:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INCREDIBLE HULK, THE
INCREDIBLE HULK, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-02-15
FILM
Bruce Banner (Edward Norton) leeft ondergedoken in Brazilië, nadat hij ei zo na het laboratorium van generaal Ross (William Hurt) heeft gesloopt, en de dochter van de generaal, Betty (Liv Tyler), zwaar heeft verwond. Met behulp van een goeroe probeert hij zijn stressniveau onder de kritische drempel te houden, en hij werkt in een frisdrankenfabriek als technicus. Hij correspondeert regelmatig met iemand in de States die werkt aan een geneesmiddel, maar helaas draaien alle pogingen op niets uit. Op een dag is het uit met de rust, wanneer Bruce zich aan zijn vinger verwondt, en een klein drupje bloed besmet met gammastralen in een flesje limonade terecht komt. Een nietsvermoedende consument in de Verenigde Staten (die wel héél erg lijkt op Stan Lee) krijgt er een toeval van, en in no time stuurt generaal Ross een contingent soldaten om Bruce gevangen te nemen. Maar Bruce wordt daar kwaad van. En je vindt Bruce niet prettig als hij kwaad is...
Eén van de soldaten van Ross, Emil Blonsky (Tim Roth), geraakt bovendien gefascineerd door het supersoldaten-programma waar Bruce onderzoek voor deed, en hij stelt zich min of meer manu militari kandidaat als menselijk proefkonijn, waardoor hij in een al even afschrikwekkend monster verandert, dat men Abomination noemt. En uiteraard stuurt elk béétje goede superheldenfilm naar een confrontatie tussen de twee.
The Incredible Hulk heeft compleet geen uitstaans met Hulk van Ang Lee, alhoewel in die laatste film het genesisverhaal van de grote groene bonk uit de doeken werd gedaan, en we hier ons tevreden moeten stellen met een montage over de opening credits. Met deze film probeerde men de Hulk aan het Avengers-treintje te hangen, wat we onder meer merken aan de cameo van Robert Downey jr. als Tony Stark. Wat in de weg bleef zitten, was een rechtenkwestie. De rechten voor Iron Man lagen destijds bij Paramount en die van de Hulk bij Universal, vooraleen Disney heel het boeltje opkocht. Dit heeft wel als gevolg dat dit één van de weinige Phase I-II-III-films is die verkrijgbaar is op 4K mét Nederlandse ondertitels, maar daarover later meer in de gepaste sectie.
Ang Lee's verfilming werd maar lauw onthaald, en het publiek zat kennelijk niet te wachten op alweer een reboot van de Hulk-franchise. Edward Norton zou overigens maar één film lang de rol van Bruce Banner op zich nemen, en daarna worden afgelost door Mark Ruffalo. Wat eigenlijk spijtig is, want Norton weet op een zeer evenwichtige manier gestalte te geven aan de geleerde die gekweld wordt door de gevolgen van zijn mislukt experiment. Louis Leterrier, regisseur van onder meer de Transporter-franchise, lette echter beter op het evenwicht tussen actie en drama door wat meer te focussen op het eerste dan Lee had gedaan, en zowel critici als de boekhouders van Universal waren redelijk in hun nopjes met het eindresultaat. Daarnaast is het casten van Tim Roth als tegenstander gewoon altijd een verstandige keuze, en de (digitale) confrontatie tussen de twee spierbundels is bijzonder onderhoudend.
BEELD EN GELUID
De 4K-presentatie is er één met veel contrast en intensiteit, maar dat gaat een beetje gepaard met zin voor realiteit. De spieren van onze groene vriend en zijn eerbiedwaardige tegenstander zijn zeer duidelijk afgelijnd, en de kleuren zijn heel hevig, maar soms krijg je iets te veel de indruk dat je naar een computerspel aan het kijken bent. De beeldband is overigens een upgrade van een 2K. Huid en textuur aan stoffen zien er prima uit, maar verbleken soms een beetje tegenover de vette aflijningen van de rondvliegende brokstukken. Toch zijn we door de band genomen zeer tevreden. Meer tevreden zijn we echter met de ronkende DTS:X-track die zowel details beheerst laat overkomen, zoals de creepy junglegeluidjes in Bruce's schuilhol als het bombastische over-en-weergeschiet en de gratuite knokpartijen, die in alle hevigheid weerklinken. In tegenstelling tot de meeste Disney-releases is deze keer een ruk aan de volumeknop absoluut niet nodig.
EXTRA'S
De enige extra die zowel op de 4K-schijf als op de bijhorende Blu-ray staat, is de audiocommentaartrack door Louis Leterrier en Tim Roth. Die leveren een sympathieke en boeiende audiocommentaar af, die duidelijk het enthousiasme van de Franse cineast weergeeft over zijn eerste grote Hollywoodfilm. Hoewel beide heren net iets dieper mochten graven, komen er toch een boel informatieve en interessante anekdotes naar boven over het maken van de stripverfilming. Er is een alternatieve openingsscène (2:34) en een gigantische hoeveelheid - 23 - verwijderde scènes (42:45). De documentaire The Making of Incredible (29:54) is een mooi en overzichtelijk werkstuk, maar wordt iets te hard gesponsord door een welbepaald automerk. Becoming the Hulk (9:22) en Becoming the Abomination (10:16) toont ons de opbouw van de twee voornaamste antagonisten. Dan is er nog een documentaire Anatomy of a Hulk-Out (27:50) waarin we precies te zien krijgen wat er bij komt te kijken als je Bruce Banner boos maakt. From Comic Book to Screen is een Picture-in-picture-geanimeerde comic, en de schijf bevat met U-Control en BD-Live nog wat interactieve ongein die wellicht niet meer werkt tegen de tijd dat u deze review leest.

CONCLUSIE

Dat The Incredible Hulk als één van de weinige Marvel Cinematic Universe 4K-schijven wel voorzien is van Nederlandse ondertiteling, heeft alles te maken dat niet Disney maar Universal deze film heeft uitgebracht. De film is beter dan die van Ang Lee maar niet perfect. Vooral de geluidstrack is ronduit impressionant te noemen.


coverStudio: Universal

Regie: Louis Leterrier
Met: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt, Tim Blake Nelson, Ty Burrell, Christina Cabot, Peter Mensah, Lou Ferrigno

Film:
8/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083141776


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Italiaans DTS 5.1
Pools DTS 5.1
Tsjechisch DTS 5.1
Russisch DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Italiaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Tsjechisch, Russisch, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door Louis Leterrier en Tim Roth
• Alternatieve openingsscène
• 23 verwijderde scènes
• Documentaire "The Making of Incredible"
• Documentaire "Becoming the Hulk"
• Documentaire "Becoming the Abomination"
• Documentaire "Anatomy of a Hulk-Out"
• "From Comic Book to Screen" picture-in-picture feature Animated Comic
• U-control
• BD-Live 2.0

Andere recente releases van deze maatschappij