:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMAZING MAURICE, THE
AMAZING MAURICE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-27
FILM
De kater Maurice (Hugh Laurie) en fluitspeler Keith (Himesh Patel) hebben een goeddraaiend zwendeltje op poten gezet. Dorp na dorp maken ze de inwoners wijs dat er een rattenplaag heerst, en tegen betaling verlossen zij het dorp dan van het ongedierte. Wat de argeloze dorpsbewoners niet weten, is dat de ratten onder één hoedje spelen met Maurice en Keith, en de winst onder elkaar wordt verdeeld. Dit loopt allemaal op wieltjes, totdat het gezelschap in Bad Blintz arriveert. Daar zitten geen ratten, om de simpele reden dat er ook geen voedsel te rapen valt, en de bevolking kreunt onder de honger. De dochter van de burgemeester, Malicia (Emilia Clarke) heeft al snel door dat de twee impostors zijn, maar misschien kunnen ze samen met de ratten wel een oplossing bieden voor het probleem van het verdwenen voedsel. De lokale rattenbestrijding is namelijk niet helemaal zuiver op de graat...
The Amazing Maurice is een film die besteld werd door het Engelse betaalkanaal Sky, en vervolgens een beperkte cinemarelease heeft gekregen. Het verhaal is gebaseerd op het boek The Amazing Maurice And His Educated Rodents van fantasy-auteur Terry Pratchett, vooral bekend van zijn Discworld-novellen; in het elfde boek van zijn serie, Reaper Man uit 1991 wordt er overigens gealludeerd op Maurice en zijn zwendeltje. The Amazing Maurice is Pratchett's interpretatie van het verhaal van de Rattenvanger van Hameln, en ook weer niet. Het is een mooie animatiefilm met vooral een goede voice cast, maar je moet wel van het wacky soort humor van Pratchett houden, want onder meer betekent dat het verhaal van de hak op de tak springt en gekruid is met een flinke portie surrealisme. Pluspunt is dat het bronmateriaal grotendeels gevolgd wordt. Het idee van ratten die slim zijn geworden is natuurlijk niet nieuw en kan je terugbrengen naar Don Bluths animatiefilm The Secret Of Nimh, op zijn beurt gebaseerd op een boek van Robert C. O'Brien. Of Pratchett ook schatplichtig is aan de premisse van O'Brien laten we even in het midden, maar de man heeft voldoende eigen bijdrage geleverd aan dit van de pot gerukte verhaal, en scenarist Terry Rossio, die onder meer heeft meegewerkt aan Shrek en aan Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl voelt het soort irreverente humor van Pratchett goed aan, zodat de film wat allure van de eerstgenoemde film krijgt. De film is vooral hoogst amusant, en dat is wat telt.
BEELD EN GELUID
The Amazing Maurice verscheen in het Verenigd Koninkrijk bij Dazzler Media, dat over het algemeen een reputatie heeft om keurige releases te maken, en dat is hier niet anders. De computergeanimeerde film is natuurlijk niet dadelijk vatbaar voor beeldfouten, en we krijgen toch een mooi en niet al te schreeuwerig kleurpalet, waarin vooral de donkere scènes, die nogal eens aanwezig zijn, goed afsteken tegen de rest. De geluidstrack is uitgewerkt in DTS-HD MA 5.1, en bevat eigenlijk alleen maar wat Looney Tunes-achtige cartooneske kolder op gebied van surrounds. Maar meer moet dat daarom ook niet zijn, The Amazing Maurice is een technisch voldragen schijf.
EXTRA'S
Er staat, in tegenstelling tot de meeste Dazzler Media-releases, wel een beetje bonusmateriaal op de schijf, alhoewel het niet veel is. Er is een goede Making of-documentaire (34:47) met een wat promotioneel gehalte, en een multi language-clip "Malicia smells a rat" (1:08) waarin een scène in negen verschillende dubbings wordt afgeraffeld - Nederlands is er niet bij. Dan is er nog de kortfilm "Mr. Bunnsy has an adventure" (14:16) die in de film een speciale rol speelt, en in The Amazing Maurice X Murwalls (0:56) zien we hoe een graffiti-kunstenaar een muur beschildert met Maurice's gepatenteerde grijns.

CONCLUSIE

The Amazing Maurice is een waardige bewerking van het werk van Terry Pratchett, geleverd op een Blu-ray van goede kwaliteit. Misschien had nog een beetje documentairemateriaal over wijlen Pratchett bij wijze van eerbetoon niet misstaan.


coverStudio: Dazzler Media

Regie: Toby Genkel
Met: Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis, Himesh Patel, Gemma Arterton, Hugh Bonneville, Ariyon Bakare, Julie Atherton, David Tennant, Joe Sugg, Peter Serafinowicz, Rob Brydon

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
2022

Leeftijd:
PG

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060797575568


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels PCM 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Making of"
• Multi language-clip "Malicia smells a rat" (in 9 languages)
• Kortfilm "Mr. Bunnsy has an adventure"
• Documentaire "The Amazing Maurice X Murwalls"

Andere recente releases van deze maatschappij