:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DESPERATELY SEEKING SUSAN
DESPERATELY SEEKING SUSAN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-01-16
FILM 
Zelfs de grootste Madonna-fan moet smalend toegeven dat haar filmografie er eentje is om bij te huilen. De enige uitschieters zijn misschien het nu compleet vergeten Body Of Evidence met Willem Dafoe en deze Desperately Seeking Susan. Waarschijnlijk heeft veel te maken met het feit dat Madonna hier gewoon zichzelf speelde inclusief haar iconische outfit.




Niet dat regisseuse Susan Seidelman (zie ook Smithereens, She-Devil en wat afleveringen van Sex And The City) erop uit was om de naam van Madonna te exploiteren. Madonna was tijdens de auditie nog helemaal niet bekend, maar won het in de audities wel van Ellen Barkin, die de eerste keuze van de studio was, of Melanie Griffith. Meer zelfs, toen Madonna in de eerste fase van de opnames was lette niemand op haar. Negen weken later, toen Like A Virgin een megahit werd, was dat eventjes anders, want men moest veiligheidsmensen inhuren om fans van de set te houden. Een meevaller ook voor de populariteit van de film, want Desperately Seeking Susan, dat gepromoot werd via de videoclip Into The Groove, werd in de States één van de best bezochte films van 1985.

Het probleem over deze film, die zich voor een groot deel in het New Yorkse afspeelt zoals in de Danceteria, de new wave-club waar Madonna voor het eerst optrad, was het vinden van een mannelijke ster. Men vroeg wel mannen als Kevin Costner of Dennis Quaid, maar omdat twee vrouwen de hoofdrol deelden, had geen van hen zin om de derde viool te zijn. Zelfs John Turturro was toen een compleet onbekende en zou pas vier jaar later doorbreken met Spike Lee's Do The Right Thing.




De film werd goed ontvangen - een eer die Madonna niet gauw meer te beurt viel - en wordt beschouwd als een feministische komedie. Rosanna Arquette speelt dan ook als Roberta Glass, een huisvrouw/huissloof uit New Jersey die het gehad heeft met haar echtgenoot, die haar ziet als het verlengstuk van het meubilair. Roberta is een echte voyeur die een zekere Susan (Madonna) volgt. Deze vrijgevochten, bohemien-achtige dame plaatst via een roddelblad regelmatig zoekertjes onder de titel "Desperately Seeking Susan" om zo haar vriendje Jim (Robert Joy) te kunnen ontmoeten. Roberta weet echter niet dat zij door haar nieuwsgierigheid in een onbekend en gevaarlijk wereldje terecht komt. Desperately Seeking Susan is vooral  iconische popcultuur. Qua stijl schippert deze film tussen een ouderwetse boulevardkomedie zoals What's Up Doc? van Peter Bogdanovich en een feministische komedie zoals de Dolly Parton-hit 9 To 5, Private Benjamin met Goldie Hawn of het Oscar-winnende Terms Of Endearment




BEELD EN GELUID
Deze film is ondertussen al op de Britse markt op Blu-ray te vinden, maar wie zich tevreden houdt met gewoon een dvd kan gerust deze release op een rommelmarkt opscharrelen waar je hem met hopen vindt. De detaillering verraadt wel dat je met een ouder schijfje zit, maar alles is best genietbaar.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Hoewel matig, is deze vermakelijke Desperately Seeking Susan het beste van wat Madonna ooit gedaan heeft op filmvlak, wat wellicht meer over haar als actrice zegt dan over de film. 



cover




Studio: MGM

Regie: Susan Seidelman
Met: Rosanna Arquette, Aidan Quinn, Robert Joy, Mark Blum, Laurie Metcalf, Will Patton, Madonna, Anna Levine, Peter Maloney

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1985

Leeftijd:
AL

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717438132983


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Pools, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij