:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ASTÉRIX ET OBÉLIX - MISSION CLÉOPÂTRE
ASTÉRIX ET OBÉLIX - MISSION CLÉOPÂTRE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-07-23
FILM
Vroeg of laat moest het er van komen: het wereldbekende stripduo Asterix en Obelix wordt verfilmd. In 1999 was de eerste Asterix en Obelix film dan ook een feit. Niettegenstaande de populariteit van de 2 Galliërs stelde deze film toch enigszins teleur. Maar de makers lieten zich niet ontmoedigen en zetten al snel alles in gang voor het verfilmen van een 2e avontuur van de onoverwinnelijke Galliërs. Waar er bij de vorige film een mengeling gemaakt werd van verscheidene albums had men er nu voor gekozen om zich aan een bepaald album te houden, meerbepaald Asterix & Cleopatra.


Cleopatra gaat met Julius Caesar een weddenschap aan, zij zal voor hem in 3 maanden een paleis laten bouwen, indien zij daar in slaagt, zal Caesar publiekelijk toegeven dat het Egyptische volk nog steeds het grootste aller volkeren is. Cleopatra vertrouwt de opdracht voor de constructie van het paleis toe aan Numérobis, indien deze in zijn opdracht slaagt, zal zij hem overladen met goud, indien hij niet slaagt wordt hij voor de krokodillen geworpen. Numérobis is ten einde raad tot zijn assistent hem op een idee brengt. Numérobis’ vader was goed bevriend met een Gallische druïde, nl Panoramix. Deze druïde beschikt over een geheime toverdrank die de Galliërs van zijn dorp onoverwinnelijk maakt in de altijd voortdurende strijd tegen de Romeinen. Hierop vangt Numérobis de reis naar Gallië aan, waar het op dat moment net winter is. Eenmaal in het Gallische dorp aangekomen weet Numérobis Panoramix er van te overtuigen hem te helpen en samen met Asterix en Obelix vertrekken zij naar het zonnige Egypte. Maar de moeilijkheden beginnen dan nog maar … de vaste architect van Cleopatra zint op wraak omdat ze hem het project niet toevertrouwd heeft, de arbeiders zijn niet tevreden met hun contract en ook Caesar begint stilaan aan zijn overwinning te twijfelen. En in al die commotie moet Numérobis in 3 maanden een comfortabel paleis uit de grond stampen voor Julius Caesar.


Daar waar de eerste film niet altijd even overtuigend was, maakt de 2e film dat meer dan goed. Een meesterwerk van de Franse filmindustrie, Alain Chabat heeft ons een ware hommage aan het duo van Goscinny en Uderzo geleverd. De film is een perfecte combinatie van actie, avontuur, komedie en drama. Het hoeft natuurlijk niet vermeld te worden dat de komedie meestal de overhand neemt. De vele over-the-top momenten, die ook de stripverhalen sieren, bevestigen dit enkel. We kijken alvast uit naar de volgende film!


BEELD EN GELUID
Over de beeldkwaliteit van deze film valt niet veel te zeggen. En in dit geval is dat een zeer positief iets. Het beeld is haarscherp, kleuren zijn helder en levendig, schaduwdetail is van zeer hoog niveau, evenals het zwartniveau. Geen sporen van beschadigingen of compressiefouten in de beeldtransfer. Indien alle beeldtransfers van deze kwaliteit waren dan waren reviews volstrekt overbodig! Ook wat de geluidskwaliteit betreft kunnen we niks dan positief zijn. Op de DVD krijgen we een Franse DTS 5.1, Dolby Digital 5.1 en Dolby Digital 2.0 track aangeboden. De Dolby Digital 5.1 track is van een zeer hoge kwaliteit, klinkt voldoende dynamisch en weet voldoende een ruimtelijk effect te creëren. Dialogen klinken steeds helder en duidelijk. De DTS track is op sommige momenten lichtelijk dynamischer en weet soms iets meer laag te creëren maar de verschillen blijven minimaal. Ook het geluid verdient dus zeer zeker een pluim!


Verder kan ik hier nog vermelden dat de DVD’s dus niet over een Nederlandse ondertiteling beschikken. Het gebruikte Frans is wel niet van een dergelijk niveau dat de kijker problemen zal hebben het te begrijpen. Het enige probleem zou soms wel de snelheid kunnen zijn waarmee de woorden je overspoelen, vooral dan het personage Numérobis. De Franse ondertitelingen zijn in dit geval wel handig. Maar het blijft natuurlijk wel vrij logisch dat een DVD bestemd voor de Franse markt niet Nederlands ondertiteld is.


EXTRA’S
Met deze 2-disc set worden we werkelijk rotverwend. Om te beginnen zitten de 2 discs al verpakt in een zeer fraai digipack dat de film enkel nog meer tot zijn recht doet komen. Eenmaal opengeklapt krijgen we op voor en achterzijde foto’s te zien van de verschillende hoofdpersonages. De 2 discs zijn als volgt gelabeld: disc 1: “Le film” en disc 2: “Pas le film”. Disc 1 bevat ook de film zelf en bevat dus minder extra’s dan disc 2. Hieronder een overzicht met korte bespreking van iedere extra.


DISC 1:
- Audiocommentaar van Alain Chabat: Regisseur Alain Chabat heeft bij zijn meesterwerk ook een commentaartrack voorzien. Deze commentaar biedt vele sidenotes en wetenswaardigheden over de productie en de totstandkoming van de film. Een zeer welkome aanvulling op de film.

- Trailer: de originele bioscooptrailer

- Teaser Trailers: 2 Teaser trailers die voorheen ook beschikbaar waren op de website van de film

- Easter Eggs: Hoe je deze opzoekt, vind je terug in de easter eggs-rubriek van de website.


DISC 2:
- Making of "Le Comankonafé": de hoofdattractie van de extra’s, een bijna 2 uur durende documentaire die je neemt voor een reis doorheen de productie van een film. 10-tallen aspecten van de productie komen aan bod, evenals tegenslagen, problemen, bloopers en dergelijke meer. Deze documentaire is zijn lengte in goud waard!

-11 Deleted Scenes: 11 scènes die om verschillende redenen uit de film verwijderd worden, sommige scènes zijn helemaal niet in de film aanwezig, andere in een verkorte vorm.

- Easter Egg: Hoe je deze opzoekt, vind je terug in de easter eggs-rubriek van de website.

- Director’s Cut: “version Chabatisée du film”: Een hilarisch stukje film deze “Director’s Cut”

- Imagefix: In deze rubriek vinden we storyboards terug, decordesigns, ontwerpen van kostuums, filmaffiches etc etc … Alles samen ongeveer 350 tekeningen.

- Videoclip Mission Cleopatre: De videoclip door Jamel Debouzze en Snoop Dogg

- Interview met Pierre Tchernia: Pierre Tchernia heeft het hier kort over één van de deleted scenes tussen Asterix en Obelix.

- Biografie van Goscinny & Uderzo: Enkele pagina’s tekst over de geestelijke vaders van het stripduo.

- DVD credits


Wat ook zeker nog een bijzondere vermelding verdient zijn de menu’s van de 2 schijven. Nog nooit hebben we zoveel plezier gehad aan het simpelweg bekijken van de animaties van een DVD. De menu’s zijn stukken papyrus waarop de nodige knoppen getekend worden, vanzelfsprekend blijft er dan nog een groot stuk papyrus over … en dat is nu net het hilarische deel... hierop maakt de “architect” namelijk allerhande schema’s en tekeningen die van toepassing zijn op de film, er gebeuren allerhande rare dingen met de constructies die hij tekent en ook duiken er objecten op zoals de Eifeltoren … om er maar eentje te noemen. Er zijn dergelijke animaties ingebouwd voor elk menu en elk submenu.


CONCLUSIE
Deze DVD-release is zowel op vlak van beeld en geluidskwaliteit als inhoud als extra’s een waar juweel. Men kan de film als niks anders dan een ware ode aan de creaties van Goscinny en Uderzo beschouwen. Een echte Top-DVD die wat ons betreft in geen enkele collectie mag ontbreken.


cover
Studio: Pathé

Regie: Alain Chabat
Met: Christian Clavier, Gérard Dépardieu, Monica Belucci, Alain Chabat, Claude Rich, Gerard Darmon, Jamel Debbouze

Film:
9,5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3830011562399


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Frans
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar van Alain Chabat
• Trailer
• Teaser Trailers
• Easter Eggs
Disc 2:
• Making of: "Le Comankonafé"
• 11 Deleted Scenes
• Easter Egg
• Director’s Cut: version Chabatisée du film
• Imagefix
• Videoclip Mission Cleopatre
• Interview met Pierre Tchernia
• Biografie van Goscinny & Uderzo
• DVD credits

Andere recente releases van deze maatschappij