:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR WARS EPISODE III - REVENGE OF THE SITH
STAR WARS EPISODE III - REVENGE OF THE SITH (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-01-08
FILM
De Clone Wars schijnen in een beslissende fase te zijn gekomen. Na een mislukte ontvoering van kanselier Palpatine (Ian McDiarmid) verliest graaf Dooku (Christopher Lee) het leven en komt de robot Generaal Grievous (Matthew Wood) aan het hoofd van de separatisten, die er prompt een potje van maakt. Anakin (Hayden Christensen) kan Palpatine min of meer ongeschonden uit de klauwen van de separatisten bevrijden. Het is zijn moment de gloire, maar hij wordt zodanig geplaagd door angstdromen waarin hij een visioen heeft over Padmé (Natalie Portman) die haar zwangerschap niet overleeft, dat hij zijn focus verliest. Wanneer Palpatine vervolgens eist dat Anakin namens hem in de Jedi-raad wordt opgenomen, maar die weigert om hem de graad van meester toe te kennen, is de vernedering compleet.
De angst om Padmé te verliezen drijft de jongen in de armen van de Duistere Kant en van Palpatine, die de gezochte Sith Lord blijkt te zijn (Kijk kijk, wie had dat gedacht? Antwoord: iedereen, het lag er dik genoeg op van in Episode I). Als Palpatine Anakin betrekt bij een plot om de orde van de Jedi nagenoeg uit te roeien en het op de koop toe als sluitstuk van zijn machtsgreep kan laten uitschijnen alsof het net de Jedi waren die de Republiek dreigden ten val te brengen, doet Anakin het een en ander waarvoor geen pardon meer kan worden verleend. Het wordt een bittere strijd tussen hem en Obi-Wan (Ewan McGregor), die de toekomst van het universum zal bepalen.
Revenge Of The Sith is de film die de prequel trilogy moest doen aansluiten met de klassieke Star Wars Trilogy, en dat is aardig gelukt. Het is ook de meest duistere van de drie prequel-films, want al wie in de oorspronkelijke trilogie niet vandoen is, gaat er in deze film genadeloos aan (of wordt, zoals in het geval van C-3PO, zijn geheugen gewist - oh dear). Kindvriendelijk is het allemaal niet meer, en Jar Jar is alleen nog even op de achtergrond te zien bij een begrafenis, kwestie van de haters toch nog een laatste keer op stang te jagen. Het scharnier dat deze film moet voorstellen, is echter goed geolied, en de film rijgt de kippenvelmomenten aan elkaar. De Star Wars-films zijn een space opera die het vooral moet hebben van de vele speciale effecten, en dan vergeef je gemakkelijk een gebrek hier en daar, zoals het feit dat Hayden Christensen, om het beleefd uit te drukken, géén begenadigd acteur is, alhoewel zijn overgang naar de dark side hem beter ligt dan de kleffe romance met Natalie Portman.
BEELD EN GELUID
Dit keer is de beeldkwaliteit echt op kruissnelheid gekomen. Fouten werden geleerd uit het soms met speciale effecten overladen Attack Of The Clones, en de visuele stijl is in dit derde deel veel naadlozer aan elkaar geregen. De vele veldslagen die in de kosmos plaatsvinden, tonen zeer mooi contrast en detail, en zo is de openingsscène wellicht één van de hoogtepunten van de film. De donkere natuur van dit derde deel komt kortom in 4K goed uit de verf, en de schaarse scènes met heldere kleuren steken daarbij netjes af. Details op gezichten, of het nu echte zijn of CGI-wezens, zijn rijk aanwezig, en bewegingen zoals die van generaal Grievous zijn zeer soepel weergegeven. De geluidstrack is opnieuw een overdonderende Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 die baadt in de geluidseffecten, wanneer de laserkanonnen in stelling worden gebracht of wanneer de droideka's aanrukken. Ook de scène waarin de ruiten uit Palpatine's kantoor vliegen en plaats maken voor gierende wind, is een hoogstandje van surrounds. Voeg daarbij een perfect verstaanbare dialoog en de klassieke John Williams-score, en minder dan een perfecte score kunnen we op technisch vlak niet geven.

EXTRA'S

Opnieuw vinden we op de Blu-ray 2 audiocommentaartracks, waarvan ééntje met George Lucas, Rick McCallum, Rob Coleman, John Knoll en Roger Guyett. De commentaartrack bevat vrij droge en technische materie en gaat dieper in op onder meer sommige wijzigingen in het script, de totstandkoming van de vele speciale effecten, de decors en achtergronden, de verschillende karakters, de fotografie, enzovoort. Een tweede commentaartrack is een collage van bijdragen van cast en crew.
Op de bonusschijf beginnen we met twee nieuwe featurettes. Eerst is er Conversations: The Star Wars That Almost Was (5:04), waarin J.W. Rinzler en Pablo Hidago speculeren welke alternatieve verhaallijnen er hadden kunnen bewandeld worden. In Discoveries from Inside: Hologram & Bloopers (3:21) bezoekt Rinzler de Skywalker Ranch voor een onderhoud met archivaris Monica Chin-Perez. Legacy Content bevat dan materiaal dat op vorige versies van de film terug te vinden was, dus we gaan even copy-en-pasten uit vorige recensies. Within A Minute" (1:18:30) illustreert aan de hand van een fragmentje van een luttele 49 seconden, een scène uit het finale duel tussen Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker, hoeveel werk er komt kijken bij de realisatie. Het resultaat is een verbluffende documentaire van 79 minuten waarin het productieproces haarfijn uit de doeken wordt gedaan. Niet toevallig is hiervoor een scène gekozen waarop de Star Wars-fans al een belangrijk deel van hun leven hebben op zitten wachten. Het geheel wordt als een gigantisch levend organigram gepresenteerd, waarbij alle productie-afdelingen beurtelings worden voorgesteld. De scène bevat veel speciale effecten, die uiteraard met de nodige computers worden opgebouwd, maar vereiste bovendien ook een specifieke fysieke training voor Ewan McGregor en Hayden Christensen, die als een choreografie elke beweging van buiten hebben moeten leren, met, ondanks alle computer-wizardry, bijzonder weinig marge voor fouten.

Ook nieuw zijn The Journey Part 1 (7:01) en The Journey Part 2 (5:32), waarin een balans wordt opgemaakt van 28 jaar Star Wars, en waarin de fans reikhalzend uitkijken naar de première van dit finale (?) deel. De ILM Episode III Siggraph Reel (4:05) bevat shots van de film in verschillende stadia van afwerking.
Dan grijpen weer terug naar materiaal uit The Complete Saga, en dat doen we in de eerste plaats met de documentaire Star Warriors (1:23:59). U hebt ze ongetwijfeld tijdens een première van één van de Star Wars-films of op een beurs voor geeks al eens zien rondlopen: figuranten die in een Darth Vader-kostuum, een Stormtrooper-pak of met twee koffiekoeken tegen hun oren geplakt allerlei evenementen opsieren. Het is alleszins als hobby eens wat anders dan postzegels verzamelen of naar de wielerkoers kijken. The 501th Legion is een verzamelnaam voor enkele cosplayfans die geen gelegenheid onbenut laten om zich uit te dossen in hun favoriete filmfiguren. Er zit ook een nobel trekje aan, want het geld dat deze intergalactische Prinsen Carnaval in spe verdienen met hun bizarre verkleedpartijtjes wordt meestal aan goede doelen gespendeerd. Een oneerbiedig randje dat flirt met uitlachen is niet altijd even ver weg bij deze figuren die uit Jambers schijnen weggelopen te zijn, maar mits de nodige ondersteuning met alcohol kan stormtroepertje spelen best een aangenaam tijdverdrijf zijn. Dan is het tijd voor Star Wars Tech (45:36). Lichtzwaarden, reizen boven de lichtsnelheid, plasmavensters, de Death Star... is er ook maar íets dat een raakpunt heeft met de wetenschappelijke realiteit? Waarschijnlijk niet, maar de deelnemers aan deze documentaire doen erg hun best om ons van het tegendeel te overtuigen. Ook hier geldt si non è vere, è bene trovato.

Daarna volgt - opnieuw - een peloton Interviews, met eerst een Coruscant Overview (5:19), gevolg door een interview met acteur Samuel L. Jackson (2:34). Dan volgen er een Utapau Overview (4:52) en een Mustafar Overview (4:29) en een interview met actrice Natalie Portman (2:11), om vervolgens af te sluiten met een Kashyyyk & Order 66 Overview (5:43). Er zijn in totaal 15 verwijderde scènes (40:53) toegevoegd, die deze tanker nog meer dan een half uur langer hadden kunnen maken, en in The Collection wordt weer al het historisch gepubliceerde materiaal gestopt dat elders niet paste, en we gaan ook weer gewoon even opsommen.: Separatist Cruiser Concept Model (2:41), ARC-170 Starfighter Concept Model (2:08), Jedi Starfighter Concept Model (2:33), Count Dooku Lightsaber (0:43), Palpatine Grey Trade Federation Costume (0:30), Anakin Costume and Headset (0:39), Boga with Obi-Wan Maquette (2:34), Utapau Sinkhole Maquette (2:31), Utapau Landing Platform Maquette (2:05), General Grievous Maquette (2:15), Tion Medon Costume (2:15), Obi-Wan Lightsaber (0:35), Anakin Lightsaber (0:35), Mustafar Landscape Maquette (1:46), Burnt Anakin Head (3:25), Wookie Tree Maquette (3:19), Felucia Maquettes (2:51), Chewbacca Costume (4:01), Darth Vader Costume (6:34), Imperial Officer Costume (with Coat) (1:56) en Imperial Officer Costume (without Coat) (1:50). Afsluiten doen we met nog wat statische Info.

Hiermee hebt u zowat alle bonussen uit de Complete Saga die specifiek waren aan Episode 3, en het is meer materiaal dan bij de vorige twee films. U houdt echter die vorige versie best bij voor de uitgebreide disk 9 met documentaires en spoofs.

CONCLUSIE

Revenge Of The Sith toont Star Wars van zijn meest duistere kant, en fileert haarfijn hoe Anakin Skywalker is gevallen voor de dark side. Wellicht de beste film uit de prequel-trilogie, en ook technisch de best afgewerkte van de drie.
 Deze uitgave is ook in een compleetbox te krijgen met delen 1 tot en met 9.


coverStudio: Disney

Regie: George Lucas
Met: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Anthony Daniels, Samuel L. Jackson, Ian McDiarmid, Kenny Baker, Frank Oz, Christopher Lee

Film:
8,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2002

Leeftijd:
PG

Speelduur:
143 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418569044


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• Documentaire "Conversations: The Star Wars That Almost Was"
• Documentaire "Discoveries from Inside: Holograms & Bloopers"
• Legacy Content:
- Documentaire "Within a Minute"
- Documentaire "The Journey Part 1"
- Documentaire "The Journey Part 2"
- ILM Episode III Siggraph Reel
- Documentaire "Star Warriors"
- Documentaire "Star Wars Tech"
- Interviews
- 15 verwijderde scènes
- The Collection
• "Info" text

Andere recente releases van deze maatschappij