:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIREHEART
FIREHEART
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-01-29
FILM
Georgia Nolan (Olivia Cooke) groeit alleen bij haar vader Shawn (Kenneth Branagh) op, en ze wil net als haar vader brandweerman worden. Alleen: we leven in het Brooklyn van de jaren '20, en meisjes kúnnen (mogen) eenvoudigweg een dergelijk beroep niet uitoefenen. Shawn heeft bovendien zijn brandweerhelm al lang aan de haak gehangen en voor een beroep als kleermaker gekozen, omdat hij de gevaren van het brandweerman-zijn niet kon combineren met de verantwoordelijkheid voor Georgia.
Maar tien jaar later teistert een pyromaan die het vooral op theaters gemunt heeft, New York, en alle brandweerlieden die trachten de branden die hij veroorzaakt te blussen, verdwijnen op mysterieuze wijze. De burgemeester (William Shatner) weet Shawn te overtuigen om het uniform terug aan te trekken, en de enige drie personeelsleden die hij nog ter beschikking heeft en die niet door de pyromaan ontvoerd zijn, zijn: Ricardo (Ryan Garcia), zo bang als een muis, en vooral gespecialiseerd in wetenschappelijke analyses vanuit het veilige comfort van de kelder van zijn moeke thuis; Jin (Wilex Ly), de man die de brandweerwagen moet besturen, maar aan een verregaande vorm van narcolepsie lijdt; en tot slot de onervaren brandweerman Joe, die feitelijk Georgina is, maar dan verkleed als man. Dit kan uiteraard niet goed aflopen...
Fireheart komt uit dezelfde studio's als Ballerina, en het is een Frans-Canadese coproductie die toch vooral mikt op een Engelstalig publiek, afgaande op het feit dat de lipsynchronisatie overeenkomt met de Engels gesproken versie. Puristen die de Franse versie verkiezen, kunnen deze nog altijd selecteren en die ruilen dan Kenneth Branagh bijvoorbeeld in voor Vincent Cassel. Schokkende vernieuwingen moet u van deze animatiefilm niet verwachten, wel is het leuk om te zien hoe de makers het New York van de jaren dertig in beeld hebben gebracht, met de bijhorende auto's en vooral de filmaffiches van toen. In werkelijkheid heeft het overigens tot de jaren '80 geduurd vooraleer de eerste brandweervrouw is toegetreden tot het korps van New York, dus vergezocht is het verhaal niet echt. De feministische boodschap zit wel in de film, maar wordt niet te nadrukkelijk over je gezicht uitgesmeerd, en in wezen krijg je personages waar je danig mee kan sympathizeren - buiten dan de eikel van een burgemeester die alleen maar denkt aan zijn herverkiezing.
BEELD EN GELUID
Op een Blu-ray van Fireheart zal u vergeefs moeten wachten; WW Entertainment heeft de film alleen op dvd uitgebracht. De Engelse versie activeren is bovendien (bewust?) moeilijk gemaakt en vergt wat handigheid met de afstandsbediening, want die komt in eerste instantie niet tussen de standaardkeuzes staan. Voor de rest is dit een dvd waar weinig technisch over te zeggen is: de CGI-animatie is nagenoeg perfect, maar wordt wat onder de korenmaat gehouden door de beperkingen van het medium, en de geluidstrack laat af en toe wel eens een brandweerwagen door de surrounds gieren, maar voelt over het algemeen vlakker aan dan we in tijden van Blu-ray-audiotracks gewoon zijn.

EXTRA'S

Bij het opstarten krijgt u enkele cross-promotionele trailers te verwerken die niet graag doorgespoeld worden. Auwch!

CONCLUSIE

Fireheart is een animatiefilm waar weinig op aan te merken valt, die niet dadelijk schittert qua originaliteit, maar vooral entertainment biedt waar je niet te hard over moet nadenken.


cover
Studio: WW Entertainment

Regie: Theodore Ty, Laurent Zeitoun
Met: Olivia Cooke, Kenneth Branagh, William Shatner, Laurie Holden

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
6

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045251338


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1,

Ondertitels:
Nederlands, Frans CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij