:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAZED AND CONFUSED
DAZED AND CONFUSED
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-07-12
FILM
Naast een resem serieuze films zoals de Before-trilogie of het prestigieuze Boyhood, heeft regisseur Richard Linklater ook lichter werk op zijn conto staan zoals School Of Rock met Jack Black, maar ook een paar jongerenfilms zoals SubUrbia en deze Dazed And Confused. Bij ons eerder een culthit, maar in de States een ontzettend populaire titel die een tijdje geleden werd uitgebracht op het Criterion-label. Dazed And Confused is een film met heel wat schoon volk. In de eerste plaats natuurlijk Matthew McConaughey in zijn debuut, en wel met blonde haartooi. Naar verluidt wilde Linklater een soort van John Hughes-film maken, maar dan wel een die zich in de jaren '70 afspeelt. Je hoort dan ook de ene seventies hit na de andere, van The Sweet tot Alice Cooper. Dat was best wel een dure zet, want niet minder dan een zesde van het budget werd besteed aan de auteursrechten op de pophits. Voor de kijker is het voornaamste dat het werkt, en dat doet het ook.
Dazed And Confused speelt zich af over een periode van 24 uur, en wel op de laatste schooldag op een middelbare school in een klein stadje in Texas in 1976. Blijkbaar is het daar zo dat op dat moment de dopen plaatsvinden. De laatstejaars mogen zich eens lekker laten gaan op die van de eerste klas. Bij de meisjes gelden de baldadigheden met ketchup en mosterd die we ook bij de Vlaamse universiteiten kennen, maar bij de jongens gaat het er nog een tikkeltje harder aan toe, want die krijgen meppen met een peddel tot de kont er paars van ziet. De meesten lopen weg, behalve Mitch (Wiley Wiggins), een timide jongen die gewillig de vernederingen ondergaat en eens daarna met de grote jongens mag optrekken. Natuurlijk is het streefdoel zo high mogelijk worden en proberen om de plaatselijke schone in bed te krijgen.br />Onder hen Milla Jovovich, die het tijdens de opnames van Dazed And Confused wel erg bont maakte. Tijdens het filmen werd ze verliefd op haar tegenspeler Shawn Andrews. De twee gingen naar Las Vegas om er te trouwen. Jovovich was evenwel pas 16, en haar moeder liet het huwelijk nietig verklaren. De meeste scènes van Milla Jovovich werden overigens geschrapt. De actrice werd hier zo boos over dat ze besloot om een acteerpauze in te lassen en zich in plaats daarvan op haar muziekcarrière te richten. Daar kwam niets van terecht, wel kun je haar in Dazed And Confused wat horen zingen. Jovovich ging uiteindelijk toch door met acteren nadat ze een rol kreeg in The Fifth Element van Luc Besson. De rest is Resident Evil-geschiedenis.
In de film zie je niet alleen Matthew McConaughey, maar ook Marissa Ribisi, een vrij onherkenbare Ben Affleck, maar ook voor een paar seconden Renée Zellweger. Je kan misschien wel blauw ergeren aan de kids in deze film die alles doen wat niet mag - van brievenbussen vernielen met vuilbakken tot het gebruik van allerlei verdovende middelen - toch is dit een film van een regisseur die weet wat er leeft bij de jongeren. Niet zo nihilistisch als Larry Clark dat doet, maar toch ook met de vinger op de pols. 

BEELD EN GELUID
Deze film is een oudje uit de Universal-stal. De transfer is best wel genietbaar, vooral door de sprankelende seventies-kleuren. Helaas zijn de veel te grote ondertitels allesbehalve mooi om naar te kijken, maar dat gebeurt vaak bij dit soort oude releases. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 en jawel, hier zijn de popsongs het belangrijkste!
EXTRA'S
Je moet het hier stellen met een trailer.

CONCLUSIE
Linklater heeft het niet over de grote onderwerpen, maar wel over de thema's die het leven maken...  Het meisje of de jongen waar je verliefd op wordt, of de alles beslissende keuze of je op of naast de lijntjes wil lopen. Fijne aanrader!cover
Studio: Universal

Regie: Richard Linklater
Met: Jason London, Matthew McConaughey, Ben Affleck, Milla Jovovich, Rory Cochrane, Parker Posey, Cole Hauser, Joey Lauren Adams

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Coming-of-age

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190241718


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks, Russisch, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij