:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLOOD & WINE
BLOOD & WINE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-05-04
FILM
Blood & Wine is zo'n typische film die je op iedere rommelmarkt en kringloopwinkel aantreft, maar die iedereen toch lekker laat liggen. Waarschijnlijk zit  RCV daar voor veel tussen, want dat is nu niet bepaald het label waar verzamelaarsharten sneller van kloppen. Aan de cast ligt het in ieder geval, want zeg zelf: Michael Caine, Jennifer Lopez, Stephen Dorff en last but not least Jack Nicholson.
Die laatste is niet zo'n verrassing als je weet dat de man achter de camera Bob Rafelson is, een cineast waarmee Nicholson een speciale relatie heeft. Hij was onder meer één van de producenten van Easy Rider en ook de bedenker van de remake van The Postman Always Ring Twice, waarbij Nicholson Jessica Lange als tegenspeler had. Maar Rafelson is ook de man van een trilogie waarbij de rode draad naast de acteur er één is van bedrog. Het begon met Five Easy Pieces uit 1970 (voor velen één van de beste Nicholson-films) en werd twee jaar verdergezet met de compleet vergeten The King Of Marvin Gardens. In 1996 verscheen Blood & Wine, een film die mensen vooral op dvd zagen, want op het witte doek was het allesbehalve een succes.
Nicholson speelt wederom een klootzak waar je geen greintje respect voor hebt. Officieel is Alex een wijnhandelaar, maar hij houdt zich bezig met andere louche zaakjes, zoals het stelen van een diamanten halsketting, waarbij hij de hulp krijgt van de kluizenspecialist Victor, een rol van Michael Caine. Het was dankzij deze rol dat de Brit opnieuw ging acteren, want na Bullet To Beijing uit 1995 en de sequel daarvan (Midnight In Saint Petersburg) had de iconische acteur gezworen om het acteren te laten voor wat het was, maar Jack Nicholson kon hem overtuigen om zijn pensioen nog wat uit te stellen. Caine loopt hier als terminale longkankerpatiënt de hele tijd te kuchen of hij heeft een puffertje in de mond, een rol overigens die hem perfect past en één van de meest ondergewaardeerde uit zijn carrière is.
Iedere neo noir moet natuurlijk een femme fatale hebben en die wordt hier geleverd door Jennifer Lopez, maar helaas zadelt Rafelson haar op met een idioot accent en doet hij niks met haar, want ook al is Lopez de koningin van te mijden romcoms, is ze een goede actrice. Volgens Lopez zat er oorspronkelijk een volledige naaktscène van haar in de film, maar die haalde de bioscoopversie niet. Die is ook niet te zien op deze dvd. De nagel aan de lijkkist van Alex is zijn stiefzoon, vertolkt door Stephen Dorff, ook al wilden de producers maar al te graag Ethan Hawke, maar die was bezig aan het afronden van zijn eerste roman The Hottest State. Stiefzoon Jason papt niet alleen aan met het lief van zijn stiefvader, maar hij kiest ook nog eens - begrijpelijk - de kant van zijn aan codeïne verslaafde moeder (Judy Davis).

Blood & Wine is zeker geen feilloze neo-noir, en zelfs één die net met de hakken over de sloot geraakt, maar zoals altijd is Nicholson onweerstaanbaar - zelfs op automatische piloot - en speelt Caine hier één van zijn betere latere rollen. Kortom, als je hem de volgende keer voor die ene euro ziet liggen - en daar twijfelen we geen seconde aan - dan is meenemen de boodschap. Tenminste voor de film, want wat je hieronder leest....
BEELD EN GELUID
Wie er de oudere besprekingen op onze sites op naleest zal beslist wel hebben opgemerkt dat we de raad gaven aan de lezers om met een grote boog om de RCV-releases te lopen, en deze transfer bevestigt dit alleen maar. Het beeld valt nog wel - in die zin dat het te bekijken valt - maar van enige detaillering moet je niks verwachten. Het ergste is het geluid dat zich ergens in de achtergrond bevindt, waarbij je de volumeknop volledig naar rechts moet draaien, wil je er iets van opvangen.

EXTRA'S
Deze disk bevat geen enkele bonus.

CONCLUSIE
Blood & Wine is een compleet ondergewaardeerde neo noir met meer dan degelijke vertolkingen van Jack Nicholson en Michael Caine - een van zijn betere op latere leeftijd - en een ravissante, maar weinig of niet benutte Jennifer Lopez. cover
Studio: RCV

Regie: Bob Rafelson
Met: Jack Nicholson, Stephen Dorff, Jennifer Lopez, Judy Davis, Michael Caine

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
2/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045204471


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij