:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KAPRINGEN
KAPRINGEN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-06-05
FILM
In de jaren '70 was de kapingfilm een bijzondere populair filmgenre. Toen waren het hoofdzakelijk vliegtuigen (met bijna altijd Charlton Heston of George Kennedy als piloot) die werden overmeesterd, maar tegenwoordig zijn ook cargoschepen de pineut. Het meest bekende is Captain Phillips met Tom Hanks in de hoofdrol die met geldzuchtige piraten moet afrekenen, maar iets eerder kwamen de Denen voor het eerst met zo'n filmidee op de proppen.
Het lijkt bijna een onvermijdelijk cliché om te zeggen, maar in Scandinavië moet je zijn om kwaliteit te vinden. Dat is niet alleen zo met hun talloze series, maar ook in de filmwereld is dat het geval, denk maar aan Headhunters of Jagten. Deze laatste heeft zelfs een grote link met Kapringen, omdat de regisseur van deze prent (Tobias Lindholm) meeschreef aan het drama van Thomas Vinterberg. Lindholm is een man die ijzersterke verhalen kan vertellen, het hoeft dan ook geen mens te verbazen dat hij mede verantwoordelijk is voor de scenario’s van de topserie Borgen.

Alles in deze film is op echt gebeurde feiten gebaseerd. Lindholm verscherpt dat nog door van zijn film bijna een documentaire te maken, waardoor de menselijkheid van dit droeve verhaal extra in de verf wordt gezet. De film begint met een scène waarin scheepskok Mikkel (Pilou Asbæk) met zijn echtgenote telefoneert. De man is dolgelukkig om na lange tijd op zee eindelijk zijn gezin terug te zien, maar net op dat moment overmeestert een bende Somalische piraten het schip. Tijdens een belangrijke vergadering wordt Peter (Søren Malling), de CEO van Orion Seaways, op de hoogte gebracht van dit drama. Vanaf dan ontstaat er tegelijkertijd een psychologische oorlog op twee fronten: via de telefoon hoor je de rederij met de piraten praten, en vervolgens zie je op zee hoe de bemanning omspringt met hun kapers.
Kapringen is geen Hollywoodfilm waardoor je automatisch weet dat er een kans bestaat dat een happy end niet noodzakelijk is. Het is niet dat we de bemanning het ergste toewensen, maar toch wordt het er voor de kijker alleen maar spannender op. Lindholm toont geen helden, want die zijn er in dat verhaal niet . Het enige wat je ziet zijn mensen die tot het uiterste van hun psychologische kunnen worden gedreven. Voeg daar nog de uitmuntende vertolkingen aan toe, en Kapringen is een film die van de eerste tot de laatste seconde boeit.

BEELD EN GELUID
Deze film werd destijds uitgebracht op het ondertussen ter ziele gegane A-Film, een label dat hun releases vrij goedkoop aanbood, en vaak met puike transfers. Dat laatste geldt zeker en vast voor Kapringen. Zoals gezegd heeft de film een documentaire-achtige vibe en de realistische beelden worden hier uiterst fijn weergegeven, zelfs in de donkere scènes zoals in de kajuiten. De geluidsband is een vrij minimale, maar zeer verzorgde DTS-HD MA 5.1 in het Deens.
EXTRA'S
Het enige minpunt van deze release is dat je er geen enkele bonus op kan vinden, buiten cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Deze Deense nagelbijter is een echte must voor iedere filmliefhebber. Onmenselijk spannend, aangrijpend en vooral onthutsend.coverStudio: A-Film

Regie: Tobias Lindholm
Met: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller, Gary Skjoldmose Porter, Abdihakin Asgar

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777948828


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Deens DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij