:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOYS DON'T CRY
BOYS DON'T CRY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-10
FILM
Bij het bekijken van Boys Don't Cry kun je niet anders dan je afvragen wat er in hemelsnaam met Hilary Swank gebeurd is. Was ze op het einde van de jaren '90 nog één van die actrices die je absoluut moest volgen, dan is ze nu niet meer dan een personages geworden uit televisieseries die, eens ze hun momentum hebben gekend, nadien door niemand nog aangehaald worden, zoals bijv. Trust of de Netflix-sciencefictionreeks Away. Het gaat soms vlug in de showbizz, zelfs vaak iets te vlug.
Ook Boys Don't Cry, één van de Hilary Swank-hits, als je dat woord nog kan gebruiken, is in de vergetelheid geraakt. Een biografische film uit 1999 die het waargebeurde verhaal van Brandon Teena (Hilary Swank) vertelt, een jonge vrouw die met haar eigen seksuele identiteit worstelt, maar wel weet dat ze halsoverkop verliefd is op Lana (Chloë Sevigny), alleen is niet iedereen daarmee gediend. Regisseuse Kimberly Peirce, die later de pedalen moest lossen met de overbodige Carrie-remake met Chloë Grace Moretz, verdiepte zich bijna vijf jaar in de Brandon Teena-zaak, waarvan in 1998 ook de documentaire The Brandon Teena Story verscheen en waarvan heel wat dialogen in de film zijn overgenomen. De keuze wie de hermafrodiet zou spelen, ging na drie jaar zoeken naar Hilary Swank. De actrice doet het meer dan prima, alleen kan je het maar niet geloven dat Lana het niet door heeft dat haar geliefde in werkelijkheid een vrouw is, want hoewel Hilary Swank weliswaar een gedroomde tomboy is, blijven de vrouwelijke trekjes net iets te veel overeind om volledig in het verhaal mee te kunnen stappen. Maar dat is gelukkig niet meer dan een detail dat je vergeet door de ijzersterke performance van Swank, alsook Chloë Sevigny, die altijd wel geschikt is als je iemand nodig hebt die de white trash van dienst moet vertolken.
De tragische gebeurtenissen die zich afspeelden in Falls City, Nebraska zijn anno 2022 weliswaar perfect voer voor politiek correcte films met een duidelijke, en met de vinger wijzende boodschap, maar dat is Boys Don't Cry gelukkig geen seconde geworden. De soundtrack, die vooral uit country-, blues- en rockmuziek bestaat (het nummer van The Cure wordt zelfs vertolkt door Nathan Larson), maakt er eerder een bijzonder intieme film van die op het einde ontaardt in brutaal en zinloos geweld. De thema's over transgenders worden subtiel verpakt in een zoektocht naar liefde en twijfels over jezelf zijn en je ook zo te uiten, vooral dan uit schrik hoe de anderen er zullen op reageren. Criticus Roger Ebert, die de film terecht ophemelde, noemde Boys Don't Cry achteraf een Romeo and Juliet-verhaal maar dan in een trailerpark van Nebraska als setting, en dat is een vergelijking die zeker en vast steek houdt. Teena zoekt tederheid op en denkt die te kunnen vinden in de armen van Lana, maar ze wordt geconfronteerd met homofobe macho's (en een zwaar aan alcohol verslaafde moeder die overigens schitterend vertolkt wordt door Jeannetta Arnette), waardoor haar dromenhuisje brutaal in elkaar wordt geschopt. Boys Don't Cry is een film met een verhaal dat jammer genoeg na meer dan twintig jaar nog steeds brandend actueel is. Af en toe durft de film wel wat van zijn tempo te verliezen door de romantische scènes, maar sowieso is dit een film die met alle reden afgestoft mag worden.
BEELD EN GELUID
Deze release werd uitgebracht bij Fox, wat ondertussen dus Disney-eigendom is. Hoewel de film qua thematiek of aanpak er na twintig jaar nog geen tikkeltje gedateerd uitziet, kan je dat niet zeggen van het beeld. Je ziet duidelijk dat dit één van de eerste Blu-rays is, en hoewel de beeldkwaliteit altijd boven het gemiddelde uitstijgt, merk je toch een gebrek aan kleur en detail. Boys Don't Cry kan dan ook best een upgrade gebruiken, maar waarschijnlijk zal het huis van de muis daar maar weinig zin in hebben en zich tevreden stellen met de film gewoon te droppen op hun Star-streaming waar hij overigens al op te zien is. De geluidsband is een aangename DTS-HD MA 5.1 maar echt veel verrassingen, laat staan effecten, hoef je hier niet te zoeken.

EXTRA'S
Qua bonusmateriaal is het huilen met de pet op. Er is een audiocommentaar van de regisseuse, een trailer en een zeer korte featurette die niet meer dan voorgekauwde promo is.
CONCLUSIE
Boys Don't Cry, al even vergeten als de briljante hoofdrolspeelster (Hilary Swank), is een film waarin een jonge hermafrodiet denkt de liefde van haar leven te hebben gevonden, maar geconfronteerd wordt met een homofobe gemeenschap die de deur voor enig begrip meedogenloos dichtgooit.coverStudio: Fox

Regie: Kimberly Peirce
Met: Hilary Swank, ChloŽ Sevigny, Peter Sarsgaard, Brendan Sexton III, Alison Folland, Alicia Goranson

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
119 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626053040


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met Kimberley Peirce
• Featurette
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij