:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WESTWORLD - SEIZOEN 4 - THE CHOICE
WESTWORLD - SEIZOEN 4 - THE CHOICE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-12-27
SERIE
Zeven jaar nadat de hosts een slag in regel hebben uitgevonden met de mensen, lijkt de rust weergekeerd. Alhoewel. William (Ed Harris), de voornaamste aandeelhouder van het park, doet een vijandig overnamebod op een serverfarm waarin The Sublime, een server met alle relevante informatie over het park, is opgeslagen, en hij haalt zijn slag met geweld thuis. Maeve (Thandiwe Newton) leeft al die tijd al ondergedoken in een hut in het bos. Haar zoektocht op het netwerk naar wat er van Caleb (Aaron Paul) is overgebleven, triggert echter activiteit bij de handlangers van William, en die stuurt een moordcommando om Maeve om zeep te helpen. Maeve kan echter nog net op tijd vluchten, en ze is ook nog eens net op tijd om te voorkomen dat diezelfde commando's Caleb en zijn vrouw Uwade (Nozipho Mclean) en zijn dochter Frankie (Celeste Clark) naar de andere wereld jagen. Om zijn familie te beschermen, kan Caleb niets anders doen dan zijn gezin in de steek laten en Maeve volgen. Die raken op het spoor van voormalig directrice Charlotte Hale (Tessa Thompson), die een plan heeft om de mensheid te onderwerpen door middel van een virus. Charlotte verschuilt zich in Temperance, een stadje van rond de vorige eeuwwisselling tijdens de drooglegging, een restant van het eens zo machtige Westworld-imperium. Het komt op den duur tot een epische slag tussen Charlotte, die de mensheid wil onderwerpen, en William, die net iedereen, inclusief de hosts, elkaar wil laten afslachten.
En zoals dat in de meeste van dergelijke series gebeurt, is er een menselijke groep rebellen die dit probeert te verhinderen. Wat Caleb niet weet, is dat hij al lang gestorven is, en vervangen door een host, en dat we intussen een jaar of twintig verder zijn. Zijn dochter Frankie (Bianca Lopez) is intussen volwassen en functioneert op hoog niveau binnen de rebellenbeweging. Samen met de gevangengenomen Bernard (Jeffrey Wright) en Stubbs (Liam Hemsworth) gaat ze op zoek naar haar vader, en vindt onderweg een paar minder prettige verrassingen.

Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood) werkt intussen als programmeur van achtergrondkarakters bij een gigantisch bedrijf dat een virtuele wereld beheert waarin deze karakters tot leven komen. Ze denkt echter dat ze Christina heet, en ze kan zich niets meer herinneren over haar leven in Westworld. Totdat haar vroegere vriendje Teddy (James Marsden) haar pad kruist, en herinneringen oproept waar ze al lang het bestaan was vergeten.
Seizoen 4 van Westworld wordt weer een beetje diffuser dan het derde seizoen. Er wordt weer met aspect ratio's gespeeld om beelden uit het verleden en het heden in elkaar te laten overgaan, maar het is niet altijd even duidelijk wat de realiteit is en wat een simulatie. Alle personages die in vorige seizoenen over de kling zijn gejaagd, worden met een - toegegeven, redelijk luie - scenariokunstgreep eenvoudig vervangen door hosts, en als u twijfelt of een welbepaald personage nu een androïde is of een echte mens, dan gokt u best op het eerste. Wie investeert in de reeks, krijgt echter genoeg waar voor zijn geld, en kan genieten van de futuristische decors, het goede acteerwerk, vooral dan van Aaron Paul en Ed Harris, en een surrealistische ervaring die bij momenten doet denken aan Wild Palms.
Op het einde wordt er tabula rasa gemaakt en wordt een aanzet gegeven voor een vijfde seizoen, waarin men back to basics gaat en terugkeert naar het wildewestenpark. Alleen, dat vijfde seizoen zal er nooit meer komen, want HBO heeft voortijdig de stekker uit deze reeks getrokken. Westworld vergt intellectuele inspanning, en wellicht zijn er intussen te veel kijkers die hebben afgehaakt omdat ze niet meer konden volgen. Gek genoeg is Westworld recent ook van HBO's eigen streamingdienst verdwenen, wat nog maar eens het belang beklemtoont van fysieke media.
BEELD EN GELUID
Als u op zoek bent naar een televisiereeks waarbij een visueel hoogstandje wordt geboden, dan is Westworld uw ding. Op drie rijkelijke triple layer-schijven worden telkens maximum drie afleveringen per schijf gezet, wat maakt dat er enorm veel ruimte vrij is voor een puike transfer. Er wordt net zoals in de vorige seizoenen gespeeld met het aspect ratio dat verandert van 1.78:1 naar 2.35:1, en zeker vergeleken met de bijhorende Blu-ray ziet deze futuristische setting er bijzonder gelikt uit, met mooie egale oppervlakken die vooral grossieren in helderheid. Er spelen zich maar enkele scènes af in meer donkere omgevingen, zoals het schuilhol waarin Maeve zich aanvankelijk verstopt houdt, of Temperance, maar ook daar kunnen we telkens voldoende detail ontwaren. Ook met het kleurenspectrum wordt er bewust gespeeld, van warme kleuren tot lijkbleke, onderkoelde omgevingen. We krijgen dan ook nog eens een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die onder meer de dreunende geluiden van de machine die de hosts commandeert, spookachtig laat weerklinken met zeer diepe bassen. Uiteraard wordt er in Westworld behoorlijk wat over en weer geschoten en wordt er op geen kogeltje minder of meer gekeken, en ook dat klink verdraaid heftig. Dé grote begunstigde van de geluidstrack is echter de score van Ramin Djawidi die het volledige surroundveld inneemt.
EXTRA'S
Hier blijven we een beetje op onze honger zitten, waarschijnlijk omdat het voornaamste reeds vorige seizoenen verteld werd en iemand die seizoen 4 van Westworld aanschaft, geacht wordt bekend te zijn met het concept. Anderzijds is het ook niet niks. Elke aflevering wordt voorzien van een documentaire "Creating Westworld's Reality", waarin een deel van de puzzel voor de kijker wordt gelegd. Er zijn dus bijdragen bij The Auguries (5:45), Well Enough Alone (5:27), Années Folles (6:16), Generation Loss (4:56), Zhuangzi (5:11), Fidelity (4:44), Metanoia (4:22) en Que Será, Será (5:03). Daarnaast zijn er nog drie documentaires te beleven op de derde schijf. Westworld on the road (16:47) neemt ons mee naar de locaties waar de reeks is geschoten, Westworld: An exploration of humanity (14:42) is een interessante discussie met cast en crew over de filosofie achter de reeks, en in Westworld's Temperance: A set tour (5:39) krijgen we de decors van het stadje Temperance te zien. Bovendien staan alle extra's zowel op de 4K-schijven als op de Blu-rayschijven.
Weliswaar één opmerking: in een recente studie is gebleken dat in Vlaanderen de kennis van het Nederlands bij de basisscholieren scherp achteruitgaat. Niet getreurd echter, wie glorieus gebuisd is op de kennis van onze moedertaal, kan nog altijd aan de slag als vertaler bij Warner. Kennis van o.a. de dt-regel is niet vereist.

CONCLUSIE

Westworld eindigt in dit vierde seizoen met een cliffhanger, en die cliffhanger zal blijven hangen waar 'ie hangt, vrees ik. Nog meer dan vorige seizoenen is de reeks een complete puzzel met over elkaar lopende verhaallijnen, alternatieve realiteiten en meer vragen dan antwoorden. Het seizoen is iets minder sterk dan het vorige, maar de manier waarop Warner deze reeks toch nog een leven op fysieke media gunt, dwingt respect af. Behalve dan het beknibbelen op vertalers die hun job kennen.


coverStudio: Warner

Regie: Richard J. Lewis, Craig William Macneill, Hanelle M. Culpepper, Paul Cameron, Andrew Seklir, Meera Menon
Met: Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Aaron Paul, Angela Sarafyan, Ed Harris, James Marsden, Luke Hemsworth

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
438 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051888260203


Beeldformaat:
1.78:1 / 2.35:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 8 documentaires "Creating Westworld's Reality":
- The Auguries
- Well Enough Alone
- Années Folles
- Generation Loss
- Zhuangzi
- Fidelity
- Metanoia
- Que Será, Será
• Documentaire "Westworld on the road"
• Documentaire "Westworld: An exploration of humanity"
• Documentaire "Westworld's Temperance: A set tour"

Andere recente releases van deze maatschappij