagen. Jimmy is de gangster Taylor (een perfecte James Franco) nog een duit geld schuldig en die laat er geen gras over groeien: of de poen of het leven van zijn familie. Het kwaad geschiedt, Jimmy besluit om samen met Taylor de werkkluis van zijn hardwerkende pa open te breken om zo zijn schulden te vereffenen, maar hij wordt op heterdaad betrapt. Wat gebeuren moet, moet gebeuren en palief krijgt een paar kogels door de buik. Het enige wat de twee broers kunnen doen is op de vlucht slaan waardoor Kin een roadmovie wordt. Neen, wat er ook verteld mag worden over dit debuut, vervelen doe je je nooit. Zeker niet als je Franco en zijn trawanten in het achtervolgingsspel krijgt, want er wordt op een sadistische daad meer of minder niet gekeken!

Ook de rechtmatige eigenaars van het vuurwapen willen hun speelgoed terug. Wie de mysterieuze motorijders zijn, komen we pas in de laatste vijf minuten van de film te weten. Een ontknoping die wat lullig aanvoelt, maar ondertussen heb je toch anderhalf uur genoten van een popcornfilm die zeker de middelmaat overstijgt en niet alleen door de meer dan goede vertolkingen, maar ook omdat de broertjes Baker niet verzuipen in de special effects. Jammer genoeg is Kin net iets te veel een jeugdfilm geworden, wat op zich vreemd is als je ziet wat Franco mag uitvreten en ook een stripbar deel uitmaakt van het verhaal. Het is dan ook duidelijk dat de producers gemikt hebben op het jeugdpubliek, maar die verschansen zich tegenwoordig meer en meer in de wereld van de superhelden waardoor films als Kin kansloos worden en met de nieuwe Avengers op komst die alles wil breken wat er te breken valt, wordt het er zeker niet gemakkelijker op.

BEELD EN GELUID
In één van de extra’s op deze release benadrukken de makers het feit dat Kin in feite, als het louter om het budget gaat, in Hollywoodtermen maar een kleine bedoening is. Dat is echter iets wat je geen seconde merkt als het over beeld en geluid gaat. De beeldkwaliteit is perfect en op het einde van de film waarin getoond wordt wat het vuurwapen allemaal kan is ronduit oogverblindend met momenten die je doen denken aan het beste van James Cameron. Ook over het geluid valt het één en ander te vertellen, niet alleen technisch (Dolby Atmos en voor de late avond geoptimaliseerd met een aangepaste Dolby Surround 2.0), maar ook wat kwaliteit betreft. Kin is zo’n geval waarvan de soundtrack het beter deed dan de film zelf. De muziek werd namelijk gecomponeerd door de grootmeesters van de postrock en daarmee bedoelen we natuurlijk de Schotten van Mogwai. 

EXTRA'S
De achterflap van het hoesje laat er geen gras over groeien, aangekondigd als een release met bijna 90 minuten aan extra’s. Eerlijkheidshalve hielden we ons hart vast, want bij dit soort releases lijken de featurettes meer op promo’s waar je bovenop nog eens dient voor te betalen, maar dat is bij Kin gelukkig anders. Voor de freaks (of voor de studenten van het RITCS, soms weten we het zelf niet) is er de commentaarband met regisseurs Jonathan & Josh Baker en scenarist Daniel Casey. Uiteraard moeten ook de verwijderde scènes en de trailer erbij. Enhanced Visual FX Breakdown gaat over, u raadt het al, de special effects, maar de overige twee extra’s zijn best het bekijken waard. Kin is een voortgroeisel van de kortfilm Bag Man die Jonathan Baker & Josh Baker in hun jonge jaren hebben gemaakt, en deze kan je integraal op deze release zien. Thicker Than Water: The Making Of Kin duurt zo’n klein half uurtje. De vlag dekt de lading wat de titel betreft, maar vooral merk je dat de twee een grote liefde voor de cinema hebben en dat ze hun bewondering voor de grote helden (blijkbaar allemaal uit de jaren 80) niet onder stoelen of banken steken. Ongewild denk je aan Adil El Arbi & Bilall Fallah. Opmerkelijk is dat de twee wel een scienefictionverhaal wilden, maar weinig of geen beroep wilden doen op CGI. Misschien iets voor Michael Bay?

CONCLUSIE
Geloof niet alles wat je leest (niet dat DVDInfo voortaan je Bijbel hoeft te zijn), maar ondanks de vernietigende kritieken scoort Kin toch beter dan heel wat blockbusters. Niet dat het om hoogstaande cinema gaat, maar we hebben ons geen seconde afgevraagd waarmee we bezig waren tijdens het bekijken ervan. Wel jammer dat de focus te veel op dat van de jeugdfilm kwam te liggen.


cover
Studio: Belga Home Video

Regie: Jonathan Baker & Josh Baker
Met: ZoŽ Kravitz, James Franco, Jack Reynor, Dennis Quaid, Myles Truitt

Film:
6,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370853998


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0 optimized for late night listening

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Thicker Than Water: The Making Of Kin
• Enhanced Visual FX Breakdown
• Kortfilm: Bag Man
• Deleted Scenes + Trailer
• Commentaarband met regisseurs Jonathan & Josh Baker + scenarist Daniel Casey

Andere recente releases van deze maatschappij