:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHCHELKUNCHIK I VOLSHEBNAYA FLEYTA (THE NUTCRACKER AND THE MAGIC FLUTE)
SHCHELKUNCHIK I VOLSHEBNAYA FLEYTA (THE NUTCRACKER AND THE MAGIC FLUTE) (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-02
FILM
Marie (Alyson Leigh Rosenfeld) beleeft niet bepaald de gelukkigste tijd van haar leven. De huisbaas van haar moeder (Erica Schroeder), het vettig ventje Mr. Ratter (Pete Zarutsica) komt op kerstavond de schulden van wijlen haar vader innen, en als ze niet kunnen betalen, dan zal hij hen 's anderendaags op straat zetten. Er is echter nog een uitweg, maar die is nog minder aanlokkelijk: Ratter is bereid de schulden kwijt te schelden als Marie met hem wil trouwen. Op kerstavond gebeuren echter de meest magische zaken, en wanneer er een wensster voor het raam verschijnt, verandert Marie in een lilliputter, en al haar speelgoed komt tot leven, inclusief de notenkrakerpop die Ratter heeft achtergelaten. De pop heet George (Dan Edwards), en hij is als kind betoverd door zijn kwaadaardige stiefmoeder Charlotte (Vanessa Johansson). Charlotte en haar volgelingen zijn feitelijk ratten, die de macht over de mensenwereld willen overnemen. Met dat doeleinde houdt Charlotte ook de rechtmatige koning Edward (Ryan Andes) verdoofd, met de bedoeling hem af te zetten en haar zoon Philip (Nicholas Corda) op de troon te hijsen. Marie belooft George te helpen, maar er is nog altijd de dringende kwestie van geld te vinden opdat ze haar ongewenste aanbidder van haar lijf kan houden.
DVDInfo goes CCCP. Na de Oekraïense tekenfilm Vykradena Pryntsesa: Ruslan I Lyudmyla (The Stolen Princess) en het matige Bolshoye Puteshestviye. Spetsialnaya Dostavka (Big Trip 2: Special Delivery) is het deze keer de beurt aan een sprookjesverfilming met een Engelse voicecast die nogal wat overlap vertoont met eerstgenoemde film. Het verhaal houdt zowat het midden tussen de sprookjes van de Notenkraker en de Rattenvanger van Hameln, en we zullen het met de Engelse versie moeten stellen omdat blijkbaar geen enkele maatschappij het aandurft om een dergelijke film uit te brengen met de originele Russische spraak. Wat best jammer is, want de film valt nogal te pruimen, maar verliest punten omdat de lipsynchronisatie niet klopt, iets waar je je aan begint te ergeren eens je er op let. Het verhaal wordt aan elkaar geregen met enkele niet bijzonder inspiratievol van teksten voorziene stukjes muziek van Tchaikovsky, maar het verhaal weet ergens wel een evenwicht te vinden tussen drama en humor, met een overenthousiaste ram Curly (Jason Griffith) die overduidelijk een doordrukje is van Donkey uit Shrek en een paniekerige struisvogel Redbeak (H.D. Quinn) als dierlijke sidekicks. De animatie is niet altijd even vloeiend, maar overklast toch Big Trip 2 (alhoewel dat niet moeilijk is), en de film is een veilige keuze om met kerstavond te bekijken met de kinderen.
BEELD EN GELUID
Deze film staat op een voor 3/5 gevulde single layer-schijf, en de korte speelduur en het gebrek aan bonusmateriaal zorgen ervoor dat dit volstaat. De animatie is af en toe wat houterig, maar we denken niet dat we daarbij een steen in de richting van Dutch FilmWorks moeten gooien. De beelden zijn nochtans voldoende scherp en kleurrijk om te overtuigen, en artefacts zijn er niet. De geluidstrack is uitgewerkt naar keuze in Engels, Vlaams of Nederlands, telkens in DTS-HD MA 5.1. Het is niet dadelijk een film die potten zal breken (of de ruiten van uw home theatre), maar het is een ordelijke release met af en toe een paar leuke surroundeffecten.

EXTRA'S

De schijf start op met cross-promotionele trailers. U wilt dit niet, ik wil dit niet, maar Dutch FilmWorks blijft in de boosheid volharden.
CONCLUSIE
Van al het animatiegeweld uit de voormalige Sovjetunie dat Dutch FilmWorks (goedkoop?) op de markt brengt, is dit zeker één van de minder slechte, en het is interessant om te zien hoe men in die landen krampachtig probeert om de Westerse animatiestudio's na te lopen en toch nog een eigen touch wil behouden. Puntje extra voor de dappere poging.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Viktor Glukhushin
Met: Dan Edwards, Alyson Leigh Rosenfeld, Jason Griffith, H.D. Quinn, Peter Zarutsica, Marc Thompson, Vanessa Johansson, Erica Schroeder, Nicholas Corda. Stephanie Pam Roberts, Ryan Andes

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2022

Leeftijd:
6

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8719372016398


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij