:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 2
X-FILES, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-05-08
SERIE
Na het grote succes van seizoen 1 van de X-Files op dvd, kon het tweede seizoen niet uitblijven. Tot op heden wordt dit seizoen nog altijd als het meest succesvolle gezien zowel op het vlak van de stand-alone-episodes als op het vlak van het overkoepelende kolonisatie-thema.  Het is in dit seizoen dat de mythe rond de reeks echt is losgebarsten. Na het verwijderen van Deep Throat, de populaire informant van Mulder, nam Chris Carter een enorme gok met het oog op seizoen 2. Al snel bleek het een goeie zet, het liquideren van dit karakter had namelijk een soort van soapeffect tot gevolg waarbij de oorspronkelijke kijkers als het ware verplicht waren om seizoen 2 te volgen,  en er nog een hele hoop kijklustigen bijkwamen na een paar hele goeie afleveringen aan het begin van het seizoen.

Seizoen 2 was ook het seizoen van de uitstekende Duane Barry-dubbelaflevering en de zwangerschap van Gillian Anderson, die perfect in de serie is ingepast. Hoe dat gegaan is ga ik voor de leken onder ons niet verklappen, probeer die afleveringen op z'n minst gezien te hebben; het is echt baanbrekende televisie! Let er maar eens op hoe Scully meestal in close-up gefilmd wordt om haar dikker wordende buikje te camoufleren.

Aan het einde van het 1ste seizoen werd de X-Files opgedoekt. Alhoewel Mulder en Scully afzonderlijke opdrachten krijgen binnen de FBI vinden ze elkaar gauw terug om verschillende buitengewone mysteries op te lossen. Het is ook hier dat we één van de belangrijkste nevenkarakters uit de serie tegenkomen: Alex Krycek (gespeeld door Nicholas Lea). Hij komt op de proppen tijdens de 4de aflevering van het 2de seizoen als nieuwe partner voor Mulder. Hij is een bedrieger en verrader van het ergste soort, maar Mulder heeft dat snel door. De reacties op dit personage waren echter zo overweldigend dat Krycek één van de belangrijkste karakters werd in de 'mythologie' omtrent de show.

Naast Krycek krijgen we ook nog de verschijning van X, de nieuwe informant van Mulder. Alhoewel hij veel minder geliefd is dan Deep Throat, blijft hij veel langer in de show en speelt hij in verschillende afleveringen heel belangrijke rollen.


Zoals voor de bespreking van de eerste boxset volgt hier een overzicht van de afleveringen van seizoen 2:
1. Little Green Men
Alhoewel de X-Files gesloten zijn, trekt Mulder toch naar Puerto Rico om er een eventuele buitenaardse ontmoetingsplaats te onderzoeken. Ondertussen doet Scully al het mogelijke om te verhinderen dat Mulder ontdekt wordt.

2. The Host
Mulder komt in aanraking met de 'Flukeman', een genetisch gemuteerd wezen ontstaan uit het radioactief afval van een Russisch vrachtschip. Wordt nog altijd beschouwd als één van de meest afschrikwekkende monsters ooit in een stand-alone-episode.

3. Blood
Een kleine gemeenschap wordt getroffen door een aantal brutale moorden waarbij doodbrave burgers toot morrd worden gedreven door digitale boodschappen op elektrische toestellen.

4. Sleepless
Mulder krijgt een nieuwe partner: Alex Krycek. 'Samen' onderzoeken ze een Vietnam-experiment waarin getracht is om militairen op te zadelen met een soort van continue insomnia.

5. Duane Barry
Mulder wordt gevraagd als onderhandelaar tijdens een gijzelingszaak. De gijzelnemer, Duane Barry, zegt al meerdere keren ontvoerd te zijn door buitenaardse wezens.

6. Ascension
Mulder achtervolgt Duane Barry in zijn wanhopige zoektocht naar Scully.

7. 3
Mulder onderzoekt een aantal vampierachtige moorden in Hollywood en wordt verliefd op een mysterieuze vrouw die tevens de hoofdverdachte is.

8. One Breath
Scully wordt teruggevonden, maar ligt in coma. Mulder moet vechten voor haar leven en probeert de details van Scullys mysterieuze ontvoering te weten te komen.

9. Firewalker
Mulder en Scully ontdekken een dodelijke levensvorm terwijl ze de dood van een vulkaanwetenschapper onderzoeken.

10. Red Museum
Ons dynamisch duo onderzoekt een mogelijke connectie tussen een religieuze sekte en de verdwijning van een aantal jongeren.

11. Excelsius Dei
In een rusthuis wordt een verpleegster aangevallen en verkracht door een onzichtbare kracht. Mulder en Scully zijn al snel ter plaatse.

12. Aubrey
Onze helden onderzoeken de mogelijkheid van een genetische persoonlijkheidsverwisseling van de ene generatie op de andere in connectie met een seriemoordenaar.


13. Irresistible
Een dodenfetisjist die haar en vingernagels verzamelt begint zelf te moorden om z'n gruwelijke lusten te kunnen botvieren.

14. Die Hand Die Verletzt
Een moord op een jongetje wordt door Mulder en Scully onderzocht. ze staan tussen de occulte religie van een stadje en een mysterieuze vrouw met vreemde krachten.

15. Fresh Bones
Mulder en Scully reizen af naar een Haïtiaans vluchtelingenkamp waar een aantal doden vielen. Algauw bevinden ze zich temidden van een geheime oorlog tussen de kampcommandant en een voodoopriester.

16. Colony
Ons duo achtervolgt een buitenaardse huurmoordenaar. Die probeert een aantal dokters om te brengen die een gemeenschappelijk geheim hebben.

17. End Game
De buitenaardse huurmoordenaar neemt Scully gevangen terwijl Mulder er alles probeert aan te doen om zijn partner te bevrijden. Ondertussen ontdekt Mulder ook meer omtrent de verdwijning van zijn zus.

18. Fearful Symmetry
Mulder en Scully onderzoeken dierenontvoeringen in een zoo dichtbij een ufo-'hotspot'.

19. Dod Kalm
Ons duo staat bloot aan een mysterieuze ziekte waardoor het zeer snel ouder wordt.

20. Humbug
Mulder en Scully onderzoeken de dood van een ex-ontsnappingsartiest in een stadje vol bizarre ex-circusmensen en freaks (de befaamde Jim Rose episode).

21: The Calusari
De mysterieuze dood van een jongetje leidt Mulder en Scully naar een bijgelovige oude vrouw en haar kleinzoon die bezeten is door puur kwaad!

22: F. Emasculata
10 Mannen sterven in een gevangenis als gevolg van een besmettelijke ziekte. Scully wordt in het quarantainegebied verwacht terwijl Mulder 2 ontsnapte gevangenen achternazit.

23. Soft Light
Een experiment met donkere materie vormt de schaduw van een wetenschapper om tot een dodelijk raakvlak!

24. Our Town
Mulder en Scully onderzoeken een aantal moorden in een klein zuidelijk stadje en de bizarre geheimen van een plaatselijke kippenkwekerij.

25. Anasazi
Ons duo's leven komt in gevaar nadat een amateur-computerhacker binnendringt in een geheim bestand van de Amerikaanse regering dat wel degelijk het bestaan van buitenaards leven bewijst.


BEELD EN GELUID
Een dikke voldoende hier. Alhoewel we al een tijdje weten dat productiehuizen zich niet de moeite getroosten om een hele serie om te zetten naar ons geliefde digitale 5.1-geluidsformaat, mogen we over deze release van Fox niet treuren. The X-Files is namelijk nog altijd een serie die het moet hebben van sfeer en Mark Snows uitstekende soundtracks zorgen daar tot op heden nog altijd voor. Die klinken lekker luid uit de voorste speakers terwijl de dialogen ook heel scherp en verstaanbaar blijven. De achterste speakers sturen meestal een achtergrondgeluid op je af dat je haren ten berge doet rijzen! Spooky! Chris Carter zou het niet anders gewild hebben. Het beeld is beduidend beter dan in het eerste seizoen. Terwijl op de eerste dvd-boxset nog hier en daar een oneffenheid te bespeuren was (wellicht vanwege de anciënniteit van de serie), is deze complete boxset vrij van glitch, correlatie of kleurenafwijking. Perfecte uitzendkwaliteit dus en dat met een gewoon 4:3-formaat. Ik miste de schitterende anamorfe beelden die sommige dvd's aanbieden op geen enkel moment.

EXTRA'S
Behalve een extra episode is de set extra's vergelijkbaar met die van seizoen 1. Chris Carter komt weer z'n zegje doen bij een aantal van zijn favoriete episodes en we krijgen opnieuw een behind-the-scenes-featurette, een aantal verwijderde scènes plus enkele mini-documentaires over sommige afleveringen. Ook worden sommige speciale effecten weer in het daglicht gesteld en alle Fox Network-trailers zijn opnieuw van de partij. Al met al een bevredende set extra's en op de koop toe Nederlands ondertiteld ! De mensen van Fox hebben blijkbaar hun boxset 1-misser ingezien en er een mouw aan gepast.

CONCLUSIE
Voor de fans een echte must, voor de leek nog altijd een ideaal instappakket om kennis te maken met deze inmiddels tot cultserie verheven topshow. Seizoen 3 is inmiddels in aantocht en we blijven dolenthousiast!

PS: 'insectenliefhebbers' onder ons kijken best niet naar de epsiode Humbug: het is wel degelijk een levende krekel die Scully naar binnen werkt!


coverStudio: Fox

Regie: David Nutter, Daniel Sackheim, Rob Bowman, Chris Carter, Michael Lange, R.W. Goodwin, Win Phelps, Stephen Surjik, Kim Manners, Nick Marck, James Whitmore Jr., Michael Vejar, James Contner, R.W. Gordon
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, William B. Davis, Mitch Pileggi, Tom Brainwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, Nicholas Lea

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
1100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626007401


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Grieks, Engels CC
Extra's:
• Documentaire: The truth about season 2
• Behind-the-scenes-featurette met Gillian Anderson
• 9 behind-the-truth-spots over de speciale effecten
• Weggeknipte scènes
• Speciale effecten uit 'End Game' en 'Anasazi'
• Promotionele tv-spots
• 24 pagina's tellend boekje

Andere recente releases van deze maatschappij