:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPIRITED AWAY
SPIRITED AWAY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-11-13
FILM
Het guitige maar rotverwende meisje Chihiro (Rumi Hîragi) is met haar ouders op weg naar huis van een tripje. Chihiro’s vader (Takashi Naitô) neemt een kortere weg door het bos en komen zo uit bij een mysterieuze tunnel. Ze besluiten samen een kijkje te gaan nemen. Aan de andere van de tunnel bevindt er zich een op het eerste zicht normaal dorpje. Het dorp blijkt volledig verlaten te zijn, maar toch staan er her en der heerlijke gerechten uitgestald. De ouders die honger hebben als een paard, kunnen niet aan de verleiding van de lekkernijen weerstaan en beginnen volop te tafelen. En dan veranderen de ouders plots in varkens! Chihiro is volledig aan de grond genageld van verbijstering, maar gaat daarna in het dorp op zoek naar een oplossing. Vanaf dan komt ze terecht in een wondere wereld vol met geesten en goden. Zal Chihiro haar ouders kunnen redden en zal ze de weg terug vinden naar haar eigen wereld?


Hayao Miyazaki, een pionier op het gebied van Japanse animatie, heeft met Sen to Chihiro No Kamikakushi ofte Spirited Away een waar meesterwerk afgeleverd. De film werd wereldwijd dan ook de hemel ingeprezen en werd letterlijk overladen met prestigieuze filmprijzen (als kers op de taart werd de prent bekroond met de Oscar voor beste lange animatiefilm 2003). Ook commercieel paste het plaatje perfect, want Spirited Away werd één van de meest succesvolle anime-films aller tijden, met een wereldwijde opbrengst van 261 miljoen $. Maar dit was niet de eerste keer dat het voor Miyazaki raak was. Want welke zichzelf respecterende anime-liefhebber kent de avonturen niet van de slungelige meesterdief Lupin III en zijn bonte bende? Castle Of Cagliostro, de eerste langspeelfilm van Lupin III, werd door regisseur Steven Spielberg omschreven als één van de leukste en grootste avonturenfilms aller tijden! Na het succes van Nausicaä Of The Valley Of The Winds (’84) richtte Miyazaki, samen met collega-regisseur Takahata Isao (Pom Poko) de bekende Studio Ghibli op. En sindsdien brengt Miyazaki en zijn Studio Ghibli op regelmatige basis pareltjes uit zoals Castle in the Sky (’86), Kiki's Delivery Service (’89), Porco rosso (’92) en meest recent Princess Mononoke (wereldwijde boxoffice: 151 miljoen $). Wat Hayao Miyazaki - die tegen zijn zin af en toe omschreven wordt als de Japanse Walt Disney - zo populair maakt bij het grote publiek is dat hij telkens weer wervelende fantasiewerelden op het scherm kan toveren die tegelijk hartverwarmend en vertederend zijn, zonder naïef of moraliserend te zijn. Zo ook deze Spirited Away. Het verhaal is meeslepend, spannend en soms zelfs behoorlijk creepy. De handgetekende animaties zijn bloedmooi en gebracht met veel oog voor detail. Kortom: een ware aanrader! En voor wie nog nooit een Japanse animatiefilm heeft gezien is Spirited Away een uitgelezen kans om een nieuwe wonderlijke wereld van animatie te ontdekken. Waar wacht u nog op?


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en detail. Het beeld oogt erg mooi, zonder dramatische compressiefouten of andere oneffenheden. Wel komen sommige shots wat schokkerig over. De aanwezige kleuren ogen helder en levendig. Hoewel de Benelux-versie de beruchte ‘rode gloed’ bevat, waar nogal wat om te doen was op diverse fora en internetsites, is het wat ons betreft allemaal weer grandioos overdreven. Want het is helemaal niet zo erg als men wel beweerde en het stoorde ons dan ook nergens. Op gebied van geluid hebben we de keuze tussen drie geluidssporen, namelijk een Japanse DTS 5.1- en een Japanse Dolby Digital 5.1-track, en ook nog een onnatuurlijk klinkende Nederlandse Dolby Digital 5.1-dub. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt helder en dynamisch, met de nodige ondersteuning op de juiste momenten. De dialogen klinken mooi en zijn vrij van ruis of storingen. De Japanse DTS 5.1-track klinkt op zijn beurt nog net iets gedetailleerder dan zijn Dolby Digital-collega.


EXTRA’S
Bijna overal ter wereld werd men getrakteerd op prachtige special editions (al dan niet bestaande uit 2 schijfjes). Van een teleurstelling gesproken als je ziet dat wij het moeten stellen met een Amerikaanse en een Franse trailer en een Franstalig Tv-spotje. Oh ja, er zijn ook nog wat promotrailers aanwezig. Een gemiste kans!


CONCLUSIE
Spirited Away is een waar anime-meesterwerk van pionier Hayao Miyazaki. Paradiso Home Entertainment brengt de film uit op DVD met een prima beeld- en geluidskwaliteit. Spijtig genoeg blijven ze op het gebied van extra features achterwege, wat maakt dat de echte Miyazaki-fan wederom zijn heil moet gaan zoeken in import.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Hayao Miyazaki
Met: Rumi Hîragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takashi Naitô, Yasuko Sawaguchi, Yumi Tamai

Film:
9/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504967269


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans DTS 5.1
Japans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Internationale trailers
• Frans Tv-spotje
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij