:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ASTÉRIX ET OBÉLIX - L'EMPIRE DU MILIEU
ASTÉRIX ET OBÉLIX - L'EMPIRE DU MILIEU (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-07-18
FILM
Het is 50 jaar voor onze jaartelling. Héél Gallië is bezet door de Romeinen. Héél Gallië? Nee, er is nog één dorpje aan de kust van Armorica dat... enfin, u kent het riedeltje als u ooit een Astérix-album heeft gelezen, en de kans is zeer onwaarschijnlijk dat u dat nog nooit heeft gedaan. Astérix (Guillaume Canet) en Obélix (Gilles Lellouche) zijn net terug van een wandeling door het bos, waar ze de nodige everzwijnen en Romeinse soldaten hebben verschalkt, wanneer de Fenicische koopman Graindemaïs (Jonathan Cohen) in het dorp van de onverzettelijken arriveert, met in zijn zog de Chinese prinses Fu Yi (Julie Chen) en haar oppasster Tat Han (Leanna Chea). De twee zijn uit China moeten vluchten omdat de intrigant Deng Tsin Qin (Bun-hay Mean), misnoegd omdat de keizerin (Linh-Dan Pham) hem de hand van haar dochter heeft geweigerd, een staatsgreep heeft gepleegd, en van zin is om de andere Chinese koninkrijken onder één centraal gezag - het zijne - te plaatsen.
Omdat de Galliërs nu éénmaal geen dame in nood kunnen weigeren - en ook een beetje omdat het moet van Bellefleur (Audrey Lamy) - stuurt Abraracourcix (Jérôme Commandeur) zijn twee beste krijgers, en om de één of andere reden zijn dat altijd Astérix en Obélix, naar China, voorzien van een flinke flacon toverdrank van Panoramix (Pierre Richard). Deng Tsin Qin heeft intussen de hulp van het Romeinse leger ingeroepen, en omdat Julius Caesar (Vincent Cassel) mot heeft in zijn huwelijk met Cleopatra (Marion Cotillard) en zich dringend dient te bewijzen, stuurt die een legioen naar China om voor zichzelf aan te tonen dat hij nog altijd de grote veroveraar is van weleer.
De Astérix-verfilmingen van weleer zijn vooral bekend geworden met Gérard Depardieu in de rol van Obélix. Regisseur-hoofdactuer Guillaume Canet moest het zonder hem stellen - de man is intussen ook al te oud - en hij heeft een klassiek Astérixverhaal uit zijn koker geschud dat eer aandoet aan het universum dat Uderzo en Goscinny hebben gecreëerd, met de notoire kanttekening dat deze L'Empire Du Milieu niet gebaseerd is op een bestaand album. China is één van de weinige landen die onze dappere Galliër nog niet heeft bezocht, maar de sfeer die de film uitademt, is op en top Astérix: anachronistische grapjes over onder meer Twitter, Assurancetourix (Philippe Katerine) die op hardhandige wijze wordt verhinderd om te zingen, een fris dispuut over de versheid van de vis van Kostunrix (Jason Chicandier), een onfortuinlijke ontmoeting met de piraten van Roodbaard (Franck Gastambide, die eerder in de running was om de film te regisseren), en een haast klassieke ruzie tussen onze twee protagonisten, die op het einde van de film uiteraard wordt bijgelegd. Dit alles overgoten met hectoliters toverdrank extra strong.
De film bedient de fans op hun wenken: zo zien we in een flashbackscène onder meer het vaak aangehaalde en fameuze moment waarop Obélix als kind in de ketel met toverdrank valt. Waar de film echter op faalt, zijn de cameo's. Zo speelt de één of andere voetballer waar ik nog nooit van gehoord had de rol van de Romeinse legionnair Antivirus, en de man heeft evenveel acteertalent als Jean-Marie Pfaff - lees: hij kan zijn tekst amper aflezen van de autocue - en de Brusselse zangeres Angèle is gecast als Valhalla, en haar bijdrage bestaat naast haar fraaie snoetje uit welgeteld één (!) allusie op haar hit Oui ou non. Daartegenover staat dat Vincent Cassel zich overduidelijk rot amuseert als Julius Caesar, die thuis ook onder de sloef ligt. Canet moet zich ook niet bedienen van onderbroekenhumor om de film grappig te houden, de premisse van zowat elk aspect uit het Astérix-universum is voldoende om de lachers op de hand te krijgen.
BEELD EN GELUID
Het ziet er niet naar uit dat er ooit een Benelux-editie gaat uitkomen van deze film, en áls deze uitkomt, zal het waarschijnlijk in een gedubde versie zijn. Vandaar dat we deze Blu-ray hebben geïmporteerd uit Frankrijk. Het beeld is dik okee (DIK? WIE IS ER HIER DIK?) met veel tierlantijntjes aan onder meer de Romeinse kostuums, en de speciale effecten, zoals de gevolgen van het drinken van toverdrank, worden ietwat cartoonesk maar toch geheel conform het Astérix-recept weergegeven. De kleuren zijn helder en fijn, en het beeld is nergens te donker om het kijkplezier te vergallen. De enige geluidstrack is een Franse Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die leuke dingen doet bij onder meer veldslagen waarbij de Romeinse legionnairs in het rond vliegen na een ontmoeting met Obélix. Er is nog wel een audiodescriptieve track aanwezig, ook in het Frans, en de ondertiteling is Frans CC. Voor wie Nederlandse ondertiteling ambieert, biedt het internet en het gebruik van de juiste apparatuur wellicht een uitkomst, want mijn middelbare school-Frans is onvoldoende.

EXTRA'S

We krijgen een Making of-documentaire (36:25), 13 verwijderde scènes (18:09), interviews (8:54) en een videoclip "Ils sont fous ces humains" (3:20). Wegens mijn beperkte kennis van de Franse taal kan ik u daar niet meer over vertellen.
CONCLUSIE
Bij Toutatis! Vermits niemand het in de Benelux-contreien het nodig vindt om deze film uit te brengen, moeten we ons noodgedwongen wel behelpen met de Franse versie. Die is technisch volkomen in orde maar vergt wel kennis van de Franse taal. Rare jongens, die dvd-distributeurs.


coverStudio: Pathé

Regie: Guillaume Canet
Met: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Jonathan Cohen, Julie Chen, Leanna Chea, Marion Cotillard

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2023

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3388337128046


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans audiodescriptief DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Frans CC
Extra's:
• Documentaire "Making of"
• 13 verwijderde scènes
• Interviews
• Videoclip "Ils sont fous ces humains"

Andere recente releases van deze maatschappij