:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MUPPET MOVIE, THE
MUPPET MOVIE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-07-09
FILM
The Muppet Movie is op Blu-ray te verkrijgen in de bundel The Muppets 6 Movie Collection samen met The Great Muppet Caper, The Muppet Christmas Carol, Muppet Treasure Island, The Muppets en Muppets Most Wanted.

Hebt U zich ooit de vraag gesteld welke Hollywoodproducer ooit zo zot was om Kermit de Kikker een eigen show aan te bieden? Het antwoord op deze vraag is overigens Orson Welles, maar laat ons even niet vooruit lopen op de zaken. In deze prent, geschoten tijdens het derde jaar van de populaire poppenserie, presenteert Kermit de Kikker (Jim Henson) de geschiedenis hoe hij en zijn geschifte medewerkers bij elkaar zijn gekomen. Zoals alle kikkers genietend van een dagje nietsdoen en banjospelen in het moeras, wordt hij door een toevallig voorbij varende talentscout (Dom Deluise) erop gewezen dat er in Hollywood audities gaande zijn voor kikkers. Vooral aangetrokken door het rijk en beroemd-gedeelte van de advertentie vertrekt Kermit op de reis van zijn leven. In een groezelige bar ontmoet hij de belegen moppen tappende beer Fozzie (Frank Oz), en omdat die laatste een auto heeft, besluiten ze de reis samen te maken. Ze worden echter belaagd door Doc Hopper (Charles Durring), een dikke restauranteigenaar die van Kermit het uithangbord van zijn franchise - met als specialiteit gefrituurde kikkerbilletjes - wil maken. De lange weg naar Hollywood is echter bezaaid met ontelbare valstrikken - zeker als je eerst verkeerd rijdt via Canada en niet op tijd afslaat aan de vork - en onderweg komt het duo een onnavolgbare reeks weirdo's tegen waardoor de wagen voller en voller komt te zitten: een stuntman annex loodgieter die luistert naar de naam Gonzo (Dave Goelz), de Electric Mayhemband, en op de koop toe een varken dat net een schoonheidswedstrijd heeft gewonnen. Die laatste luistert naar de naam Piggy (Frank Oz), en het is liefde op het eerste gezicht: er is zeker een culinaire toekomst weggelegd voor kikkerbilletjes met spek!
Why are there so many
Songs about rainbows
And what's on the other side

Rainbows are visions
But only illusions
And rainbows have nothing to hide

So we've been told
And some choose to believe it
I know they're wrong, wait and see

Someday we'll find it
The rainbow connection
The lovers, the dreamers and me.


Wocka wocka! Een feature length film van een televisieserie die voornamelijk gebouwd is op een gecondenseerd aantal grappen op de kijker afvuren in een beperkt tijdsslot is altijd een risico, maar Jim Henson heeft de magie van zijn creaties van het kleine naar het grote scherm weten te vertalen. Het ontstaansverhaal van de Muppets is er vooral één met knipoogjes naar de televisiereeks, en biedt vooral een forum aan Henson en Oz om verschillende geinige dialogen te debiteren, de laatste daarbij afwisselend tussen de rollen van Fozzie en Piggy. The Muppet Movie is één aaneenschakeling van behoorlijke nonsens en absurditeit, maar weet van begin - waarin beroepscriticasters Statler en Waldorf in een chique slee worden aangevoerd om de voorvisie van de Muppetfilm af te komen kraken - tot einde te charmeren. De film is echter méér dan een aaneenschakeling van geestige one-liners, is minder chaotisch dan de meeste andere Muppetfilms, en het is zeker één van Jim Hensons beste verwezenlijkingen. Ook de meest persoonlijke, want het verhaal is één lange metafoor voor Hensons eigen omzwervingen om de Muppet Show verkocht te krijgen. De producent die uiteindelijk Kermit groen (!) licht geeft, en in deze film in het vlees gekleed wordt door Orson Welles, heet niet toevallig Lew Lord, een referentie naar Lew Grade, de man die Hensons eerste contract tekende en later een adellijke titel (lord) mocht ontvangen.
Kermit zegt op gegeven ogenblik ook dat hij al zijn stunts zelf doet; voor dem openingsscène in het moeras heeft Jim Henson zelf bijna een dag in een stalen tank ondergedompeld gezeten. Zelfrelativering is in de film het sleutelwoord: als er op gegeven ogenblik een erg groot hiaat in het scenario zit, wordt dat eenvoudig verklaard door het feit dat één van de personages een rondslingerend exemplaar van het filmscript tussen de vingers heeft gekregen, en dat wordt dan ook in zoveel woorden toegegeven. Ook het hele concept van het presenteren van de Muppetgenesis als een film in een film doorbreekt de monotoniteit van de gemiddelde road trip-film. Maar het sterkste punt is het naadloos in elkaar laten overvloeien van een fantasy-realiteit naar de werkelijke wereld, die de film in een unique selling position plaatst. Dat zoiets in een science fiction-omgeving mogelijk is, bewees Jim Hensons zoon Brian onder meer met zijn creaties voor Farscape, en intussen is dergelijke blend-in gemeengoed geworden. Maar Jim Hensons rol als één van de pioniers van het genre - tenslotte is deze film in 1979 geschoten - mag zeker niet over het hoofd gezien worden.
Er zijn echter ook wel een paar zwakke kantjes aan de film. Zo zijn er de diverse cameo's van onder meer de onuitstaanbare Steve Martin als onbeleefde ober, Telly Savalas als dronken vechtersbaas, Mel Brooks als geschifte maar vreselijk overacterende gekke geleerde en Bob Hope als ijsjesverkoper, die de verhaallijn - voor zover die er is natuurlijk - niet echt vooruit helpen. Jim Henson was echter diverse acteurs schatplichtig omdat ze in de eerste jaren, toen hij het concept van een poppen-variétéshow niet aan de straatstenen kwijtraakte, in zijn project zijn blijven geloven en - sommigen zelfs als vriendendienst - als speciale gast in de show hebben willen optreden. De muziek van het duo Paul Williams-Kenny Ascher is daarentegen aanstekelijk, en de concurrentie moet even peentjes gezweet hebben toen de beide ook nog eens twee oscarnominaties op zak staken voor beste muziekscore én beste filmsong ("The Rainbow Connection"), een beetje melig maar daarom niet minder treffend eerbetoon van Henson aan al diegenen die hem hebben helpen zijn eigen regenboog te vinden.

BEELD EN GELUID
U moest zich tot nu to behelpen met een krakkemikkige dvd, maar voor de 35ste verjaardag van de film werd deze helemaal opnieuw gerestaureerd. Het beeld is een stuk meer helder, en buiten het feit dat je bepaalde cameo-acteurs herkent in hun jonge tijd, verraadt de print zelf alvast niet de ouderdom van de film. De prent heeft in lichte mate wat grain over zich gekregen, maar dat stoort zeker niet, en maakt zelfs de overgang tussen de echte acteurs en de poppen wat kleiner. De kleuren zien er fijn uit, vooral op de kermis waar Miss Piggy haar entrée maakt, en het contrast is niet schokkend groot, maar voldoet. Vervelende artefacts zijn er niet, alhoewel we hier en daar nog wel eens een prinbeschadiging zien als we er met het vergrootglas op staren. De DTS-HD MA 5.1-track van Disney staat weer eens veel te stil, en het is niet dadelijk een grootse track, want ze klinkt bij momenten redelijk dof, alsof je kan horen dat alle dialogen in een opnamestudio ter grootte van een zwembadhokje zijn opgenomen. Weliswaar komt er leven in de brouwerij eens de Muppets kennis maken met de Electric Mayhem Band en die alle registers open trekken.
EXTRA'S
In de documentaire Jim Frawley's Extended Camera Test (17:53) probeert de regisseur enkele camerastandpunten uit om te zien hoe de poppen het beste integreren in de wereld van de echte mensenn. Pepe Profiles Presents Kermit: A Frog's Life (6:34) is een faux overzicht van de carrière van Kermit totnogtoe, gepresenteerd door Pepe de Garnaal. Wie graag met één van drie liedjes uit de film meezingt, zijn er 3 karaoke-liedjes "Frog-E-Oke Sing-Along" (8:39), maar de bij de Rainbow Connection horende beelden zijn schabouwelijk slecht van kwaliteit. U kan nog eens kijken naar de Doc Hooper's Commercial (1:03) indien u zin heeft in gefrituurde kikkerbilletjes, en de schijf bevat nog 2 trailers (5:46) en wat cross-promotionele trailers. Verrassing is wel als u de film halverwege ergens in pauze zet, dat dan de Disney Intermission begint te werken. Wat dat inhoudt, laat ik u zelf ontdekken.

CONCLUSIE

Wocka wocka! The Muppet Movie is misschien niet de beste Muppetfilm, maar biedt toch ee mooie origin story waarin zowat alle klassieke figuren hun moment de gloire krijgen. De kwaliteit is veel beter dan die van de dvd, maar u moet het met Engelse ondertitels stellen, wat geen ramp is want sommige van de grappen zijn werkelijk onvertaalbaar.


coverStudio: Disney

Regie: James Frawley
Met: Jim Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz, Steve Whitmire, Charles Durning

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1979

Leeftijd:
U

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418436841


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Jim Frawley's Extended Camera Test"
• Documentaire "Pepe Profiles Presents Kermit: A Frog's Life"
• 3 karaoke-liedjes "Frog-E-Oke Sing-Along"
• Doc Hooper's Commercial
• 2 trailers
• Cross-promotionele trailers
• "Disney Intermission" optie

Andere recente releases van deze maatschappij