:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIDAY THE 13TH
FRIDAY THE 13TH
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-11-28
FILM
In 1958 werd het zomerkamp Crystal Lake geteisterd door enkele verschrikkelijke moorden. Dit heeft als gevolg dat het kamp meer dan twintig jaar gesloten wordt. De ambitieuze jongeman Steve Christy (Peter Brouwer) heeft de grond gekocht en besluit Camp Crystal Lake volledig te renoveren zodat het eindelijk heropend kan worden. Een handjevol jongeren melden zich om de boel mee op te knappen, maar uiteraard willen ze zich ook gretig vergrijpen aan wat gefriemel onder de lakens en aan wat verdovende middelen. Maar dan wordt het nacht en ongezien waart een duistere figuur rond die zint op wraak...

They were warned...
They are doomed...
And on Friday the 13th, nothing will save them.


De horrorklassieker Friday The 13th veroorzaakte bij zijn release een ware storm aan de bioscoopkassa’s. De 700.000 $ gebudgetteerde film bracht net geen 40 miljoen $ op, wat bijna 92 miljoen $ is wanneer we dit aanpassen aan de inflatie. Het immense succes van Friday The 13th zorgde eigenhandig voor een ware stortvloed aan bloeddoorlopen slash & stalk-producties, soms geslaagd (The Prowler, The Burning), soms minder geslaagd (Sleepaway Camp). Paramount was niet dom en verzilverde het succes van Friday The 13th met zeven succesvolle sequels. Waarna maatschappij New Line de rechten verkreeg en dit omzette in nog eens drie sequels, waaronder de megasuccesvolle Freddy Vs. Jason (’03) – die eigenhandig het volledige horrorgenre deed opleven. Dit allemaal zijn naweeën van een simpel in elkaar geflanst horrorfilmpje, dat als enige doel had om enkele graantjes mee te pikken van de succesrijke John Carpenter slasher Halloween (’78). Waar regisseur Carpenter een meester was in het suggestieve, nam Sean Cunningham de meesterlijke beslissing om al de gevolgen van het geweld in volle glorie te laten zien. Gevolg: veel protest tegen het gratuite geweld van diverse preutse bewegingen, maar de bioscoopstoeltjes zijn wel week na week gevuld. Het verhaal - geschreven door Victor Miller - is zo licht als een pluimpje (tieners, uiteraard gespeeld door twintigers, worden één voor één het hoekje om geholpen volgens het “tien kleine negertjes”-concept) en Cunnigham’s regie is niet altijd even strak (hoewel hij toch enkele sfeervolle shots tevoorschijn tovert), maar de fantastische Friday-theme van componist Manfredini (DeepStar Six, Aces: Iron Eagle III) en de sappige special make-up effecten van tovenaar Tom Savini (Dawn Of The Dead, The Texas Chainsaw Massacre 2) tillen het geheel naar een hoger niveau. Het acteerwerk van de grotendeels jonge en onervaren cast is degelijk (let op een piepjonge Kevin Bacon!). Kortom, een ware klassieker van het horrorgenre en nog steeds dé beste Friday The 13th. Een aanrader!

BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 anamorfisch uitgevoerde beeld ziet er voldoende scherp uit, maar bevat wat te weinig diepte en detail. De mooie, heldere kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebruikte print bevat redelijk wat kleine vuiltjes en beschadigingen, maar dit werkt nergens storend. Er is ook wat minieme filmgrain aanwezig. Dramatische compressiefouten hebben we niet kunnen opmerken. De originele Engelse Dolby Digital Mono-track klinkt uiteraard beperkt, maar het geluid klinkt helder en zonder storende oneffenheden. De dialogen zijn goed te verstaan.

EXTRA’S
Wat Paramount - die de distributierechten bezitten voor de Amerikaanse markt - niet lukt, doet Warner Bros van de eerste keer goed. Want Warner voorziet ons niet alleen van enkele informatieve extra features, maar ook van de ongeknipte internationale versie van de film. Wat resulteert in enkele seconden meer bloed en geweld (every second counts, zeg maar). De belangrijkste feature op de DVD is de 22 minuten durende documentaire Return To Crystal Lake. Hierin blikken de voornaamste cast en crewleden (actrices Adrienne King en Betsy Palmer, scriptschrijver Victor Miller, regisseur Sean S. Cunningham, componist Harry Manfredini en monteurs Bill Freda en Jay Keuper) terug op het maken van dat goedkope horrorfilmpje uit 1980 dat uitgroeide tot een (horror)fenomeen. Het geheel is erg interessant en waardevol voor de fans, wel spijtig dat men FX-wizard Tom Savini niet wist te strikken voor de documentaire. Want die heeft zeker nog wel het één en ander te vertellen over Friday The 13th, gelukkig heeft hij al wel toegezegd voor de in 2004 geplande Special Edition-box van de reeks. Vervolgens treffen we ook een stukje audiocommentaar aan. Iedereen die aanwezig was in de documentaire komt nogmaals zijn zegje doen op deze niet schermspecifieke commentaartrack. Dit levert wel wat dubbele informatie op, maar bevat gelukkig ook een boel anekdotes en weetjes die niet aan bod komen in Return To Crystal Lake. Tenslotte hebben we nog de amusante bioscooptrailer. Prima werk van Warner!

CONCLUSIE
Wie kent er Friday The 13th niet? Deze belangrijke horrorklassieker uit de gouden jaren ’80 heeft een mooie behandeling gekregen van maatschappij Warner Bros. Ze slaagden erin de luide schreeuw van vele fans te beantwoorden met een ongeknipte versie én enkele waardevolle extra features op het schijfje te plaatsen. De beeld- en geluidskwaliteit is gezien het bronmateriaal en de leeftijd van de film in kwestie bevredigend. Een must voor de Friday The 13th-fans en horrorliefhebbers in het algemeen. Een uitgave die in geen enkele horrorcollectie mag ontbreken.


cover
Studio: Warner

Regie: Sean S. Cunningham
Met: Adrienne King, Betsy Palmer, Harry Crosby, Laurie Bartram, Jeannine Taylor, Kevin Bacon, Mark Nelson, Robbi Morgan, Peter Brouwer, Rex Everhart, Walt Gorney, Ronn Caroll, Ari Lehman

Film:
8/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931111720


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Ongeknipte versie
• Audiocommentaar
• Documentaire
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij