:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOMB RAIDER
TOMB RAIDER (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-22
FILM
De jonge Lara Croft (Alicia Vikander) verdient in Londen haar kost als fietskoerier, met on the side af en toe eens een halsbrekende weddenschap, waardoor ze al eens op het politiekantoor belandt. Ze lijdt aan chronisch geldgebrek, maar aan de andere kant is ze wel de erfgename van het machtige en zeer van liquide middelen voorziene Croft-imperium; ze is het vrouwelijke equivalent van Bruce Wayne, zeg maar. Om het fortuin van haar vader Richard (Dominic West) te erven, moet ze evenwel een document ondertekenen waarin haar vader door wordt verklaard. Zeven jaar geleden is de brave man, die na de dood van zijn vrouw een ongezonde belangstelling heeft verworven voor het bovennatuurlijke, vermist bij een expeditie in Japan, en na jaren vruchteloos zoeken heeft de politie van Tokio de boel opgegeven. Psychologisch is dit echter voor Lara een brug te ver, want ze is er stellig van overtuigd dat haar vader nog leeft. Nadat ze in Croft Manor documenten heeft gevonden waaruit blijkt dat haar vader op zoek was naar de mummie van de Japanse koningin Himiko, reist ze met haar laatste centen af naar het Verre Oosten. Daar kruist haar pad echter dat van Matthias Vogel (Walton Goggins), die in opdracht van de schimmige organisatie Trinity ook op zoek is naar de mummie, maar dan wel om het geheim van Himiko te commercialiseren als een ultiem wapen...
In 2013 besloten computerspellenfabrikanten Crystal Dynamics en Square Enix om hun voornaamste cash cow, de Tomb Raider-spellen, de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen. Lara Croft kreeg een makeover, wat onder meer betekende dat haar gigantische meloenen moesten sneuvelen, en haar origin story werd opnieuw van nul af aan heropgebouwd. De nieuwe en verbeterde Lara moest beter aansluiten als rolmodel voor hedendaagse meisjes: zelfverzekerd en avontuurlijk, en ontdaan van het status van sekssymbool. Dat één en ander uiteindelijk zijn weerslag zou hebben op de verfilmingen van de games, stond in de sterren geschreven. De rondborstige Angelina Jolie, die Lara incarneerde in Lara Croft: Tomb Raider en Lara Croft: Tomb Raider 2: The Cradle Of Life, werd bedankt voor bewezen diensten, en de zoektocht naar een Lara Croft nieuwe stijl eindigde na een ellenlange lijst actrices die de revue passeerden, bij de Zweedse actrice Alicia Vikander, die eerder van zich had laten spreken in films als The Danish Girl en Ex Machina. Vikander heeft alleszins de uitstraling om de jonge Lara geloofwaardig neer te zetten in een rol die fysiek nogal vrij veel vergt. Ze heeft zich alleszins behoorlijk voorbereid op haar rol, want ze heeft onder meer leren kickboxen, en doet een considerabel deel van haar stunts zelf.
Na het eerder bescheiden succes van The Cradle Of Life liet Paramount de rechten op Tomb Raider-verfilmingen schieten, en MGM pikte deze weer op, waarbij ze de distributie aan Warner overlieten. De verhaallijn van deze reboot volgt min of meer de plot van het videospel uit 2013, met een paar kleine veranderingen - Himiko is blijkbaar intussen van geslacht veranderd. Videospel-aficionado's zullen in bepaalde plotelementen, zoals Lara die een speer in haar zij krijgt, een feest van herkenning zien, maar ook wie van zijn leven geen videospelletje heeft gespeeld, krijgt in deze Tomb Raider­­-verfilming een mooie mix van Indiana Jones- en Mummy-achtige toestanden, die weliswaar niet uitblinken in originaliteit, maar toch tot een geraffineerd actiespektakel zijn verweven dat geen moment verveelt. Zeker de slotscène, waarin we te weten komen hoe Lara aan haar gepatenteerde uzi's is geraakt, doet ons realizeren dat we al die tijd naar een origin story hebben zitten kijken, en dat een sequel in de sterren geschreven staat. Die sequel zal het dan wellicht zonder Walton Goggins (The Shield) moeten stellen, die als slechterik van dienst mag opdraven maar, zoals het echte slechteriken betaamt, het einde niet haalt. De plot twist op het einde geeft alvast een stukje weg wie het werkelijke evil genius is die de schuld is van Lara's beproevingen. Wordt vervolgd. Hopen we.
BEELD EN GELUID
Ik trok in mijn bespreking van de Blu-ray van leer tegen Warner omwille van het feit dat we weer eens opgezadeld werden met een gecomprimeerde Engelse track en dit in tegenstelling tot de Franse. Op de UHD is dit euvel natuurlijk weer verholpen, en we hebben de keuze tussen een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track en een DTS-HD MA 5.1-track, waarschijnlijk dezelfde als op de Blu-ray. Merk op dat de film standaard met deze laatste opstart, dus omschakelen naar Atmos vergt een kleine inspanning. De Atmostrack is eerder bescheiden van aard, en wanneer er al eens iets ontploft, hetgeen meer dan eens gebeurt, worden de surrounds en de subwoofer alleszins niet overladen met werk. Er zitten minder schietpartijen in de film, want Lara heeft in deze prequel haar Uzi's nog niet, en haar weapon of choice zijn pijl en boog. Desalniettemin zijn de dialogen goed verstaanbaar en overheerst de soundtrack van Tom Holkenborg niet overmatig; de man levert een eerder klassieke score af met niet al te veel techno-invloeden. De beeldkwaliteit is een stuk beter dan de Blu-ray, met vooral meer detaillering in de rijkelijk aanwezige donkere scènes. Vooral de textuur is zeer goed: Lara loopt in deze film een boel verwondingen op, en die zien er allemaal levensecht uit. Ook de detaillering op het vliegtuig dat boven een waterval balanceert, is piekfijn in orde. Het feit dat deze film ook in 4K geschoten werd, maakt dat UHD het ideale medium is om ten volle te kunnen genieten van de detaillering, de afwerking en de rijke kleuren, met veel bruin, zwart en blauw. Het beeld is ook zeer scherp en heeft nergens last van artefacts, zoals we in de wilde achtervolgingsscène van de fox hunt kunnen zien, alsook in het opspattend schuim van de waterval.
EXTRA'S
De extra's zijn terug te vinden op de bijhorende Blu-rau, en de bonussectie van Tomb Raider bevat vier korte documentaires. Tomb Raider: Uncovered (7:06) is een elektronisch perspakket met veel peptalk, interviewstukjes met de regisseur en producenten en een viertal castleden. In Croft Training (6:06) krijgen we een glimp te zien van de fysieke training die Alicia Vikander voor haar rol heeft moeten doorstaan in de drie maanden voorafgaand aan het filmen. Breaking Down the Rapids (5:34) toont ons in detail het stuntwerk bij een scène waarin Lara dreigt in een waterval naar beneden te storten, en Lara Croft: Evolution of an Icon (9:53) toont ons hoe in de computerspelletjes het imago van Lara werd aangepast aan de tijdsgeest.

CONCLUSIE

Tomb Raider is een effectieve reboot van de franchise waarin de inhoud van de vorige twee films overboord wordt gegooid, en we een origin story van de rijke erfgename van het Croft-fortuin voorgeschoteld krijgen. Beeld en geluid zijn opmerkelijk beter dan bij de Blu-ray, dus zeer upgrade-waardig materiaal is dit!


coverStudio: Warner

Regie: Roar Uthaug
Met: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051889621980


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Tomb Raider: Uncovered"
• Documentaire "Croft Training"
• Documentaire "Breaking Down the Rapids"
• Documentaire "Lara Croft: Evolution of an Icon"

Andere recente releases van deze maatschappij