:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Achtergrond >> THE WICKER MAN REMAKE
THE WICKER MAN REMAKE
Type: Achtergrond - Datum: 2006-09-21 - Geplaatst door: William
THE WICKER MAN REMAKE
Begin september werd op het Film Festival van Venetië de film The Wicker Man voorgesteld met in de hoofdrol Nicolas Cage. Deze grote Amerikaanse productie gaat bij ons midden oktober in première, maar draait ondertussen al sinds eind augustus in de Nederlandse bioscopen. The Wicker Man is een detective story met een horrorachtig slot over een politieman die op een eiland voor de Schotse kust een onderzoek instelt naar de verdwijning van het jonge meisje Rowan. De eilandbewoners reageren vreemd, weigeren hun medewerking te verlenen en beweren dat Rowan niet bestaat, althans enkelen onder hen, want uiteindelijk vindt sergeant Howie getuigen en bewijzen die insinueren dat er iets heel ongewoons gaande is en dat Rowan misschien ergens wordt verstopt.

De originele versie van The Wicker Man dateert uit 1973 en heeft inmiddels de status van klassieker en cult-film gekregen. De kwaliteit van die productie staat buiten kijf. De acteerprestaties zijn misschien een beetje houterig naar ons hedendaags gevoel, maar qua spanning, sfeer en opbouw is de film een pareltje met een knallend slot als toemaatje. Het moet dan ook niet verwonderen dat er (eindelijk) een remake onderweg is.

Een remake is altijd een risico en een keuze, een risico omdat het resultaat tenminste zo goed moet zijn als het origineel en een keuze omdat een regisseur verschillende kanten uit kan: hij kan zich aan de originele verhaallijn behouden en een getrouwe geüpdate kopie afleveren, of hij kiest voor een totaal andere aanpak, snijdt nieuwe verhaallijnen aan, introduceert een ander tijdskader of een andere omgeving, of hij amendeert het verhaal grondig in de hoop een origineel werkstuk af te leveren dat op z'n eigen merites wordt beoordeeld. Dat laatste heeft regisseur Neil LaBute gedaan.. en hopeloos gefaald. De kritieken in de Amerikaanse kwaliteitskranten waren allerminst mild voor de omstreden en door sommigen hooggeprezen regisseur, maar The Wicker Man is duidelijk een maat de groot voor deze controversiële filmmaker die debuteerde met sociaal geïnspireerde onderwerpen over de donkere kant van het menselijk bestaan.

De 1973-versie van The Wicker Man speelt zich af in een gesloten gemeenschap die de voor-christelijke natuurgodsdienst trouw is gebleven. Geluk en voorspoed zijn het voorrecht van de natuurgoden en die aanbidden de bewoners onvoorwaardelijk. Met hun offers proberen ze de gunsten van de goden af te dwingen. LaBute situeert de handeling in een matriarchale gemeenschap waar de vrouwen het voor het zeggen hebben en de mannen tot het statuut van dwangarbeider en zaadleverancier teruggebracht zijn, Hij maakt er een confrontatie tussen de seksen van. Middelpunt van het hele gebeuren is een quasi goddelijke heldin, Lady Summersisle die alle verering naar zich toe trekt, de wetten maakt en die LaBute bij momenten als een sprookjesfiguur over het witte doek laat glijden alsof we in de zoveelste Walt Disney-productie terecht zijn gekomen. Van de secuur opgebouwde spanning in de 1973-versie blijft nauwelijks iets overeind, van de claustrofobische sfeer die de Boschiaanse inlanders oproepen als ze sergeant Howie nakijken nog veel minder, en Nicolas Cage, de tegenhanger van de koppige en nerveuze Schotse sergeant, heeft alle tijd, terwijl de tijd eigenlijk dringt en de feiten stilaan hun hoogtepunt gaan bereiken. Bovendien is Cage hier niet echt op zijn plaats. Geef de man de goeie rol en hij maakt van een film een meesterwerk, maar in The Wicker Man voelt hij zich niet op zijn gemak, beweegt hij onnatuurlijk en is hij totaal fout gecast voor de enerverende en energievretende rol van de sergeant-detective. Nooit haalt hij het niveau van getormenteerde en totaal verbouwereerde Edward Woodward in de originele versie en hetzelfde geldt voor Ellen Burstyn als Lady Summersisle. Ook zij kan niet tippen aan Christopher Lee als de geheimzinnige, lichtjes vampierachtige Lord Summersisle die de valstrik voor sergeant Howie heeft opgezet.

Gelukkig blijft het magistrale slot van de 1973-versie wel overeind, inclusief de groteske en ontzag afdwingende Wicker Man himself, hoewel LaBute nog enkele ferme rukken aan de trapeze geeft om de detective en Rowan net voor de ontknoping aan elkaar te koppelen op een ongeloofwaardige en overbodige manier die niet getuigt van de allerbeste smaak.

Deze Wicker Man is een ramp van begin tot einde, blokletterde de BBC op zijn cultuurhomepage na de première in Londen begin september. En een Amerikaanse krant schreef: alles wat van The Wicker Man een onvergetelijke bioscoopervaring maakte gaat verloren in de nieuwe versie. De IMDB-lezers tenslotte, zeg maar de bioscoopbezoekers in Amerika, waren duidelijk: één van de slechtste films die ik ooit heb gezien, schreef een teleurgestelde Wicker Man-fan. Met een IMDB-score van 3,4/10 voor de remake van Neil LaBute en een 7,7/10 voor de originele is het keizersoordeel geveld. Maar oordeelt u zelf, straks, in de bioscoop.



Andere artikels van hetzelfde type