:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHAZAM! 2 - FURY OF THE GODS
SHAZAM! 2 - FURY OF THE GODS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-07-17
FILM
Billy Batson (Asher Angel / Zachary Levi) is samen met zijn vijf pleegbroers en -zussen nog steeds het Shazam-superheldenteam, dat in de media als een stelletje losers wordt afgeschilderd omdat hun reddingsoperaties meestal gepaard gaan met de nodige brokken. De toverkracht die ze van de tovenaar Shazam (Djimon Hounsou) gekregen hebben, was eigenlijk gestolen van de oude goden van weleer, en de staf waarmee de krachten konden worden overgedragen, is gebroken, en ligt ergens in een museum in Athene. De drie dochters van Atlas, Hespera (Helen Mirren), Kalypso (Lucy Liu) en Anthea (Rachel Zegler), willen echter hun krachten terug, en als het even kan die ontnemen van de zes paljassen die nu met godenkrachten uitpakken. Dit gaat evenwel niet zonder slag of stoot, maar vooral Kalypso wil wraak voor de duizenden jaren waarin de goden opgesloten zaten in een bubbel, en haar is er veel aan gelegen om de mensheid de duivel aan te doen. Anders is het gesteld met Anthea, die verscheurd wordt door haar plicht enerzijds en haar gevoelens voor Freddie (Jack Dylan Grazer / Adam Brody) anderzijds.
De sequel op Shazam! tapt uit hetzelfde vaatje, en dat is een goede zaak. Net zoals bij zijn voorganger weet regisseur David Sandberg op de fijne lijn tussen actie en humor zijn evenwicht te vinden. De markt van superheldenfilms is oververzadigd, maar de tweede Shazam!-film is een luchtig niemendalletje dat voor de verandering eens niet steunt op een over-serieuze en donkere plot waar je depressief van wordt. Het is wel verbazingwekkend dat een gerenommeerde ernstige actrice als Helen Mirren was te vinden voor de rol van één van de drie antagonisten, en ze schijnt zich goed te amuseren, alhoewel haar collega Lucy Liu een beetje overact. Voor de rest is dit een film waar iedereen kennelijk plezier aan heeft beleefd bij het draaien, en het enthousiasme straalt positief af op het eindprodukt. De plot is wat voorspelbaar, maar het blijft vooral comfort food.
Qua CGI worden er allerlei vieze wezens op de mensheid losgelaten, wat de film weer meer in het vaarwater van de traditionele superheldenblockbusters brengt, maar buiten de derde act wordt daar spaarzaam mee omgesprongen, zodat er voldoende plaats overblijft voor karakterontwikkeling. Met de timing zit het met andere woorden goed. Voeg daarbij nog een leuke cameo uit het DC-universum, en je krijgt een eindresultaat dat voelt als een copieuze maaltijd. Laten we hopen dat met de hervorming van het DC-verse er nog een plaatsje overblijft voor onze favoriete stuntel. We hopen van wel maar we vrezen van niet
BEELD EN GELUID
De UHD-transfer is scherp en kleurrijk, en de CGI-elementen zitten mooi weggewerkt, maar waar de release punten op verliest, is op de finale confrontatie in de derde act tussen Shazam en de draak van Kalypso. Daarnaast zijn de texturen aan kostuums, aan de nieuwe aankleding van de Rock of Eternity en aan de blutsen in Victors autobusje, dik in orde. Er staat een plejade van audiotracks op de schijf, waar we uiteraard de Dolby TrueHD 7.1.4 Atmos-track prefereren, want wat het nut is om nog een Dolby Digital 5.1-track toe te voegen, daar hebben we het raden naar. De track dompelt ons lekker onder in diverse speciale soundscapes waarin de bliksems alle richtingen uitvliegen, maar de track staat wat aan de stille kant, dus een flinke draai naar rechts op de receiver is aan de orde. Toch even opmerken dat het op de bijhorende Blu-ray weer prijs is, en dat we daar een Engelse Dolby Digital Plus-track krijgen tegenover een Franse Dolby TrueHD-track. Warner heeft wat dat betreft nog niets geleerd.
EXTRA'S
De enige extra die zowel op de UHD als op de bijhorende Blu-ray terug te vinden is, is een audiocommentaar door regisseur David F. Sandberg, die met gemak de track volpraat met leuke wetenswaardigheden. De overige extra's staan op de Blu-ray, en daar vangen we aan met een mooie achter de schermen-documentaire Shazam! Let's Make a Sequel (24:29) die net als de film zelf luchtig van opzet is, en makers en cast ongeveer gelijkwaardig aan bod laat komen. The Rock of Eternity: Decked Out (5:42) gaat over het feit dat het sinistere hol waar de Zeven Hoofdzonden in huizen, in deze film is omgevormd tot een hangout-kamer voor tieners.  Sisterhood of Villains (7:54) gaat uiteraard over de dochters van Atlas, en de interviewfragmenten overlappen met die van de eerste documentaire. In Shazam! Scene Deconstruction (10:06) worden een vijftal CGI-scènes verder onder de loep genomen, Ben Franklin Bridge, School Rooftop, Philly Cheesesteak Scene, Unicorns and Monsters en Shazam vs. Kalypso. De naam zegt zelf welke scènes betrokken zijn. Dan is er Mythology of Shazam! Fury of the Gods (4:59), waarin wordt uitgelegd waarom de makers terug hebben gegrepen naar de goden uit de Griekse mythologie. Shazamily Reunion (5:01) is een gezellige babbel tussen David Sandberg en de achtkoppige familie die centraal staat in de film. Dan zin er nog dik een half uur aan verwijderde scènes (31:06).

CONCLUSIE

Shazam! Fury Of The Gods biedt gewoon méér van hetzelfde, en dat hoeft geen slechte zaak te zijn. De film werd aan de kassa neergesabeld, volgens ons onterecht. U krijgt hier een steelbook met een mooie, zij het wat donkere, 4K-presentatie.


cover
Studio: Warner

Regie: David F. Sandberg
Met: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Rachel Zegler, Adam Brody, Ross Butler, D.J. Cotrona, Grace Caroline Currey, Meagan Good, Lucy Liu, Djimon Hounsou, Helen Mirren, Faithe Herman, Ian Chen, Jovan Armand, Marta Milans, Cooper Andrews

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051888265727


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Sloveens Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Slovaaks Dolby Digital 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Pools, Tsjechisch, Slovaaks, Bulgaars, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
UHD:
• Audiocommentaar door regisseur David S. Sandberg
Blu-ray:
• Audiocommentaar door regisseur David S. Sandberg
• Documentaire "Shazam! Let's Make a Sequel"
• Documentaire "The Rock of Eternity: Decked Out"
• Documentaire "Shazam! The Zac Effect"
• Documentaire "Sisterhood of Villains"
• Documentaire "Shazam! Scene Deconstruction"
• Documentaire "Mythology of Shazam! Fury of the Gods"
• Documentaire "Shazamily Reunion"
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij