:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VIOLENT NIGHT
VIOLENT NIGHT (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-26
FILM
Het is kerstavond en de Kerstman - de echte - (David Harbour) zit zich in een bar te bezatten, terwijl hij kankert op het feit dat de mensen niet meer in hem geloven. De plicht roept echter, en hij kruipt op zijn slee, zij het dat hij en passant nog iemand onderkotst. Enfin, de toon is gezet.




Intussen is het kerstfeest bij de steenrijke familie Lightstone, en het is allemaal bij oma Gertrude (Beverly D'Angelo) te doen. Zoon Jason (Alex Hassell) zit net in een scheiding van zijn vrouw Linda (Alexis Louder), en hun dochtertje Trudy (Leah Brady) heeft voor de Kerstman maar één wens, en dat is dat haar ouders weer verenigd worden. Dochter Alva (Edi Patterson) laat dan weer geen gelegenheid onbenut om te kennen te geven dat zij uit is op het familiefortuin, al is het alleen maar omdat haar man, de verlopen filmster Morgan Steel (Cam Gigandet), zijn nieuwe knokfilm voor de Aziatische markt zou kunnen financieren.




Zo ver komt het echter niet. Een misdadiger die zich Mr. Scrooge (John Leguziamo) noemt, weet dat oma 300 miljoen aan zwart geld in haar kluis heeft steken, en samen met een tot op de tanden gewapend commando knalt hij iedereen af die niet tot de familie behoort om vervolgens de buit op te kunnen eisen. Dat is evenwel zonder de Kerstman gerekend, die net op het verkeerde ogenblik op het verkeerde moment is, en niet ongevoelig is voor de smeekbede van Trudy, het enige meisje dat nog in hem gelooft, om de misdadigers op grafische wijze één voor één om zeep te helpen.

Die Hard wordt al wel eens aangehaald als alternatieve kerstfilm voor wie niets heeft met het Hallmark-achtig sappig gedoe, gewoon al omdat voornoemde film zich op kerstavond afspeelt. Wie echter op zoek is naar iets met nog een streepje meer geweld en foute woordgrapjes, kunnen we alleen maar van harte deze Violent Night aanbevelen. Hierin zien we de Kerstman onder meer letterlijk staan pissen van de rand van zijn slee (pech voor wie er niet onder staat), misdadigers spietsen op een ijspegel en de punt van een kerstster die normaal in een kerstboom thuishoort, in het oog van een misdadiger rammen. De rest van zijn daden ga ik niet verraden, kwestie dat u nog wat aan de film heeft, maar ik zal stellen dat het daarna alleen nog maar in crescendo gaat. Regisseur van al deze ongein is Tommy Wirkola, die ons met Hansel & Gretel: Witch Hunters al heeft voorgespiegeld wat hij van traditionele sprookjes denkt.




Wirkola bewandelt daarbij de fijne lijn tussen gore, zwarte humor en rechttoe-rechtaan actie op evenwichtige wijze, waarbij af en toe eens een flinke over the top uithaal volgt wanneer Santa alweer het volgende slachtoffer neerlegt. Ongetwijfeld heeft de man ook een deel inspiratie opgedaan bij de Evil Santa Robot uit Futurama en bij de boobytraps van Kevin uit Home Alone, waarnaar overigens expliciet wordt gerefereerd. Het eindresultaat is vooral een amusante film waar je niet te hard bij moet nadenken. De personages zijn van bordkarton, met de notoire uitzondering van David Harbour als de Santa from hell die zijn neus ophaalt voor het glas melk maar liever uw barkast komt leegzuipen.




BEELD EN GELUID
Wie een 4K-versie van Violent Night wil, zal naar de Verenigde Staten moeten uitwijken, waar een regiovrije versie uit is met een plejade aan ondertitels behalve Nederlands. De film is lichtjes grainy, wat geen kwaad kan, en heeft vooral een goed contrast in de nachtelijke scènes - het is per slot van rekening kerstavond - en het kleindochtertje heeft onder meer boobytraps gelegd op de zolder waar ze zich verschanst heeft, en die zijn goed zichtbaar (behalve dan om de één of andere reden voor de boeven). Ook bijvoorbeeld de baard van de Kerstman en zijn leren jas zijn van voldoende textuur voorzien, wat van Violent Night een aangename beleving maakt. De 4K is bovendien voorzien van HDR-kleuren, die nog wat meer geprononceerd worden. Verder zijn er geen tekortkomingen van betekenis. We krijgen weer een fijne Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track voorgeschoteld die een film die kreunt onder de actie fijn ondersteunt, met veel vuurwapengeweld dat in alle richtingen rondschiet, en een ronkende subwoofer.

EXTRA'S

Beginnen doen we met een audiocommentaar ingesproken door regisseur Tommy Wirkola, producer Guy Danella, en auteurs Pat Casey en Josh Miller, die kennelijk veel pret hebben gehad bij het schieten van een compleet foute film als deze. Dan krijgen we 9 verwijderde en uitgebreide scènes (19:02) die wellicht de film iets te lang zouden hebben gemaakt. In Quarrelin' Kringle (3:45) krijgen we te weten waarom precies David Harbour de geknipte persoon is om de Kerstman te spelen (als u daar na het bekijken van de film al niet van overtuigd was natuurlijk). In Santa's Helpers: The Making of Violent Night (5:56) krijgen we in vogelvlucht een overzicht over de primaire en secundaire castleden, alsook over het idee achter de film. Deck the Halls with Brawls (6:04) tenslotte biedt ons een kijk op een paar van de vele gevechtsscènes die de film rijk is.




CONCLUSIE
Ho Ho Ho! Wie geen ruk vindt aan melige en zoetsappige kerstfilms, en graag ziet hoe brandhout wordt gemaakt van de vele clichés rond het jaareinde, kunnen we deze zwarte komedie Violent Night van harte aanbevelen.


cover



Studio: Universal

Regie: Tommy Wirkola
Met: David Harbour, John Leguziamo, Alex Hassell, Alexis Louder, Beverly D'Angelo

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2022

Leeftijd:
R

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
191329254516


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans DTS-HD HR 7.1
Québecqois Frans DTS 5.1
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Italiaans DTS-HD HR 7.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS-HD HR 7.1
Japans DTS 5.1

Ondertitels:
Frans, Québecqois Frans, Duits, Italiaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Tsjechisch, Japans, Chinees (Mandarijn trad.), Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur Tommy Wirkola, producer Guy Danella, en auteurs Pat Casey en Josh Miller
• 9 verwijderde en uitgebreide scènes
• Documentaire "Quarrelin' Kringle"
• Documentaire "Santa's Helpers: The Making of Violent Night"
• Documentaire "Deck the Halls with Brawls"

Andere recente releases van deze maatschappij