:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FROM BEYOND THE GRAVE
FROM BEYOND THE GRAVE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-06-07
FILM
Hoewel het segment destijds in het horrorgenre ontzettend populair was, is tegenwoordig de anthologie-methode zo goed als onbestaande met Creepshow en Tales From The Crypt als bekendste voorbeelden. Ook de Amicus-studio, de Britse studio van Milton Subotsky en Max Rosenberg die kon doorgaan als de concurrent van Hammer deed zijn duit in het zakje. From Beyond The Grave was de laatste die ze hebben gemaakt, en werd voorafgegaan door Dr Terror's House Of Horrors, Torture Garden, The House That Dripped Blood, Tales From The Crypt, Asylum en The Vault Of Horror. Een voor één namen die iedere horrorliefhebber doen smullen van plezier.
Bij iedere anthologiefilm heb je een rode draad nodig en die werd gevonden in de persoon van Peter Cushing die dat al eens eerder deed in Dr. Terror's House Of Horrors. Cushing is de eigenaar van de antiekwinkel Temptations Unlimited die allerlei oude rommel verkoopt die je maar beter niet mee naar huis neemt. Vier klanten zwichten voor de prullaria waardoor hun leven snel in een nachtmerrie verandert.
Zoals dat zo vaak het geval is bij een raamvertelling is het ene verhaal al wat sterker dan het andere waardoor je ongewild een ietwat onevenwichtige film krijgt. Alle verhaaltjes kwamen uit de pen van R. Chetwynd-Hayes, die ook het verhaal van The Monster Club verzon. De regie werd in de handen gestopt van Kevin Connor die zijn carrière begon als de editor van het veelgeprezen Oh! What A Lovely War, maar na zijn regiedebuut van From Beyond The Grave nog aardige horrortitels regisseerde zoals Motel Hell of The House Where Evil Dwells.
Ondanks het minuscule budget kon de film rekenen op een ware sterrencast, ten minste voor het genre toch. Naast Peter Cushing had je seksbom Diana Dors in een atypische rol die wat doet denken aan ma Flodder, Lesley-Ann Down of had je karakterkop Donald Pleasence die met zijn dochter Angela Pleasence een gezin de stuipen op het lijf jaagt. Het eerste segment The Gatecrasher is samen met het tweede An Act Of Kindness (dat met Donald Pleasence) veruit het beste. Het wordt nooit bloederig, zelfs nooit creepy maar From Beyond The Grave staat garant voor anderhalf ouderwetse horrorfun.

BEELD EN GELUID
De film is uitgebracht op het Warner-label in hun prachtige Warner Archive-collection. Het is een Amerikaanse release, maar een regiovrije disk. De detaillering is meer dan behoorlijk in deze opgepoetste versie, alleen is het jammer dat de ondertiteling - zoals zo vaak bij Warner Archive - uit lelijke grote blokletters bestaat. De geluidsband is wat op de achtergrond en valt nooit op, maar is uiterst verzorgd.
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze uitgave.

CONCLUSIE
Onweerstaanbaar voor horrorliefhebbers die dol zijn op Britse griezeltitels uit de jaren '70, voor de rest wordt het een aangenaam - weliswaar vergeetbaar tussendoortje.coverStudio: Warner

Regie: Kevin Connor
Met: Peter Cushing, Donald Pleasence, Ian Bannen, Diana Dors, David Warner, Ian Ogilvy, Lesley-Anne Down, Jack Watson

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1974

Leeftijd:
PG

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
883929696277


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0 mono

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij