:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RED SPARROW
RED SPARROW (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-02-28
FILM
De carrière van ballerina Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) is over en uit nadat ze op het podium een ongeval heeft, een klein beetje in scène gezet door een jaloerse concurrente die haar wil onttronen. Spijtig genoeg draait het Bolshoï-theater bijgevolg de geldkraan dicht, wat onder meer betekent dat Dominika niet langer voor haar zieke moeder (Joely Richardson) kan zorgen en haar appartementje moet opgeven. Evenwel biedt haar oom Vanya (Matthias Schoenaerts) haar een helpende hand, op voorwaarde dat ze hem een wederdienst bewijst. Waar ze aanvankelijk meent dat ze alleen maar de telefoon van een in ongenade gevallen mecenas van het theater, Dimitri Ustinov (Kristof Konrad), moet ontfutselen, wordt de man voor haar ogen vermoord op het moment dat hij haar wil verkrachten. Omdat ze daardoor te veel heeft gezien, heeft ze geen andere keuze meer: ofwel wordt ze ook geliquideerd, ofwel moet ze naar sparrow school, een instituut waar jonge rekruten onder leiding van een kwade matrone (Charlotte Rampling) worden opgekweekt tot topspionnen die hun lichaam als wapen leren gebruiken, en hun doel leren te bereiken door extreme verleidingstechnieken toe te passen waarbij ze all the way gaan. Domenika krijgt al snel haar eerste opdracht: een Amerikaanse spion, Nate Nash (Joel Edgerton), is in Moskou gevlucht nadat hij contact trachtte te maken met een mol binnen de hoogste regionen van het Russisch staatsapparaat. Haar opdracht: Nate, die intussen in Hongarije zit, trachten te verleiden en de naam van de mol te weten te komen. Als haar dat lukt, krijgt ze ongezien aanzien in de hiërarchie van de Russische SVT. Als het haar niet lukt... wel, laten we zeggen dat het dan voor haar moeder er bedenkelijk uitziet. Naast het feit dat de Amerikaanse contraspionage duidelijk weet dat zij een sparrow is, moet ze daarbij ook haar Russische oversten een rad voor ogen zien te draaien, want elk manoeuver kan haar laatste zijn...
In de erotische thriller Red Sparrow worden actrice Jennifer Lawrence en regisseur Francis Lawrence opnieuw verenigd, na een reeks Hunger Games-films die van Lawrence één van de meest bejubelde actrices van onze tijd maakten. De film onderstreept nog eens dat de Koude Oorlog terug van weggeweest is, en roept een beetje herinneringen op aan White Nights, ook al omwille van het dansmotief dat door de film heen verweven zit. Natuurlijk is een dergelijke film haast nooit vrij van de gebruikelijke afgezaagde clichés. Om er één te noemen: het afgrijselijke 'Russische' accent waarvan La Lawrence zich bedient, klinkt als een vork die over een bord schraapt. En om er een andere te noemen: Charlotte Rampling ziet er als Russiche ijzeren kolonel uit als een reliek uit een pornofilm voor mensen die geil worden van hamers en sikkels. De plot, waarbij iedereen een dubbele en ook wel een driedubbele agenda schijnt te hebben, is bij momenten niet meer te volgen, en de actie schijnt zich in volle jaren '80 af te spelen in plaats van het Rusland van nu. Lawrence weet zich echter behoorlijk uit de slag te trekken met nogal controversieel materiaal - u moet niet langer naar een duistere website surfen om haar in hare pure te kunnen bewonderen. De actrice gaf in interviews te kennen dat de intussen al infameuze naaktscène voor haar een drempel was die ze wilde overwinnen, nadat ze eerder ongewild het epicentrum van belangstelling was geworden nadat een hacker allerlei naaktfoto's van haar en andere beroemdheden op het internet had gesmeten. Red Sparrow is naast stomend heet ook bij momenten excessief gewelddadig, hetgeen het allemaal nog een tikkeltje ongeloofwaardiger maakt dan het al is. Alleszins is het spelletje psychoterreur die deze prent ons verschaft, een mooie bijdrage aan de carrière van onze Matthias Schoenaerts, die erg weet te overtuigen als het monster dat er geen graten in ziet om zijn eigen nicht naar de hoerenschool te sturen.
BEELD EN GELUID
Er was ooit nog niet zo lang geleden een tijd waarin 20th Century Fox nog niet was opgeslokt door Di$ney en zelf kwalitatieve produkten op de markt bracht. Deze Red Sparrow mag je daar toe rekenen, want de film zelf werd ook in 4K geschoten en deze opent ten overstaan van de Blu-ray een nieuwe wereld van detail. De kleuren in de betonnen wijken waar Dominika woont - en dat zijn dan nog de betere appartementen - zijn onderdrukt zoals je bij films over het Oostblok mag verwachten, maar er wordt hevig uitgehaald met kleuren in scènes zoals die in het Bolshoï-theater. Ook zie je patronen stof in de gordijnen, imperfecties in de douches en details aan de wonde aan Dominika's been, waarvoor het departement schmink denkelijk overuren heeft gedraaid. Kortom, dit is een beeldig plaatje vol superieure afwerking. Ook de geluidstrack werd onder handen genomen en geüpgradet van DTS-HD MA 7.1 naar een full-blown Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die onder meer de vechtpartijen en de scènes in het zwembad beter onderstreept. Dialogen blijven puntgaaf, alhoewel je je op de duur stoort aan het Russische accent van de Engelstalige acteurs. Ook James Newton Howard's score klinkt in Atmos een stuk ruimtelijker.
EXTRA'S
De extra's zijn identiek aan die van de Blu-ray. Francis Lawrence levert een audiocommentaartrack af - de enige extra die ook op de UHD staat - met scènespeficiek commentaar over onder meer het boek van Jason Matthews waarop de film gebaseerd is, de personages, de locaties, de stunts en de gebruikte muziek, en hij vinkt daarbij alle nummertjes netjes af. A New Cold War: Origination and Adaptation (12:42) is een promotioneel pakketje met wat filmfragmenten en materiaal van achter de schermen dat u snel weer vergeten bent. Agents Provocateurs: The Ensemble Cast (15:21) doet hetzelfde met de acteurs, die hun personages mogen belichten. Het productiedesign en de kostuums komen aan bod in Tradecraft: Visual Authenticity (13:28), en de locaties in voornamelijk Boedapest in Heart of the Tempest: Locations (10:56). In Welcome to Sparrow School: Ballets and Stunts (12:12) komen we te weten hoe de beelden van Jennifer Lawrence in de openingsscène werden vermengd met die van een echte ballerina. A Puzzle of Need: Post-Production (14:08) focust op het editingproces en de soundtrack, en tot slot krijgen we nog een handjevol verwijderde scènes (12:20) die voorzien zijn van optioneel commentaar van regisseur Francis Lawrence.
CONCLUSIE
Red Sparrow is een film die echt wel voordeel doet met een presentatie in 4K. Verder zien we Jennifer Lawrence en Matthias Schoenaerts tegen elkaar botsen dat het vonken geeft. Aanrader! Koop zeker niet de Engelse of Japanse versie, want daar is zwaar in gesneden.


coverStudio: Fox

Regie: Francis Lawrence
Met: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Jeremy Irons

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
140 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626062318


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door Francis Lawrence
• Documentaire "A New Cold War: Origination and Adaptation"
• Documentaire "Agents Provocateurs: The Ensemble Cast"
• Documentaire "Tradecraft: Visual Authenticity"
• Documentaire "Heart of the Tempest: Locations"
• Documentaire "Welcome to Sparrow School: Ballets and Stunts"
• Documentaire "A Puzzle of Need: Post-Production"
• Verwijderde scènes (met optioneel commentaar)

Andere recente releases van deze maatschappij