:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IMAX - LOST WORLDS - LIFE IN THE BALANCE
IMAX - LOST WORLDS - LIFE IN THE BALANCE
Bespreking door: Yves - Geplaatst op: 2003-07-25
DOCUMENTAIRE
Verteller Harrison Ford neemt ons mee op reis naar drie locaties die op het eerste zicht niets met elkaar gemeen hebben: New York, de Tafelbergen in Venezuela en Tikal in Guatemala. Toch worden deze plaatsen verbonden door één element, namelijk het evenwicht in de natuur. Waar ook ter wereld dient dit intact gehouden te worden om het verdere leven van zowel mens, plant als dier mogelijk te maken. Op een plaats zoals de Tafelberg Roraima is de natuur nog onaangetast en is er geen bedreiging voor het ecosysteem. Dit is wel het geval voor New York en de documentaire is dan ook een oproep om dringend anders met de natuur om te springen. Anders zou ‘the big apple’ wel eens hetzelfde lot beschoren zijn als de stad Tipal. Deze was ooit het centrum van de machtige Maya-beschaving, maar nu resten er enkel nog ruïnes. Door een te sterke groei en uitbreiding van de bouwwerken werd het ecologisch evenwicht zodanig verstoord, dat verder leven niet meer mogelijk was.

Zoals elke Imax-film wil Lost Worlds de kijker visueel overdonderen met adembenemende beelden, maar zeker ook informeren en zelfs sensibiliseren. Hierin slaagt deze documentaire zeker en vast. Op een duidelijke manier wordt aangetoond dat niets vanzelfsprekend is en dat alle leven met elkaar verbonden is, van het grootste zoogdier tot het kleinste micro-organisme. Eén of ander schijnbaar onbenullig ingrijpen kan nefaste gevolgen hebben.

BEELD EN GELUID
Over het geluid kunnen we kort zijn: zowel de Dolby Digital 5.1 als de DTS 5.1 zijn zeer indrukwekkend. Het openingsonweer is zonder twijfel het meest realistische dat we ooit gehoord hebben. De DTS biedt iets meer detail en een betere overgang tussen de kanalen, maar mensen zonder DTS-decoder moeten zeker niet wanhopen, want de Dolby-track biedt evenveel bass en dynamiek. Harrison Fords stem komt zeer zuiver en zacht uit de centerspeaker en door die knappe weergave lijkt het alsof de man werkelijk voor je zit.

Wie ooit een film in een Imax-zaal gezien heeft, weet dat de beelden zeer scherp zijn ondanks het grote formaat en de korte afstand tot het doek. Helaas is er van deze scherpte niet zoveel te merken. De fijne details gaan zo verloren en ook de kleuren leken soms wat weggewassen te zijn. De beelden van New York vertonen hier en daar aliasing. Door het grote formaat zijn de camerabewegingen bij Imax-films zeer geleidelijk en dit heeft een goede beeldstabiliteit tot gevolg. Hierdoor is er ook van bewegingsonscherpte nergens sprake. De beeldkwaliteit is zeker niet slecht, maar de XCQ-bewerking brengt op geen enkel moment wat er op de hoes beweerd wordt.

EXTRA’S
Er staan op deze disc enkele extra’s maar deze bevatten weinig toegevoegde waarde. De ‘Making of’ duurt amper 7 minuten en dat is wat mager. Bovendien wordt er enkel wat extra info gegeven over de inhoud van de documentaire en niet over het maken er van. Wat toch jammer is, aangezien werken met een gigantische Imax-camera niet vanzelfsprekend is. Voorts krijgen we 6 trailers te zien van andere Imax-dvd’s (zoals Africa, Hawaii en Grand Canyon) en is er de mogelijkheid de documentaire te bekijken zonder begeleidende verteller. Hierdoor komt de mooie muziek nog iets beter uit de verf.

CONCLUSIE
Om ten volle van de Imax-ervaring te genieten is een uitstap naar de bioscoopzaal nog steeds aangewezen. Lost Worlds is een goede documentaire die een steeds groter wordend probleem aankaart. De fotografie is oogverblindend (zelfs op dvd in 4:3), maar ze kreeg niet de meest optimale beeldtransfer mee. Maar wie een tropisch onweer wil ervaren in de eigen woonkamer zal daar met deze disc zeker in slagen.


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Bayley Silleck
Met: Harrison Ford (vertelstem)

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
40 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053130120


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Zweeds
Extra's:
• Film met enkel muziek/geluidseffecten
• Making of
• Trailers voor andere Imax-dvd’s

Andere recente releases van deze maatschappij