:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLAME IT ON RIO
BLAME IT ON RIO (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-08-14
FILM 
Nog nooit van gehoord, deze Blame It On Rio? Wel, een Australische krant vatte deze boulevardkomedie samen als "één van de slechtste films ooit gemaakt en absoluut het meest banale waar Michael Caine ooit aan meewerkte". Nu ja, de ondertussen 87-jarige Brit speelde wel in meer vreemde films die je nauwelijks een verrijking van diens cv kan noemen. Maar om de kwatongen voor te zijn, deze prent van Stanley Donen is een leuke komedie, ook al zou je met dit soort onzin vandaag de moraalridders achter je krijgen. Een vijftiger die het bed induikt met de zeventienjarige dochter van zijn beste vriend en daar ook nog eens een schouderklopje voor krijgt? In 1984 kon je er in ieder geval nog mee weg, en je kon het allemaal op de invloed van Rio De Janeiro steken.

Matthew Hollis (Michael Caine) is getrouwd met Karen (Valerie Harper) en vader van tienerdochter Nikki (Demi Moore). Het gezin nodigt Victor (Joseph Bologna) uit voor een reisje naar Rio De Janeiro. De beste vriend van Matthew, die zelf ook vader is van de 17-jarige Jennifer (Michelle Johnson) zit in een scheiding gewikkeld en niets dat het hoofd beter licht dan een vakantie in Brazilië. Maar ook het huwelijk van Matthew lijkt niet goed te gaan, want vlak voor het vertrek besluit Karen om alleen op vakantie te gaan en om over de dingen van het leven na te denken. Matthew en Victor blijven niet bij de pakken zitten en besluiten om met hun dochters naar Rio te gaan. Meteen zien de twee vaders langs alle hoeken topless meisjes en de twee geile bokken kunnen ongeneerd de versiertoer op, zelfs met de zeventienjarige dochter. Mocht je het verhaal enigzins herkennen, heb je misschien het Franse originele Un Moment D'Égarement van Claude Berri uit 1977 gezien, de maker van o.a. de Marcel Pagnol-adapties Jean De Florette en Manon Des Sources.

Het Lolita-verhaal in Hollywoodstijl zonder dat de makers er veel erg in hadden. Michelle Johnson die we later nog in andere 80's-hits als Gung Ho, Waxwork, Blood Ties en Death Becomes Her zouden zien, was toen 17 en mocht met de toestemming van de rechter poedelnaakt in de film rondhuppelen om Michael Caine te kunnen versieren. Caine zelf speelt zoals hij dat wel vaker doet de droogstoppel, terwijl Joseph Bologna (één van zijn weinige hoofdrollen in zijn carrière) weinig of niet opvalt. De film zelf kreeg de nodige bekendheid door Demi Moore die met deze komedie na het vehikel Choices en de Charles Band-horrorfilm Parasite hiermee haar derde rol wist te versieren.

Als je dit alles leest zou je denken dat dit de vondst is van één of andere debuterende klungel, maar Blame It On Rio werd gemaakt door niemand minder dan Stanley Donen die klassiekers als On The Town, Singin' In The Rain (volgens velen de beste musical ooit), Royal Wedding, Seven Brides For Seven Brothers en Funny Face op zijn palmares heeft staan. Van zijn genie als musicalregisseur zie je in deze film niks terug. Niet op visueel vlak en nog minder qua muziek, want de film heeft een ronduit afgrijselijke soundtrack. Blame It On Rio dat hij zelf produceerde, was zijn laatste film voor het witte doek. En neen, Blame It On Rio kan je zonder meer als een smet op het oeuvre van de man zien, maar mits wat goede wil simpelweg ook als een leuke 80's-komedie beschouwen. Kies zelf maar.

BEELD EN GELUID
Deze blu-ray is beschikbaar via het Engelse Fabulous. Hoewel het hoesje vermeldt dat er Engelse ondertiteling is, blijkt die op de disk toch te ontbreken. Het gaat om een gerestaureerde versie maar de achtergronden blijken toch heel wat filmgrain te bevatten, zeker in de binnenopnames met een donker karakter. Storend is het nooit, maar toch verre van perfect. De geluidsband is een Dolby Surround 2.0-band met veel dialogen, gekreun en afgrijselijke 80's-liedjes die geen kat kent.

EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze blu-ray.

CONCLUSIE
Blame It On Rio is een aanrader voor wie dol is op 80's-komedies en ermee weg kan dat een oude Michael Caine het bed induikt van een zeventienjarige tiener.cover
Studio: Fabulous Films

Regie: Stanley Donen
Met: Michael Caine, Joseph Bologna, Valerie Harper, Michelle Johnson, Demi Moore

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1984

Leeftijd:
15

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5030697030238


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij