:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOOK OF SHADOWS - BLAIR WITCH 2
BOOK OF SHADOWS - BLAIR WITCH 2
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-16
FILM
Book of Shadows neemt de draad op vlak na de release van de enorm gehypte film The Blair Witch Project. Het stadje Burkittsville, bekend vanwege de legende van de "Blair Witch", is uitgegroeid tot een soort bedevaartsoord en wordt druk bezocht in de hoop een glimp van de heks op te vangen. Dat werkt de nodige commercie in de hand uiteraard en Jeffrey heeft dat ook goed begrepen. Hij runt een succesvolle website over de legende en verkoopt allerlei prullaria en gadgets gaande van sweatshirts tot zakjes aarde en zelfs kleine boomtakjes. Bezoekers van zijn site kunnen zich eveneens inschrijven voor een ontdekkingstocht door de bossen waar de Blair Witch zou rondhangen. Een groepje van vier mensen laat zich door hem gidsen: het koppel Stephen en Tristine die allebei een thesis over het fenomeen schrijven, het vreemde meisje Kim dat er een gothic levensstijl op na houdt en die de film BWP best cool vindt en ten slotte Erica die ernaar uitkijkt om met de echte heks in contact te komen. De groep arriveert aan de ruïnes van het huis van Rustin Parr (de kindermoordenaar die al in BWP vermeld wordt) en besluit er z'n tenten op te slaan. Jeffrey installeert meteen zijn camera's om alle bovennatuurlijke activiteiten op videoband vast te leggen. 's Avonds bij het kampvuur vloeit de alcohol rijkelijk en als ze 's cohtends wakker worden blijken de meeste van hun spullen vernietigd. Niemand kan zich echter herinneren wat er precies gebeurd is. In de verlaten fabriek waar Jeff woont, trachten ze alles op een rijtje te zetten en gaandeweg komt de waarheid aan het licht...

Joe Berlinger, bekend van de documentaires "Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills" en "Paradise Lost 2: Revelations", neemt hier de teugels in handen en houdt een nogal verwarde structuur aan wegens het gebruik van flashbacks en flashforwards waardoor het verhaal niet echt duidelijk is. In tegenstelling tot BWP wordt hier het meest gebruik gemaakt van stabiele opnames, zowel op film als in de shots met de handycam. Een maat voor niets eigenlijk want uiteindelijk deugt het verhaal nog minder dan BWP en bevat het totaal geen spanning. De karakters zijn bovendien te stereotiep en banaal en enige vorm van sympathie opbrengen voor de personages lukte ons ook al niet.

BEELD EN GELUID
Geen kwaad woord over de beeldkwaliteit. De film heeft een anamorf 1.85:1-beeldformaat dat er voortreffellijk uitziet, met veel detail en scherpte en een nagenoeg perfect contrastniveau. Hier en daar merk je wat minimale ruis, meestal in de video-opnames, maar echt storend is het niet. Nog beter nieuws dankzij de bijzonder geslaagde DTS-geluidstrack (1509 kbps) die zeer open en ruimtelijk klinkt met heel veel detail. Alle kanalen worden optimaal benut. Geen overdonderende geluidseffecten via de surrounds, maar eerder subtiele achtergrondgeluiden die je (desondanks het ontbreken van de spanning in het verhaal) toch wat kippenvel bezorgen. De Dolby Digital 5.1-track klinkt eveneens uitstekend, maar is toch wat ruwer en ietsje minder verfijnd dan zijn DTS-tegenhanger.

EXTRA'S
Toch wel een aantal extra's op deze schijf, gepresenteerd in 16:9-menu's met achtergrondmuziek. Vooreerst is er een audiocommentaar met regisseur Joe Berlinger die allerlei weetjes en anekdotes over de film weet te vertellen. Vreemd genoeg maakt Berlinger geregeld een allusie op de stroeve samenwerking met maatschappij Artisan en de invloed en de druk die er was om de prent tijdig klaar te krijgen. Dat resulteerde in een product waarmee zelfs Berlinger niet 100% tevreden is (en wij nog minder). Vervolgens is er een fotogalerij, zijn er interviews met de hoofdacteurs en de regisseur, is er een bioscooptrailer, een korte making-of die meer weg heeft van een B-Roll, een promoclip voor de cd-soundtrack en ten slotte een verborgen extra dat je kan oproepen via het "Special Features"-menu. Geen enkele extra wordt Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Book of Shadows: Blair Witch 2 leent zich niet tot een tweede viewing, zoveel is duidelijk. Ben je niet overtuigd, dan raden wij je toch aan om het ding eens te huren. Technisch voldoet de dvd aan de verwachtingen.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Joe Berlinger
Met: Kim Director, Jeffrey Donovan, Erica Leerhsen, Tristine Skyler, Stephen Barker Turner

Film:
2/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504966668


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Fotogalerij
• Interviews
• Bioscooptrailer
• Making-of
• CD-Soundtrackpromo
• Verborgen extra

Andere recente releases van deze maatschappij