:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOARDING GATE
BOARDING GATE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-27
FILM
De Franse filmmaker Olivier Assayas is al jaren meester in het vinden van de juiste combinatie tussen thriller en arthouse. Het leverde de ex van Mia Hansen-Løve al heel wat gratie op in het festivalcircuit op, maar bij het grote publiek wil het niet echt lukken, en dat zal het waarschijnlijk ook nooit doen, want hoewel toegankelijk hebben zijn films ook vaak een ijskoud karakter en worden de verhalen bevolkt door nihilistische leeglopers.
In zijn twaalfde film Boarding Gate uit 2007 weet hij zijn fatalistische neo noir-sfeer perfect te creëren door de casting van Asia Argento, dochter van. Ze speelt de rol van Sandra, die in een transportfirma werkt, maar het is niet meer dan een dekmantel. Ze is de alles zuipende en alles snuivende maîtresse van Miles (Michael Madsen), een flik die volledig buiten de lijntjes werkt, of gewoon het soort karakter dat je van Madsen mag verwachten. Sandra begeert hem, maar ze houdt niet van hem. De grote liefde heeft ze in Lester (Carl Ng) gevonden, de baas van de firma waar ze werkt en die ze nota bene heeft leren kennen omdat Miles haar als seksobject verhuurt aan zijn vriendjes.

Het geraamte van Boarding Gate is wel een complex liefdesverhaal, maar het is vooral een misdaadthriller die zich deels in de slaapkamer van Madsen en deels in Hong Kong afspeelt. De leidraad is de rol van macht, zowel wat seks betreft als op professioneel vlak. Sandra weet wat ze wil, alleen is niemand te vertrouwen. Hoewel je hier ook Kim Gordon van Sonic Youth in een bijrol als bazin van een Chinese maffiabende ziet, is de camera toch zo goed als altijd op Asia Argento gericht. Ze is dan wel niet 's werelds beste actrice, maar de vrouw heeft wel charisma en weet wat ze moet doen om de camera -of zo je wil de kijker - te verleiden.
Olivier Assayas haalde zijn inspiratie voor deze film uit de tragische gebeurtenis rond Édouard Stern, de bankier die met de prostituee Cecile Brossard iets te ver ging in zijn SM-spelletjes en het met de dood moest bekopen, een thema dat ook al aangehaald werd in zijn vorige film Demonlover met Connie Nielsen en Chloë Sevigny. De filmtitel was voor Assays een gedwongen keuze, want eigenlijk wilde hij Departed als titel maar in 2006 was hem ene Martin Scorsese reeds voor, en koos men maar voor Boarding Gate omdat dit symbool staat als een doorgang tussen twee werelden, en dat merk je zeer goed in de film. In West-Europa weet Sandra zeer goed wat haar te doen staat om mensen te manipuleren, maar in Hong Kong staat ze er alleen voor en is alles en iedereen haar vijand, zelfs de taal. Het verhaal is de zwakke schakel van het geheel, want uiteindelijk gaat het om wat intriges en gevaarlijke seksspeeltjes, maar Assayas heeft met Asia Argento wel een perfecte partner gevonden.

BEELD EN GELUID
Dit is een oude dvd van Dutch Film Works, niet meteen de grootste referentie maar ook al gaat het om een oude release en is de film vaak iets te korrelig is het beslist de moeite waard om deze film mee te pikken als je hem voor een prikje vindt, zeker als je fan bent van Asia Argento.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
In Boarding Gate mengt Olivier Assayas thriller en arthouse in één passend geheel, ook al zal dit geen film voor iedereen zijn.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Olivier Assayas
Met: Asia Argento, Michael Madsen, Carl Ng, Kelly Lin, Alex Descas, Kim Gordon, Joana Priess, Sondra Locke

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664063415


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij