:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID
BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-07-27
FILM
Butch Cassidy (Paul Newman) en The Sundance Kid (Robert Redford) zijn twee boeven die geregeld treinen en banken beroven en met het geld aan de haal gaan. Butch is een expert in het bedenken van slinkse listen en zijn sidekick The Sundace Kid is een genie in het hanteren van vuurwapens. Als ze het beu zijn steeds maar weer te moeten vluchten voor de wet, vertrekken ze naar Bolivia in de hoop daar een rustiger leven op te bouwen.

BEELD EN GELUID
De film heeft het oorspronkelijke 2.35:1-beeldformaat dat bovendien anamorf is. Op het doosje staat echter foutief 1.85:1 vermeld. De kwaliteit is bevredigend, desondanks zijn er toch wat opmerkingen: op geregelde tijdstippen is er wat ruis en zijn er printbeschadigingen. Heel af en toe is het beeld in de avond- en nachtscènes iets te donker. Soms ogen de kleuren een beetje gedateerd. Afgezien daarvan is het beeld vrij goed. De Dolby Digital Mono-geluidsstrack is gepositioneerd in de voorste kanalen en biedt een eerder matige kwaliteit waarbij dialogen en actiegeluiden soms wat ruw klinken. Rekening houdend met de ouderdom van de film, kunnen we er vrede mee nemen, alhoewel een restauratiebeurt wel nodig is.

EXTRA'S
Fox voorziet deze westernklassieker van enkele interessante extra's waarvan de documentaire en interviews Nederlands ondertiteld zijn. De audiocommentaar met regisseur George Roy Hill, co-producer Robert Crawford, cameraman Conrad Hall en lyricist Hal David is afzonderlijk opgenomen en achteraf netjes gemonteerd. De track is best boeiend en allemaal hebben ze wel wat te vertellen. Er zijn ook interviews met cast en crew uit 1994: Paul Newman (10 min.), Robert Redford (11 min.), Katherine Ross (9 min.), scenarist William Goldman (13 min. 30) en componist Burt Bacharach (2 min. 45). Om dit hoofdstuk af te ronden zijn er twee grappige montages die enkele uitspraken samenbundelen: "Maybe Some Of What Follows Is True" en "All Of What Follows Is True".

"The Making Of Butch Cassidy and The Sundance Kid" is een interessante documentaire die indertijd gebruikt is om de film te promoten. Gedurende zo'n 40 minuten kom je veel te weten over de productie van de film, de karakters en de opnames, verteld door regisseur George Roy Hill. Om te eindigen is er een alternate credit roll, zijn er een drietal bioscooptrailers en enkele pagina's met productie-aantekeningen bestaande uit officiële studiodocumenten.

CONCLUSIE
Butch Cassidy and The Sundance Kid is een aardige western, maar wat ons betreft niet echt een hoogvlieger. Er zijn andere westerns die veel beter zijn. De dvd is best geslaagd en bevat voor de fans een aantal niet te missen extra's.


coverStudio: Fox

Regie: George Roy Hill
Met: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin, Henry Jones

Film:
6,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1969

Leeftijd:
16

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626009788


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Audiocommentaar
• Interviews met cast en crew
• Documentaire
• Bioscooptrailers
• Alternate credit roll
• Productie-aantekeningen

Andere recente releases van deze maatschappij