:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNE WITH AN E - SEIZOEN 3
ANNE WITH AN E - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-18
SERIE
Anne (Amybeth McNulty) staat in dit derde seizoen op de drempel van de volwassenheid. Ze maakt stilaan voorbereidingen om verder te gaan studeren, wat Matthew (Robert Holmes Thomson) en Marilla (Geraldine James) Cuthbert met lede ogen aanzien. Anne gaat op zoek naar haar roots, maar buiten het feit dat ze te weten komt dat ze van Schotse komaf is, komt ze van een redelijk kale reis terug. Ze voelt echter ook voor het eerst vlinders in haar buik, en wel voor Gilbert Blythe (Lucas Jade Zumann), die echter vooral gefocust is op zijn wens om geneeskunde te gaan studeren. In dat geval betekent dat wel dat Bash (Dalmar Abuzeid) alleen zal achterblijven, want zijn vrouw Mary (Cara Ricketts) sterft na een kort ziekbed.
Anne maakt ook van dichtbij kennis met het onrecht in de wereld. De indianen worden als beesten behandeld door de kerk, die ze vooral hun barbaarse gewoonten wil afleren. Annes nieuwe vriendinnetje Ka'kwet (Kiawentiio) zal het aan den lijve ondervinden. Ook is het woord van een vrouw niets waard; wanneer de school van Miss Stacy (Joanna Douglas) een eigen krantje begint uit te geven, ondervindt Anne dat een al te kritische stem ten overstaan van de gezagsdragers niet op prijs wordt gesteld, en leidt tot regelrechte censuur. Annes hartsvriendin Diana (Dalila Bela) wordt dan weer door haar ouders voorbereid voor een etiquetteschool, waar ze vooral moet leren een gedienstig en gehoorzaam huisvrouwtje te worden, dat terwijl ze zoveel meer in haar mars heeft.

Wie echter verwacht om ook na dit uitstekende derde seizoen nog verder de avonturen van Anne tot zich te kunnen nemen, moeten we teleurstellen. Netflix trok na drie seizoenen de stekker uit de reeks, en alhoewel de reeks mooi afgerond is, zouden we de avonturen van Anne aan Queen's College ook nog wel hebben weten te smaken. Wie de afloop wil kennen, zal de boeken van Lucy Maud Montgomery moeten kopen. Jammer, want er zat zeker nog stof voor een paar seizoenen méér in. Laat u echter voorlopig nog tien afleveringen vervoeren naar de wereld van Avonlea en naar de romantiek van het einde van de 19de eeuw door de ogen van een onschuldig weesmeisje wier naam je met een E schrijft.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
18. A Secret Which I Desired To Divine
Anne viert haar 16de verjaardag, en ze heeft zich na een les over stambomen voorgenomen om op zoek te gaan naar wie haar echte ouders waren. Marilla en Matthew zijn er niet zo gelukkig mee, maar ze kunnen het haar niet ontzeggen. Anne heeft kennisgemaakt met een indianenstam en een nieuw vriendinnetje, Ka'kwet, gemaakt. Bash en Mary hebben intussen een dochtertje. Miss Stacy kan misschien de hand leggen op een drukpers.
19. There Is Something At Work In My Soul Which I Do Not Understand
Onder chaperonnage van Gilbert reist Anne naar Charlottetown om er samen met Cole (Cory Grüter-Andrew) af te reizen naar het weeshuis. Dat brengt echter allemaal nare herinneringen naar boven, en tot overmaat van ramp zijn de archieven opgegeten door de ratten. Het schiet Marilla behoorlijk in het verkeerde keelgat wanneer ze hoort dat Anne naar de indianen is geweest, en ze verbiedt haar om nog verder opzoekingen te gaan doen in Nova Scotia. Mary krijgt het bezoek van haar volwassen zoon Elijah (Araya Mengesha), die stikjaloers is op haar nieuwe huwelijksgeluk. Gilbert gaat op de thee samen met de doktersassistente, Miss Winifred Rose (Ashleigh Stewart).

20. What Can Stop The Determined Heart
Mary heeft sepsis, en zelfs dr. Ward (Brian Paul) kan haar niet meer helpen: ze heeft nog een week, hoogstens twee, te leven. De gemeenschap besluit om haar nog één keer pasen te laten vieren, terwijl Anne en haar vriendinnen moeite doen om Mary zo veel mogelijk brieven te laten schrijven voor haar dochter Delphine, zodat, als ze groot is, ze nog herinneringen aan haar moeder heeft, in tegenstelling tot Anne zelf. De regering heeft intussen een plan klaar om al de indianenkinderen naar school te sturen.
21. A Hope Of Meeting You In Another World
Matthew is het beu dat Marilla Anne geen toestemming geeft om naar haar ouders te zoeken, nadat ze ook nog eens haar beste jurk cadeau heeft gegeven aan Ka'kwet. Anne gaat daarom de kerkregisters doorzoeken en komt te weten dat haar ouders daadwerkelijk dood zijn. De school waar Ka'kwet naartoe wordt gestuurd, heeft echter niet dadelijk de educatie van de indianen op het oog. Bash is ontroostbaar na het overlijden van Mary, en het komt tot een handgemeen met Elijah. Diana verzwikt haar voet en moet bij de familie van Jerry (Aymeric Jett Montaz) de nacht doorbrengen. Haar ouders zijn in alle staten.

Disk 2:

22. I Am Fearless And Therefore Powerful
Moody (Jacob Ursomarzo) loopt een lelijke wonde op tijdens een klasuitstap. Alhoewel ze bang zijn van de indianen, stelt Anne voor om er de medicijnvrouw bij te halen, die de wonde heelt met... honing. Gilbert vraagt zich af of er nog meer natuurlijke geneesmiddelen te vinden zijn. Er wordt een dansfeest georganiseerd, gemengd nog wel, en eens te meer blijkt dat de meisjes van de klas nuldebotte weten over seksuele voorlichting. Anne plant daarom één of ander Beltane-ritueel. Zelf schijnt ze een oogje te hebben op Gilbert. Diana wordt dan weer het hof gemaakt door Jerry, maar haar ouders zouden in alle staten zijn als blijkt dat ze omgaat met een boerenpummel. Rachel (Corrine Koslo) wil dat Bash hertrouwt, want zij en Marilla kunnen het niet langer opbrengen om voor de baby te zorgen.
23. The Summit Of My Desires
Avonlea maakt zich op voor de jaarmarkt. Matthew probeert een prijs voor de beste oversized groente te winnen met een gigantische radijs. Anne wil ter ere van Mary een taart naar haar recept maken, maar ze vergist zich in een cruciaal ingrediënt. Verder raadpleegt ze een waarzegster om te weten of Gilbert de ware voor haar is. De waarzegster is echter nog niet klaar, of ze ziet Gilbert aan de hand met Winifred lopen. Tijdens het dansfeest 's avonds probeert Billy (Christian Martyn) zijn vriendinnetje Josie (Miranda McKeon) tot meer te dwingen dan Josie feitelijk wil. Anne zweert wraak te nemen.

24. A Strong Effort Of The Spirit Of Good

Naar aanleiding van de aanrandingspoging van Billy op Josie heeft Anne een artikel met zeer feministische inslag geschreven in de Avonlea Gazette. De dorpsnotabelen willen aanvankelijk de drukpers weer afnemen, maar uiteindelijk besluiten ze dat alleen nog maar geschreven mag worden over een lijst met vooraf goedgekeurde onderwerpen - en dat Anne moet worden ontslagen. Miss Stacy en enkele van haar leerlingen vinden echter dat Anne gelijk heeft, en ze plannen een protestactie. Tussen Anne en Diana komt het tot een bitse ruzie wanneer blijkt dat die laatste in het geheim Jerry ziet, en die eerste daar niet van op de hoogte is.
Disk 3:
25. Great And Sudden Change
De dag van het toelatingsexamen voor Queen's College is aangebroken. Diana is niet van plan om mee te doen, omdat haar ouders haar toch naar de etiquetteschool willen sturen. Gelukkig is tante Josephine (Deborah Grover) er met raad. Probleem is wel dat de school is afgebrand en de drukpers gestolen. Marilla en Rachel hebben echter een plannetje om de gemeenteraad schaakmat te zetten. Ka'kwet heeft intussen de benen genomen en bereikt op eigen kracht het indianendorp. Sebastian krijgt het bezoek van zijn moeder (Melanie Nicholls-King), maar die meent dat Sebastian een horige is van Gilbert Blythe. Gilbert krijgt dan weer alles waar hij op gehoopt had op een schoteltje aangereikt: zijn toekomstige schoonouders geven hem het fiat om met Winifred te trouwen, en vader (Ted Atherton) weet zijn contacten aan te spreken om Gilbert aan de Sorbonne te laten beginnen. Maar is dat wat hij wil?

26. A Dense And Frightful Darkness
Anne probeert haar gevoelens voor Gilbert in een brief te zetten. Het papiertje geraakt echter ten huize Blythe door onachtzaamheid verloren. Blythe staat intussen op het punt Winifred ten huwelijk te vragen. Drie gewapende mannen komen Ka'kwet met geweld terughalen. Ze verwonden haar vader Aluk (Brandon Oakes), en samen met zijn vrouw Oqwatnuk (Dana Solomon) smeken ze Anne en Matthew om hun dochter terug te halen. De kerkautoriteiten, vertegenwoordigd door pastoor Beck (Patrick McManus), zijn echter moreel bankroet en de ouders worden van het terrein van de school gejaagd.
27. The Better Feelings Of My Heart
De resultaten van Queen's College zijn binnen. Anne is toegelaten, net als Diana, maar die haar ouders zijn niet opgezet met de studieplannen van haar dochter. Gilbert heeft zijn verloving met Winifred afgebroken, maar hij is nog niet zover gekomen om met Anne te praten. Elijah arriveert bij Bash, en die wijst hem aanvankelijk de deur, totdat zijn moeder hem op zijn hardvochtigheid wijst. Het is een tijd voor afscheid, en wanneer er ook nog een brief uit Schotland arriveert waarin staat dat er feitelijk niks meer te vinden is over Annes afkomst, trekken Matthew en Marilla de stoute schoenen aan...

BEELD EN GELUID

We zijn blij dat Dazzler Media de moeite heeft gedaan om alle seizoenen van Anne With An E op Blu-ray uit te brengen. Ook dit laatste seizoen is weer een technisch voldragen reeks die in het verlengde ligt van de vorige twee seizoenen: prachtige natuurbeelden van Canada, veel aandacht voor het decor van de 19de eeuw, shots met zeer veel detaillering in en een heerlijke score van Amin Bhatia en Ari Posner die de DTS-HD MA 5.1-track cachet geven. Qua ruimtelijkheid is de track aangenaam om te beluisteren, alhoewel de focus op de dialogen ligt.

EXTRA'S

Voor de derde maal op rij kunnen we geen extra's bespeuren.

CONCLUSIE

Het derde seizoen van Anne With An E is meteen de zwanenzang van de reeks. We kunnen echter de Engelse disks van Dazzler Media met gerust geweten aanraden.


coverStudio: Dazzler Media

Regie: Anne Wheeler, Kim Nguyen, Norma Bailey, Paul Fox, Amanda Tapping
Met: Amybeth McNulty, Geraldine James, Robert Holmes Thomson, Lucas Jade Zumann, Dalila Bela, Corinne Koslo, Cory Gruter-Andrew, Deborah Grover, Dalmar Abuzeid

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
427 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060797570327


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij