:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEATH WISH
DEATH WISH (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-26
FILM
De misdaadcijfers in Chicago lopen de spuigaten uit, en chirurg Paul Kersey (Bruce Willis) zal het geweten hebben. Bijna dagelijks belanden er op zijn operatietafel slachtoffers van vuurwapengeweld, en de slachtoffers zijn niet altijd criminelen, maar ook agenten en soms voorbijlopende onschuldige kinderen. De flegmatieke Kersey trekt er zich allemaal niet veel van aan, totdat op een avond zijn wereld overhoop wordt gegooid. Wanneer hij op het laatste nippertje een etentje moet afzeggen omdat hij moet inspringen voor een collega, treffen zijn vrouw Lucy (Elisabeth Shue) en zijn dochter Jordan (Camila Morrone) drie inbrekers, die getipt waren door een taxichauffeur dat het huis van de Kerseys die avond leeg zou staan. Niet dus, en wanneer één van de drie zich dan ook nog eens tracht te vergrijpen aan Jordan, weren de dames zich, met als resultaat dat Lucy als een hond wordt afgeknald en Jordan in de coma ligt. De politie, in gedaante van agent Kevin Raines (Dean Norris), is onderbetaald en overwerkt, dus veel hoop op oplossing van de zaak is er niet, zeker niet met de impressionante hoeveelheid cold cases aan het prikbord.
Wanneer Paul zich een pistool toeëigent dat één van de slachtoffers op zijn operatietafel toebehoorde (maar die heeft het niet meer nodig om de evidente reden), probeert hij of hij met het ding overweg kan, maar hij heeft maar matig succes. Toch verhindert hij op een avond een carjacking, waarbij hij de twee daders doodschiet. Een omstaander heeft hem - weliswaar onherkenbaar in een capuchon - gefilmd, en het filmpje is viraal gegaan, met als gevolg dat iedereen het heeft over de Grim Reaper - Magere Hein - die het recht in eigen handen heeft genomen. De discussie verdeelt het publiek in een voor- en tegenkamp. Paul zelf komt per toeval de daders van de moord op zijn vrouw op het spoor, en hij zal niet rusten vooraleer hij ze alledrie om zeep heeft geholpen. Dit terwijl hij uit de klauwen van de politie moet blijven.
Collega Didier was in zijn bespreking van de dvd niet mals voor deze film met Bruce Willis, die tegenwoordig aan dementie lijdt en voor zijn oude dag de laatste jaren nog in een hoop misbaksels heeft meegespeeld, vaak met een oortje omdat hij zijn teksten niet meer kon onthouden, vooraleer hij definitief op pensioen kon gaan.. Deze remake van de klassieker die van Charles Bronson een ster maakte en tot op de dag van vandaag geldt als de blauwdruk voor elke wraakthriller, heeft nochtans volgens mij zijn verdienste, niet in het minste omdat de hele discussie over het bewapenen van burgers weer eens op de agenda wordt geplaatst. Regisseur Eli Roth neemt niet dadelijk een politiek standpunt in - ook de hosts van de radiotalkshows waarin de Grim Reaper wordt gewikt en gewogen, zijn verdeeld - maar stiekem kan je er toch best lol in hebben wanneer Bruce's personage weer eens een misdadiger naar de andere wereld helpt, soms op redelijk grafische wijze. Nuance is Eli Roth vreemd, en de inbrekers zijn dan ook onverbeterlijke smeerlappen die hun lot niet meer dan verdienen. In tegenstelling tot andere vigilante-films is Paul Kersey geen superheld, en eerder een klungel, waarvoor je bang moet afwachten wanneer hij in de fout zal gaan en de verkeerde neerschiet. Het maakt hem des te menselijker, en Bruce Willis is de geknipte acteur om de getormenteerde chirurg neer te zetten. Liam Neeson, die zich tegenwoordig ook leent voor dit soort actievehikels, kan er nog wat van leren. Bruce haalt nochtans niet het niveau van Denzel Washington, die wraakfilms kan afleveren, voorzien van een spiritueel kantje. Je kan bij een remake van een klassieker moeilijk de hoge verwachtingen inlossen en opnieuw een klassieker van hetzelfde kaliber afleveren, maar Eli Roth doet met Death Wish toch een poging.
BEELD EN GELUID
Het aantal 4K-schijfjes dat uitgebracht wordt door Dutch Filmworks is op de vingers van één hand te tellen. Deze Death Wish is daar de uitzondering op, en alhoewel dit geen titel is die massa's verkoop zal genereren, is dit toch een vrij propere release met vooral goed contrast, en dat is nodig, want Paul Kersey opereert (als ik me deze flauwe woordspeling mag permitteren) bij nacht en ontij. De kleuren zijn wat aan de sombere kant, maar zeker niet onnatuurlijk, en onder meer het rommelige politiecommissariaat ziet er zeer organisch uit. Ook de neonbelichting in de slijterij en de koele steriele operatiekamers van het ziekenhuis waar Kersey werkt, hebben precies het goeie kleurtimbre. Een mooie, scherpe release dus. We krijgen een DTS-HD MA 5.1-track - spijtig genoeg geen Atmos - die vooral de grimmige sfeer onderhoudt, en slechts zeer sporadisch wordt er eens brutaal uitgehaald telkens wanneer Paul Kersey weer een trofee aan zijn kill-lijstje toevoegt. De film bevat ook nog een redelijk mooie score van Ludwig Göransson.

EXTRA'S

Het audiocommentaar van de Amerikaanse release moet u missen, maar we vinden naast een setje verwijderde scènes (7:01) twee uitgebreide scènes terug, Sway in the morning (2:55) en The Mancow show (3:42), waarin de twee radiotalkshows die in de film voorkomen (en ook echt bestaan) iets omstandiger omkleed worden. Vengeance & Vision: Directing Death Wish (11:43) is vooral een interview met Eli Roth, waarbij de bijdrage van bijvoorbeeld Bruce Willis eerder verwaarloosbaar is. Alle extra's staan zowel op de 4K-schijf als op de Blu-ray, en deze laatste bevat ook nog cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE

Death Wish is een best te pruimen actiethriller voor mensen die graag hun verstand op nul zetten en Bruce zijn ding laten doen. De nare nasmaak is dat dit waarschijnlijk één van Willis' laatste relevante prenten zal worden.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Eli Roth
Met: Bruce Willis, Vincent D'Onofrio, Elisabeth Shue, Dean Norris, Kimberly Elise

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372007419


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Uitgebreide scène "Sway in the morning"
• Uitgebreide scène "The Mancow show"
• Documentaire "Vengeance & Vision: Directing Death Wish"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij