:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCESS BRIDE, THE
PRINCESS BRIDE, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-14
FILM
Ondanks het feit dat zijn zieke kleinzoon (Fred Savage, het jochie uit The Wonder Years) het schurft heeft aan boeken waarin gekust wordt en zo, leest grootvader (Peter Falk) hem voor uit een boek dat al jaren in de familie circuleert. Het boek heet "The Princess Bride", en vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen staljongen Westley (Cary Elwes) en de mooie Buttercup (Robin Wright). Wanneer Westley niet terugkeert van een verre tocht, vermoedelijk over de kling gejaagd door de legendarische piraat Roberts, gaat ze een verloving aan met prins Humperdinck (Chris Sarandon), die als toekomstige vorst het prerogatief heeft om zijn echtgenote te kiezen, alhoewel haar hart nog steeds aan Westley behoort. Op een dag wordt ze ontvoerd door drie niet al te snuggere struikrovers, neuroot Vizzini (Wallace Shawn), de Spaanse zwaardvechter Inigo Montoya (Mandy Patinkin), en de reus Fezzik (André Roussimoff, als artiest bekend als Andre The Giant). Al spoedig zit een gemaskerde zwarte man hen op de hielen, die zonder al te veel moeite de struikrovers uitschakelt. De redder van de prinses blijkt Westley te zijn, die niet alleen de ontmoeting met piraat Roberts overleefd heeft, maar zijn identiteit heeft overgenomen. Ze worden echter snel gedwongen om in het Vuurmoeras te vluchten voor prins Humperdinck, die zijn aanstaande bruid niet zomaar voor zijn neus wil laten wegkapen. In zijn pogingen om het huwelijk tegen te houden krijgt Westley de onverwachte hulp van Fezzik en Inigo; die laatste heeft overigens nog een eitje te pellen met Humperdincks rechterhand, graaf Rugen (Christopher Guest), de moordenaar van zijn vader.
Het is niet echt eenvoudig om The Princess Bride, de verfilming van het gelijknamige boek van William Goldman, in één hokje te stoppen. Enerzijds is het een romantische avonturenfilm, met een voldoende portie aan knokpartijen en swashbuckling, met hoofdrolspelers die zich van de éne nare situatie in de andere werken; anderzijds bevat het verhaal enkele danig absurde wendingen die het geheel verlevendigen. Het surrealistische element wordt bovendien nog in de hand gewerkt door het feit dat het verhaal af en toe abrupt pauzeert doordat kleinzoon zijn grootvader onderbreekt. Aan de kassa van de bioscoop presteerde de film maar matig, maar heeft na de release op video een bescheiden cultstatus verworven, ook al omwille van de mooie soundtrack van Mark Knopfler (Dire Straits), waarvan het titelnummer (gezongen door Willy DeVille) misschien nog meer reputatie heeft verworven dan de film zelf.. Het acteerwerk is af en toe een beetje aan de onderkoelde kant, en bij de dialogen merk je dat de scenaristen hebben getwijfeld tussen conventioneel blijven of voluit de satirische toer op te gaan, maar het is toch wel leuk om bijvoorbeeld Robin Wright in haar eerste grote rol te zien. Er zitten enkele leuke bijrollen in het geheel verwerkt, zoals Peter Cook als een bijzonder hard zeurende bisschop, Mel Smith als een albino-monnik, en Billy Crystal als een mirakel-genezer.
BEELD EN GELUID
Wauw! Criterion heeft The Princess Bride een nieuwe 4K-scan meegegeven, en deze helemaal op en top gerestaureerd. Het resultaat is adembenemend: de film heeft er nog nooit zo fris uitgezien, zij het met de nodige hoeveelheid grain om de filmische look te vrijwaren, hetgeen we bijvoorbeeld goed zien in de scènes in de slaapkamer van de kleinzoon en de grootvader. Het contrast is zeer scherp, de kleuren zien er zeer au naturel uit, en er wordt uitgepakt met veel details; zo kan je de moedervlekken op het gezicht van Robin Wright tellen. Het enige puntje van kritiek is dat de speciale effecten wat ouderwets overkomen, zoals de scène waarin Westley op de Cliffs of Insanity klimt. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en alhoewel je hier kan argumenteren dat we een Dolby Atmos missen, is de film niet zo'n feest van speciale geluidseffecten zoals je bij andere films zou kunnen verwachten. Met andere woorden: de track voldoen, met vooral een heldere dialoog die ook nog eens de muziek van muzikaal genie Mark Knopfler naar een hoger plan tilt.

EXTRA'S

Criterion heeft een eer hoog te houden van goede extra's, en The Princess Bride krijgt inderdaad de koninklijke behandeling. Zowel de UHD als de Blu-ray bevat een audiocommentaartrack door regisseur Rob Reiner, screenwriter William Goldman, producer Andrew Scheinman en acteurs Billy Crystal en Peter Falk. De alternatieve audiotrack bevat een voorlezing van het audioboek van William Goldman's novelle door Rob Reiner. De rest van het bonusmateriaal staat op de bijhorende Blu-ray, en we willen toch even opmerken dat deze regio A-gecodeerd is. Voor de documentaire True Love: The Princess Bride Phenomenon (11:45) - spijtig genoeg een ingekorte versie - werd in 2012 een weerzien georganiseerd tussen regisseur Rob Reiner en zijn twee hoofdacteurs, Cary Elwes en Robin Wright, om 25 jaar na datum over de film te praten. Pure Enchantment: The Princess Bride Screenplay (17:17) is een herneming van een supplement op de Criterion-Blu-rayrelease waarin professor Loren-Paul Caplin over het script praat. The Tapestry (6:26) bevat een bijdrage over het wandtapijt dat auteur William Goldman heeft laten maken, en vervolgens bij hem thuis heeft opgehangen.
Dan volgt een samenraapsel van oudere documentaires onder de noemer Making the Film, documentaires die reeds op de Blu-rayuitgave uit 2009 stonden. Deze begint met As You Wish: The story of The Princess Bride (27:18) in een volledige versie mét het juiste geluid. Het is een interessante documentaire met bijdragen van crew en cast, waarbij iedereen intussen ook al weer een stuk ouder is, shoots van op de set, een woordje achtergrondinformatie over het boek en wat speciale aandacht voor de in 1993 overleden André Roussimoff. In Princess Bride: The untold tales (9:07) wordt teruggeblikt op de impact die de film heeft nagelaten. Fairy Tale Reality (11:54) bevat een interview met art director Richard Holland, en Miraculous makeup (11:22) gaat uiteraard over de vele kunstlichaamsdelen die in de film gebruikt worden. Deze worden gevolgd door vijf korte documentaires onder de naam Behind the Scenes, namelijk On the High Seas (3:52), Fezzik, Vizzini, and Buttercup (4:48), Westley and Fezzik (4:38), Miracle Max's Hut (2:32) en Buttercup, the King, and the Queen (2:34). In het handcamerafilmpje Cary Elwes Video Diary (3:56) heeft de genoemde acteur een paar beelden op de set geschoten, maar stel er maar niet te veel bij voor. In The Art of Fencing (7:08) vertelt zwaardvechter Robert Goodwin meer over de verschillende stijlen van zwaardchoreografie, iets over het onderhoud van de wapens, de betekenis van het duel en het belang van goede training. In Fairytales and folklore (9:16) worden de cast en crew met de vraag geconfronteerd wat het sprookjesgenre zo uniek maakt. Tenslotte zijn er nog 2 trailers (4:35) en 4 TV-spots (2:39). Het geheel wordt in een stoffen digibook gepresenteerd met daarin nog een boekje met twee essays: Let Me Sum Up door Sloane Crosley en How It All Happened door auteur William Goldman.
Gooi uw Blu-ray echter niet weg, want die bevatte nog twee extra featurettes die niet zijn weerhouden. Vandaar ook voor extra's niet de maximale score, maar het scheelt niet veel.

CONCLUSIE
The Princess Bride is zo'n film waar geen sleet op komt, en de 4K-presentatie van Criterion oogt impressionant. Wel geen 10/10 voor extra's, want we hebben geen encyclopedische volledigheid die we anders van Criterion gewoon zijn.


coverStudio: Criterion Collection

Regie: Rob Reiner
Met: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest, Wallace Shawn, Andre The Giant, Robin Wright, Peter Falk, Carol Kane, Billy Crystal

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1987

Leeftijd:
PG

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
715515284318


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Rob Reiner, screenwriter William Goldman, producer Andrew Scheinman en acteurs Billy Crystal en Peter Falk
• Alternatieve audiotrack met audioboek van William Goldman's novelle door Rob Reiner
• Documentaire "True Love: The Princess Bride Phenomenon"
• Documentaire "Pure Enchantment: The Princess Bride Screenplay"
• Documentaire "The Tapestry"
• 6 documentaires "Making the Film":
- As You Wish
- The Princess Bride: The Untold Tales
- Fairy Tale Reality - interview met art director Richard Holland
- Miraculous Makeup
- "Behind the Scenes":
-- On the High Seas
-- Fezzik, Vizzini, and Buttercup
-- Westley and Fezzik
-- Miracle Max's Hut
-- Buttercup, the King, and the Queen
- Cary Elwes' Video Diary"
• Documentaire "The Art of Fencing"
• Documentaire "Fairy Tales and Folklore"
• 2 trailers
• 4 TV-spots
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij