:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN PRESIDENT, THE
AMERICAN PRESIDENT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-01-18
FILM 
Met films als This Is Spinal Tap, The Sure Thing, Stand By Me, The Princess Bride, When Harry Met Sally... of Misery toonde Rob Reiner zich wel één als de meest toonaangevende Amerikaanse Hollywood-cineasten die ieder genre onder de knie heeft, maar met The American President sloeg hij toch de bal enigszins mis. Vreemd als je weet dat Aaron Sorkin het script schreef, de man achter Charlie Wilson's War, Moneyball, The Social Network of A Few Good Men die ook geregisseerd werd door Reiner.
The American President is nooit echt slecht, maar niet alleen ongeloofwaardig, ook te zeemzoet, en het soort film dat de Amerikaanse president net iets te hoog op een pedestal plaatst, waardoor dit romantisch drama net niet afstotend werkt. Het was dan ook niet te verbazen dat president Bill Clinton en zijn staf de cast en het ontwerpteam toestemming gaven om het Witte Huis vijf keer te bezoeken.
We volgen de populaire Democratische president Andrew Shepherd die zich voorbereidt op herverkiezing, een rol van Michael Douglas, ook al zou de rol in principe door Robert Redford gespeeld worden, maar die werd vervangen door Douglas na een ruzie met Rob Reiner, ook al bleef Redford aan boord als producent. Het is de soort rol die Douglas op het lijf is geschreven: een gladde paling in maatpak met een radde tong. De man is een eenzame weduwnaar die voor zijn dochter zorgt. Kortom, het soort president dat het goed doet in de roddelblaadjes. Alles verandert wanneer hij zich aangetrokken voelt tot Sydney Ellen Wade (Annette Bening), een advocate die voor een bedrijf werkt dat een wetgeving wil dat de uitstoot van kooldioxide aanzienlijk moet verminderen. Tijdens een ontmoeting sluit Shepherd een deal met Wade: als zij 24 stemmen voor de milieuwet kan krijgen voor zijn State of the Union, zal hij de laatste 10 stemmen leveren.
Het eerste kwartier wordt de kijker om de oren geslagen met politieke termen waar hij niet goed van goed wordt. Eén voor één worden ze ingefluisterd door zijn raadgever Lewis Rothschild, een rol van Michael J. Fox, die op dat moment zijn ziekte van Parkinson nog steeds geheim hield. Volgens de geruchten was Fox doodsbang dat de artsen het trillen van zijn linkerhand zouden ontdekken en dat in verband zouden brengen met Parkinson. Eens je daardoor bent geworsteld, verwatert het hele boeltje in een romantische soapachtige komedie. Annette Bening, die eigenlijk het jaar daarvoor met Michael Douglas de hoofdrol zou spelen in Disclosure, maar moest afhaken vanwege haar zwangerschap, schittert wel als leading lady, maar helaas kiest Reiner te veel zeemzoete clichés met aan roer een president zoals ze alleen in Hollywood bestaan. Sorkin doet wel zijn best om dit simpele verhaal te verheffen naar iets meer, en met klasbakken zoals Martin Sheen of Richard Dreyfuss slaagt hij daar soms in, maar meer dan een aangename romcom voor mensen met een fetish voor het Witte Huis wordt het niet.

BEELD EN GELUID
Wij vonden deze film op de Britse markt via Medium Rare. The American President is wel een Universal-titel maar door de beperkte aandacht doorverkocht aan een minder label. Jammer genoeg merk je dat aan het beeld. Die is wel storingsvrij maar de detaillering is zo sober dat het nauwelijks dat van een degelijke dvd overtreft. De film is voorzien van Engelse ondertiteling.
EXTRA'S
Er is geen enkele extra terug te vinden op deze release.

CONCLUSIE
The American President is een ongeloofwaardig zeemzoet verhaal met een ontwapende Annette Bening en Michael Douglas die gewoon weer zichzelf speelt.coverStudio: Medium Rare

Regie: Rob Reiner
Met: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, David Paymer, Samantha Mathis, Michael J. Fox

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1995

Leeftijd:
15

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5030697037022


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij