:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PET SHOP BOYS - SMASH - THE SINGLES 1985-2020
PET SHOP BOYS - SMASH - THE SINGLES 1985-2020 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-07-19
VIDEO'S
Pet Shop Boys vieren in 2023 hun veertigste verjaardag, en dat doen ze met een Greatest Hits­-tour Dreamworld, alsook met het uitbrengen van een bijna compleet overzicht van hun singles - waarom bijna zal ik zodadelijk verklaren. Neil Tennant en Chris Lowe hebben altijd veel moeite in hun singles gestoken. Zo worden de fans getrakteerd op b-kantjes met nummers die méér zijn dan zomaar wat overblijfseltjes, maar kwalitatieve songs die het hoofdnummer van de single vaak evenaren en soms zelfs overtreffen. Het kon dan ook niet uitblijven dat ze een driedubbel-CD Smash zouden uitbrengen met (bijna) al hun singles in chronologische volgorde. Het mooie aan deze release is dat ze al hun videoclips voor de gelegenheid ook hebben verzameld op twee Blu-rays, en dat we dus een aanvulling krijgen op de inmiddels twintig jaar oude videocompilatie Pop Art. Naargelang uw smaak kan u dus de CD's als een extraatje bij de Blu-rays beschouwen of omgekeerd.




De oude clips werden geremasterd en staan broederlijk naast de meer recente nummers. Wie de Pet Shop Boys alleen kent van West End Girls of in het beste geval van het scanderen van Go West op een zatte voetbalavond, moeten we toch even meegeven dat de jongens intussen een zestigtal kwalitatieve singles op hun naam hebben staan die allemaal wel een plaatsje in de popgeschiedenis verdienen, de éne natuurlijk wat meer dan de andere. Weinig artiesten kunnen zeggen dat ze samengewerkt hebben met Dusty Springfield, Liza Minelli, Kylie Minogue, Elton John, Blur, Marc Almond, Angelo Badalamenti, Years & Years, Jean-Michel Jarre, Peter Rauhofer, Philip Oakey, David Bowie, en dan vergeten we er ongetwijfeld nog een heel deel, om maar te zwijgen van de hipste DJ's die de nummers altijd voorzien hebben van buitengewone remixes. Veel van de samenwerkingen zijn spijtig genoeg niet voor deze release weerhouden, of er kon nog makkelijk een vierde CD bij.




De video's variëren van bedrieglijk eenvoudig (zoals het volgen van een rat tussen de sporen in Home And Dry) tot mini-filmpjes zoals Heart, waarin acteur Ian McKellen verkleed als vampier met de bruid van Neil Tennant aan de haal gaat. Sinds de Boys voor hun laatste drie albums Electric, Super en Hotspot een eigen label hebben opgericht, Kobalt, en in zee zijn gegaan met Stuart Price, begint er echter wat te schelen aan de volledigheid. Niet alle nummers worden nog voorzien van een videoclip, of krijgen in het beste geval een lyric video waar niet al te veel moeite wordt gestoken. Het zal de veranderende markt zijn. Daarentegen zijn er wél volwaardige en soms spectaculaire clips geschoten voor non-albumtracks zoals Axis of zelfs voor het nummer On Social Media van de fanclub-only EP Agenda, die, tenzij u er op het moment van release bij de pinken bij was, u nu een fortuin zal kosten, als u deze nog zou willen hebben - het goedkoopste exemplaar op discogs.com kost op moment van schrijven net geen 100 euro.




De Boys werkten in verschillende era's ook met verschillende regisseurs. Zo is hun markantste periode die van het album Very, waarin ze steevast clips vol computeranimatie hebben gemaakt met regisseur Howard Greenhalgh, maar er zijn ook de clips van Nightlife, waarin de Boys een transformatie ondergaan tot een soort van Japans fotomodel, bij gebrek aan een beter woord. De clips zijn één voor één origineel te noemen, er wordt zeker sinds de coming out van Tennant de (homo-)erotische kaart getrokken, maar het is verder opvallend dat de jongens altijd de knapste vrouwelijke modellen voor hun videoclips weten te strikken. Pet Shop Boys afdoen als een zoveelste bubblegum gay band is de jongens oneer aandoen. Neil Tennant is een benadigd tekstschrijver van wie de lyrics niet zouden misstaan in een gedichtenbundel, en Chris Lowe is met zijn onderkoeld voorkomen een stijlicoon op zich. Smash is een tijdsdocument van veertig jaar pop waarbij de haarlijn van Neil Tennant mee-evolueert van een frisse krullenbol tot kaal. Kijkt u even mee




TRACKLIST

1. West End Girls
2. Love Comes Quickly
3. Opportunities (Let's Make Lots of Money) (Version 2)
4. Suburbia
5. It's A Sin
6. What Have I Done To Deserve This? (feat. Dusty Springfield)
7. Rent
8. Always On My Mind
9. Heart
10. Domino Dancing
11. Left To My Own Devices
12. It's Alright
13. So Hard
14. Being Boring
15. Where The Streets Have No Name/I Can't Take My Eyes Off You
16. Jealousy
17. DJ Culture
18. Was It Worth It?
19. Can You Forgive Her?
20. Go West
21. I Wouldn't Normally Do This Kind Of Thing
22. Liberation
23. Yesterday, When I Was Mad
24. Paninaro '95
25. Before
26. Se A Vida È (That's The Way Life Is)
27. Single Bilingual
28. A Red Letter Day
29. Somewhere
30. I Don't Know What You Want But I Can't Give It Any More
31. New York City Boy
32. You Only Tell Me You Love Me When You're Drunk
33. Home and Dry
34. I Get Along/E-mail
35. Miracles
36. Flamboyant
37. I'm With Stupid
39. Numb
40. Love etc.
41. Did You See Me Coming?
42. It Doesn't Often Snow At Christmas (Live at the O2 Arena, 2009)
43. Together
44. Winner
45. Leaving
46. Memory Of The Future (Official Lyric Video)
47. Vocal
48. Thursday (feat. Example)
49. The Pop Kids (Official Lyric Video)
50. Twenty-something
51. Dreamland (feat. Years & Years) (Official Lyric Video)
52. Monkey Business
53. I Don't Wanna (Animated Lyric Video) 

Completisten zullen opmerken dat er enkele nummers ontbreken. Sommige daarvan staan nog op een bonus-Blu-ray die we in de extra's-sectie zullen bespreken.




BEELD EN GELUID

De clips zijn digitaal opgepoetst en zijn allemaal in het oorspronkelijk beeldformaat behouden. Dat betekent dat er soms wordt gewisseld van 1.33:1 (West End Girls) over 1.50:1 (Was It Worth It?) en 1.78:1 (Domino Dancing), 1.85:1 (Minimal) tot 2.00:1 (I Don't Know What You Want But I Can't Give It Any More), 2.20:1 (Miracles) en 2.35:1 (Leaving). Helemaal link wordt het bij nummers die in meerdere beeldformaten zijn geschoten, zoals Yesterday, When I Was Mad. De HD-presentatie is echter zeer netjes en bevat betere presentaties dan op Pop Art. De textuur in oudere clips durft wel soms een beetje tegenvallen, zoals in West End Girls, waar de gezichten afgeschuurd lijken. De oudere clips zijn met andere woorden allemaal upscales, met wisselend succes. Clips als Suburbia dateren nog overigens uit het videotijdperk, dus mirakels moet u niet verwachten. De detaillering wordt beter naarmate de clips minder oud worden, maar we hadden eerlijk gezegd wel gehoopt op een 1080p-transfer en niet op de 1080i die we nu krijgen. De geluidstrack is uitgevoerd in LPCM 2.0, en het is een propere en getrouwe stereotrack waarbij u geen surrounds moet verwachten, maar waarbij het volume tenminste egaal is afgemixt. Spelen met de volumeknop is dus niet nodig.

EXTRA'S

U kan eventueel de drie CD's beschouwen als extra, alsook het boekje waarin het duo Tennant/Lowe alle nummers bespreken. Daarnaast zijn er nog 13 nummers (1:03:51) die uit de boot zijn gevallen, maar op een bonus-Blu-ray opgepikt worden. We overlopen ze even.

1. Opportunities (Let's Make Lots of Money) (Original Version)

De eerste versie van Opportunities die maar in een paar landen werd uitgebracht, waaronder België. Als u het singletje met de andere audiomix heeft, dan heeft u meteen op de B-kant als unicum de singleversie van In The Night.

2. Paninaro

Voor de B-kant van Suburbia werd eertijds ook een clip geschoten, waarvan het artwork driftig gebruikt werd bij de totstandkoming van de remix-cd Disco. Het nummer staat niet in de reguliere lijst omdat het nooit op single is verschenen, behalve dan in 1995 in een remixversie ter gelegenheid van het B-kantjesalbum Alternative. Dit is de originele mix.

3. Domino Dancing (Extended Version)

Langere versie van Domino Dancing zoals die terug te vinden is op het album Introspective. Volgens mij het briljantste nummer van de Pet Shop Boys aller tijden, en tegelijkertijd ook één van de meest spraakmakende clips. Deze is in tegenstelling tot de kortere versie overigens in 1.33:1 te bewonderen.

4. So Hard (Extended Version)

Het tweede nummer dat een verlengde versie kent, in één van de zoveel remixen van David Morales.

5. How Can You Expect to Be Taken Seriously?

De originele versie van dit nummer stond op het album Behaviour. Deze Brothers In Rhythm-remix was de b-kant van Where The Streets Have No Name/I Can't Take My Eyes Off You, dat zelf niet op het album stond, maar Tennant en Lowe wilden eens graag met de voeten van Bono spelen. In de Verenigde Staten is het nummer wel uitgebracht als single.

6. Go West (Extended Version)

Derde verlengde versie op muziek van de Ming's Gone West 1st And 2nd Movement. Best niet te bekijken als u last hebt van epilepsie.




7. London

De derde single van Release werd enkel uitgebracht in Duitsland, desondanks werd er een volwaardige clip geschoten. Het nummer ontbreekt ook op de CD.

8. Integral

De vierde single van Fundamental is enkel digitaal uitgebracht, maar kreeg naast een remix ook een videoclip mee. Ook dit nummer ontbreekt op de CD.

9. All Over The World (Live at the O2 Arena, 2009)

All Over The World uit het album Yes is nooit op single uitgebracht. De videoclip diende vooral om de live-dvd Pandemonium te promoten.

10. Invisible

Vooruitgeschoven track van het album Elysium, maar nooit op single uitgebracht.

11. Axis

Vooruitgeschoven track van het album Electric, enkel te krijgen op een felgegeerde promo-single.

12. On Social Media (Official Lyric Video)

Dit nummer is nooit op single uitgebracht, en is afkomstig uit de fanclub only-EP Agenda. Het bijtend cynische nummer is tevens een voorbeeld hoe je een lyric video wél aantrekkelijk kan maken.

13. Burning The Heather (Official Lyric Video)

Dit nummer was eigenlijk de tweede single van het album Hotspot, en is enkel op vinyl-single uitgebracht. Het is op de CD niet terug te vinden.




Als we nu de tracklists van de beide Blu-rays erbij nemen, dan ontbreken eigenlijk nog de volgende vijf nummers om echt van een complete discografie te spreken:

  • Absolutely Fabulous
    Was een benefietsingle voor de liefdadigheidsorganisatie Comic Relief, samen met de twee dames, Jennifer Saunders en Joanne Lumley, uit de gelijknamige comedy-serie. Hoort eigenlijk tussen Liberation en Yesterday, When I Was Mad.
  • For Your Own Good
    Uit Nightlife, was te vinden als easter egg op Montage. Aangezien de videoclip bestaat, moeten we de afwezigheid ervan aanrekenen.
  • Beautiful People
    De derde single van Yes, ontbreekt zowel op de CD als op de Blu-ray. Ook dit nummer is, net als London, enkel uitgebracht in Duitsland, maar is daarom niet minder valide als single. Kennelijk is er echter nooit een videoclip voor gedraaid.
  • Love Is A Bourgeois Construct
    Tweede single van Electric, en hoort tussen Vocal en Thursday. Ook hier is nooit een videoclip van gemaakt, maar het staat wél op de CD.
  • Say It To Me
    Derde single van Super, en hoort na Twenty-something. Ook hier is nooit een videoclip van gemaakt, maar het staat wél op de CD.

Gooi uw dvd van Pop Art overigens best niet weg, want de commentaartrack ontbreekt.




CONCLUSIE
We geven voor dit totaaloverzicht van videoclips geen 10 omwille van de paar storende hiaten. Pet Shop Boys zijn niet zomaar een popgroepje, het zijn all-round performance-artiesten en baanbrekende videoclips horen daar bij. Voorwaar een reeks pareltjes van videokunst!


cover



Studio: Parlophone

Regie: Vaughan Arnell, David Barnard, Nico Beyer, Jack Bond, Zbig Brezinski, Don Cameron, Farrow, Justyn Field, Gavin Filipiak, Julian Gibbs, Howard Greenhalgh, Annie Griffin, Douglas Hart, Han Hoogerbrugge, Julian House, Derek Jarman, Liam Kan, David Lopez-Edwards, Chris Lowe, Andy Morahan, Martin Parr, Peter Rebane, Rob Reggatt, RMV Productions, Pedro Romhanyi, Zbigniew Rybczyski, Chris Sayer, Surrender Monkeys, Neil Tennant, Wolfgang Tillmans, Joost Vandeburg, Eric Watson, Bruce Weber
Met: Neil Tennant, Chris Lowe

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
X

Genre:
Muziek

Versie:
Wereld

Jaar:
2023

Leeftijd:
E

Speelduur:
222 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5054197296215


Beeldformaat:
diverse 1080i HD

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 13 bonus tracks
• 3 CD's
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij