:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPIES IN DISGUISE
SPIES IN DISGUISE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-07-29
FILM
De kunde van geheimagent Lance Sterling (Will Smith) wordt enkel overtroffen door de omvang van zijn opgeblazen ego. Dat hij tijdens zijn missies gebruik kan maken van allerlei coole gadgets heeft hij te danken aan teamleden zoals Walter Beckett (Tom Holland), die vroeger op school uitgelachen werd omwille van het feit dat hij een übernerd is. Alleen is Lance's laatste missie hem slecht bekomen: hij moest een prototype van een onstuitbare aanvalsdroid stelen, en bij aankomst op het hoofdkwartier in Washington blijkt zijn koffertje leeg te zijn. Superschurk Killian (Ben Mendelsohn), een misdadiger die nog een eitje te pellen heeft met Sterling, slaagt er bovendien in om met een gelaatsvervormer het op beelden zodanig te doen lijken dat Lance de dader van de diefstal is. De agent moet daarom op de vlucht, en staat helemaal alleen om zijn onschuld te bewijzen...
... helemaal alleen? Dat is niet helemaal juist. Walter, die net van uitgerekend hem zijn ontslag heeft gekregen omdat zijn uitvindingen te belachelijk zouden zijn voor woorden, is de enige persoon waar Lance nog zijn toevlucht kan nemen. Walter doet experimenten op het gebied van genetica, en weet daarom Lance te veranderen in... een duif! Lance kan daardoor aan zijn ex-collega's ontkomen, maar het serum om hem weer in een mens te veranderen staat nog niet op punt. Samen met Walter zet hij daarom de achtervolging in op Killian, en hij moet weliswaar dik tegen zijn zin toegeven dat een gedaante als duif bijzonder handig kan zijn bij het spioneren.

Spies In Disguise
is een film van Blue Sky, de animatiestudio die u eerder de franchises Ice Age en Rio bracht. Samen met rivaliserende studio Pixar hebben ze alvast de marktwaarde van Tom Holland (Spiderman) de hoogte ingejaagd, want met zijn aantreden in Onward van Pixar betekent het dat de man tweemaal in een animatiestudio-major te zien is geweest het afgelopen jaar. De tijd echter dat een studio als Fox bioscoopgewijs nog brood zag in een volwassen publiek ligt intussen al ver achter ons, want u kon Spies In Disguise alleen maar bekijken in alweer een schabouwelijk gedubde versie waarin de originele stemacteurs vervangen worden door leden van het Vlaemsche BV-operettecircus. De film is eigenlijk een verlengde versie van de kortfilm Pigeon: Impossible, en is bijna voor beide regisseurs het debuut - Troy Quane heeft zich eerder bezondigd aan een kerstfilmpje met de mismaakte Sony-versie van de Smurfen.
Dat Will Smith een simpele duif was, dat wisten we al lang. Spies In Disguise is een vrolijke maar weinig potten brekende computeranimatiefilm waarbij de voornaamste gimmick, de vuilbekkende duif, redelijk snel uitgespeeld is. De plot is eigenlijk één uitgesponnen achtervolging waarbij het narratief zich beperkt tot Lance en zijn persoonlijke Q die na valse beschuldigingen op de loop zijn voor hun oversten. Het siert evenwel Blue Sky dat ze niet hebben gekozen voor Rio 3, Ice Age 6 of een andere franchise die al tot in den treure uitgemolken is, en een 007 op kindermaat in het leven hebben geroepen. De film is kindvriendelijk genoeg, er vallen geen doden maar nogal wat personages krijgen rake klappen, zodat het geheel één grote oefening in slapstick wordt. Alleen ziet de schurk van dienst er met zijn half afgebeten schedel en zijn robothand er een beetje te Terminator-griezelig uit voor de hele kleintjes. De animatie is zeer vlotjes alhoewel wat cartoonesk, en het tempo verslapt niet. Soms voelt de film toch een beetje over the top aan, en dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt, maar vooral dankzij Smiths onophoudelijke spraakwaterval is de film zelfs best cool te noemen. De additionele voice cast, met onder meer Reba McIntire als Lance's overste, doet zijn best om weerwerk te bieden aan het overgewicht van Smith, en alhoewel de zedenles er tegen het einde iets te dik op ligt - over "samenwerken" heb ik betere shorts gezien in Sesamstraat - is de algemene toon er één van luchtig vermaak.
BEELD EN GELUID
We bespraken al eerder voor u de Blu-ray, maar recent kwam ons ter ore dat de UHD-versie van deze film Nederlandse ondertiteling heeft, maar dan wel alleen de import uit Hong Kong of Zuid-Korea. We surften naar onze favoriete Aziatische webwinkel, en een behoorlijk pak geld lichter zijn we in het bezit van dit kleinood. De gewone Blu-ray heeft geen Nederlandse ondertiteling, en het verbazende is dat de UHD zelfs Nederlandse én Vlaamse dubbings bevat. Waarom de schijf dan hier niet te krijgen is, laat zich raden: BlueSky is intussen opgedoekt en in handen van Disney verzeild, en die willen liever dat u een abonnement neemt op hun brakke streamingsdienst waar om de haverklap dingen op worden weggecensureerd. Was de Blu-ray eigenlijk al van onberispelijke kwaliteit, dan gaat de UHD nog een stapje verder, en krijgen we een zo mogelijk nóg fijner beeld - bekijk maar eens de glittergranaten die Walter op de wereld loslaat - en een nóg gedetailleerdere textuur. Onder meer op de stof van Walters pyjama die hij in de flashbackscène draagt, kan je haast het aantal steken tellen. Ook de detaillering in de gelaatsuitdrukkingen is beter, zoals de sproeten op Walters gezicht, alhoewel de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat de duif waarin Lance verandert wat aan de cartooneske kant is, en de duiven die hem in zijn zog achtervolgen mogelijk nog meer. Toch is dit een mooie prettig gestoorde release die bij een prettig gestoorde film hoort. De geluidstrack werd overigens nog een beetje bijgeschroefd naar boven, en staat nu in een pompende Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-versie op schijf, waarin de vele coole James Bond-pastiches, zoals gadgets en uitvindingen, alle kanten uitspringen. De track heeft zeer veel gevoel voor richting, en draagt nog bij tot het kermisattractie-gehalte van de film.
EXTRA'S
De UHD bevat geen extra's, maar er zit wel een Blu-ray bij waarop we hetzelfde materiaal terugvinden als op de losse Blu-rayrelease, zij het zonder Nederlandse ondertiteling. De film is te bekijken in Super Secret Spy mode in-movie experience (1:57:37), waarbij de regisseurs af en toe de prent onderbreken om wat toelichting te geven. Infiltrating Blue Sky Studios (9:11) is een korte rondleiding langs de tekentafels van de animatoren, en The Top Secret Guide to Gadgets (3:57) een korte blik op de hulpmiddelen van de spionnen van dienst. Er staan twee videoclips, Then There Were Two (3:24) en Freak of Nature (3:45), op de schijf, alsook twee making of-documentaires van de nummers in kwestie (1:24 resp. 1:30). Vraag me echter niet wie de artiesten zijn, want ik moet u het antwoord schuldig blijven. 4 galerijen, al dan niet met een auto-advancemogelijkheid, laten u toe te bladeren in Color Keys and Moment Paintings (1:03), Character Designs (1:23), Locations (0:48) en Props and Gadgets Concept Art (0:58). Afsluiten doen we gewoontegetrouw met een trailer (1:43).

CONCLUSIE

Als u erop staat om Spies In Disguise op UHD te hebben, begint u best nu al maar te sparen. Het resultaat mag er evenwel wezen, alhoewel het onbegrijpelijk is dat men de schijf hier niet op de markt gooit. Een andere hoesje drukken, hoe moeilijk kan dat zijn?


coverStudio: Fox

Regie: Troy Quane, Nick Bruno
Met: Will Smith, Tom Holland, Rashida Jones, Ben Mendelsohn, Reba McEntire, Rachel Brosnahan, Karen Gillan, DJ Khaled, Masi Oka

Film:
7,3/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Hong Kong

Jaar:
2019

Leeftijd:
?

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4891670714511


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Deens Dolby Digital 5.1
Noors Dolby Digital 5.1
Fins Dolby Digital 5.1
Zweeds Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Japans DTS 5.1
Chinees (Kantonees) Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Japans, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Super Secret Spy mode in-movie experience
• Documentaire "Infiltrating Blue Sky Studios"
• Documentaire "The Top Secret Guide to Gadgets"
• Videoclip "Then There Were Two"
• Videoclip "Freak of Nature"
• Documentaire "Making the Soundtrack "Then There Were Two""
• Documentaire "Making the Soundtrack "Freak of Nature""
• 4 galerijen:
- Color Keys and Moment Paintings
- Character Designs
- Locations
- Props and Gadgets Concept Art
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij