:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROAD HOUSE
ROAD HOUSE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-17
FILM
Wie de jaren '80 bewust heeft meegemaakt, zal ongetwijfeld wel verschillende keren in de videotheek hebben gestaan met in zijn hand de tape van Road House. Wellicht met grote twijfel, want hoewel Patrick Swayze in 1989 nog een fenomenale superster was, flopte de film grandioos. Het is moeilijk te zeggen waarom. Misschien had men in 1989 genoeg van de eighties, want anno 2023 valt het op hoe leuk, maar vooral ook hoe fout de film wel was. Meer vrouwonvriendelijk kan bijna niet, de tagline van de poster was dan ook niet voor niets "The dancing's over. Now it gets dirty."
Swayze vertolkt de rol van Dalton, een expert in vechtsporten die zijn talent gebruikt als buitenwipper in cafés waar geen normaal mens binnengaat. Hij is het soort kerel dat altijd cool blijft, maar eens je hem kwaad krijgt, neem je maar beter je biezen. Dalton krijgt een baan aangeboden in een klein stadje in Missouri. The Double Deuce is het soort keet waar de bands optreden in een kooi en waar het normaal is dat je als klant de serveerster in de kont mag knijpen zonder een oorveeg te krijgen. Dalton weet echter niet dat het stadje onder de knoet ligt van Brad Wesley (Ben Gazarra), het soort cartoonesk krapuul dat je doorgaans alleen maar in een Terence Hill en Bud Spencer-film aantreft.
Wat er ook gebeurt, nooit komt de politie er bij te pas, het stadje is dan ook eigendom van Brad, en dat heeft iedereen te respecteren. Of toch niet, want Dalton weigert om naar de pijpen van deze (bij momenten clowneske) maffiabaas te dansen. Er wordt geknokt, er wordt (te veel) bluesmuziek gespeeld en er is ook nog wat bloot te zien, inclusief de kont van Swayze.

Hoewel de film nu een culthit is, deed de film niks aan de kassa en mocht Swayze zich een gelukkig mens prijzen dat hij het jaar daarop met Ghost een superhit scoorde. De love interest van Dalton is een dokteres die niet toevallig ook een relatie has met de gehate Brad. Aanvankelijk zou dat een rol voor Annette Bening worden, maar volgens Kelly Lynch, die haar verving, was er zo weinig chemie tussen Bening en Patrick Swayze dat zij de rol kreeg. Lynch, die in datzelfde jaar furore maakte met Drugstore Cowboyheeft haar reputatie nooit kunnen verzilveren, en dat zie je ook, wel want deze saaie Barbie-pop is samen met Jeff Healey, de blinde bluesmuzikant die in de jaren '80 best wel populair was en in maart 2008 op 41-jarige leeftijd overleed, de zwakke schakel. Niet dat Healey het slecht doet, maar te veel is nu eenmaal te veel.
Road House is een slapstick-achtige actiefilm die nooit boven de middelmaat uitstijgt, maar door het enthousiasme van de cast er ook nooit ondergaat. Het verhaal is ongeloofwaardig, maar dat kan de pret niet deren, zelfs niet wanneer het einde niet meer is dan hersenloze actie.

BEELD EN GELUID

De film is ondertussen verschenen op 4K bij Vinegar Syndrome, maar wie zich een klein fortuin wil besparen en de film maar één keer wil zien doet er niks fouts aan om deze MGM-video in huis te nemen. Het blijft natuurlijk dvd-kwaliteit, maar zowel het beeld als geluid zijn helder genoeg om hier te kunnen van genieten.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE

Road House is een foute actiefilm waarin veel wordt geknokt en de vrouwen alleen maar goed zijn om hun blote boezem te tonen. De andere kant van de medaille is dan weer dat het best wel een leuke eighties-titel is, en zelfs één met Patrick Swayze.cover
Studio: MGM

Regie: Rowdy Herrington
Met: Patrick Swayze, Kelly Lynch, Sam Elliott, Ben Gazzara, Marshall R. Teague, Julie Michaels

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1989

Leeftijd:
AL

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717438131016


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds, Fins, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij