:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRAINSPOTTING
TRAINSPOTTING
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-12-07
FILM
Edinburgh, Schotland. Een groepje zogenaamde vrienden - werklozen, junkies, losers, psychopaten - brengt de dag door al luierend, verslaafd aan heroïne, verslaafd aan die ene shot die hen onmetelijk genot verschaft, die ene shot die hen een perfect day bezorgt. Gedurende de eerste minuten worden de vijf personages geïntroduceerd, waarvan Begbie en Tommy de enigen zijn die geen drugs gebruiken. Mark Renton (Ewan McGregor) daarentegen wel, maar hij is zijn leven grondig beu. Hij tracht voortdurend af te kicken, al hebben zijn verwoede pogingen nauwelijks succes. De drang naar een shot is te sterk en bijgevolg vervalt hij opnieuw in zijn oude gewoonte. Na een overdosis wordt hij in het ziekenhuis behandeld en moet hij van zijn ouders afkicken. In zijn hermetisch afgesloten slaapkamer zijn we getuige van een beklemmende afkickscène, ijzersterk vertolkt. Mark besluit een nieuw leven te beginnen en gaat in Londen aan de slag. Alle elementen waar hij voorheen een hekel aan had – een goede baan, mooi appartement, een kraaknet kostuum, televisie - maken nu deel uit van zijn leven. Zijn geluk is van korte duur want binnen de kortste keren staan twee van zijn zogenaamde vrienden aan zijn deur en heeft hij de keuze: opnieuw wegduiken in een uitzichtloos bestaan waar een onverwachte lucratieve drugsdeal om de hoek loert, ofwel zijn nieuwe leven voortzetten zonder deze vrienden…


Trainspotting, volgens velen de beste Britse film uit de jaren negentig, is gebaseerd op een roman van Irwin Welsh. Zijn boek groeide uit van cultroman tot internationale bestseller, waarbij het succes van de film zeker een rol gespeeld heeft. Aan de hand van korte notities en dagboekfragmenten heeft hij eind jaren tachtig, begin jaren negentig het boek samengesteld. In 1993 is het pas uitgegeven. Nadien volgde een theaterproductie waarin Ewen Bremner de rol van Renton speelde. Irwin Welsh werd benaderd om zijn verhaal te verfilmen, maar was bang dat het een vervelende film zou worden. Niets bleek minder waar. Danny Boyle en de scenarioschrijvers maakten van Trainspotting een brutale, realistische en met zwarte humor doorspekte trip die je van bij de eerste minuut naar de keel grijpt. Irwin Welsh mocht zelfs in een kleine bijrol zijn bijdrage leveren. De echte loftuitingen gaan wel naar de vijf hoofdrolspelers die heel veel diepgang in hun personage stoppen. Zij spelen enorm sterk en graven zich zo diep in hun personage in dat het geloofwaardig wordt. Ewan McGregor en Robert Carlyle gaan wat ons betreft met de hoogste eer lopen. Carlyle speelt de psychopaat van de groep, Francis Begbie, die elke confrontatie steevast met enkele rake vuistslagen aanvangt en afrondt! Elk personage van de groep heeft zijn positieve en negatieve kantjes en elke acteur weet die perfect over te brengen op het witte doek. De fel geapprecieerde soundtrack is één van de betere die we ooit hoorden: onsterfelijke songs van onder meer Iggy Pop, Lou Reed, Brian Eno en Blur, afgewisseld met technodeuntjes van Underworld en Leftfield, en een geslaagde mix van verschillende genres die perfect bij de film passen. Alleen jammer dat het nummer Dark And Long van Underworld niet op de soundtrack staat. Dit nummer wordt gebruikt tijdens de afkickscène van Mark Renton.


BEELD EN GELUID
Trainspotting krijgt een anamorfische 1.85:1-beeldformaat en eerlijk gezegd hadden we niets anders verwacht. De beeldkwaliteit is meer dan goed, contrastrijk en bevat voldoende detail en scherpte. Je merkt af en toe wat ruis en de print blijft bij een aantal scènes niet geheel gevrijwaard van kleine stofjes en stipjes. Aliasing doet zich eveneens occasioneel voor. Storend is dit echter niet. Wat wel stoort, is de slecht geplaatste layer change middenin een dialoog. Een slechtere timing is niet te bedenken. De ondertitels staan voldoende laag in beeld, alhoewel er tijdens de scènes in discotheek Volcano Engelse ondertitels worden geplaatst zodat die met de Nederlandse overlappen.


De U.K.-versie van deze dvd bevat een DTS 5.1-track op volledige bitrate (1509 kbps). Vanwege twee Franse audiotracks moeten wij het “stellen” met een DTS op halve bitrate (754 kbps). Is dit een handicap? Volgens ons zeker niet. Trainspotting is geen film die veelvuldig gebruik maakt van de beschikbare kanalen, noch eentje die bulkt van de actiescènes. Trainspotting is een dialooggedreven film waarbij de voorste speakers centraal staan. Alles klinkt daarbij helder en verstaanbaar. De surrounds en subwoofer worden miniem aangesproken als de soundtrack weerklinkt. De Dolby Digital 5.1-track klinkt iets minder gedetailleerd en gespreid, maar de verschillen zijn miniem.


EXTRA’S
De uiterst informatieve audiocommentaar wordt ingesproken door regisseur Danny Boyle, producer Andrew MacDonald, screenwriter John Hodge en acteur Ewan McGregor. Vier personen in één commentaartrack lijkt veel, maar vermits hun commentaar afzonderlijk is opgenomen en gemonteerd, blijft het geheel overzichtelijk en prima te volgen voor de kijker. Elk van de sprekers behandelt een aantal specifieke onderwerpen. Zo hebben Danny Boyle en John Hodge het onder meer over de adaptie van boek naar filmscript en de uiteindelijke opnames. Hoe de filmproductie tot stand kwam, wordt door de producent toegelicht. Acteur Ewan McGregor heeft het over de inleving in zijn personage en welke voorbereidingen hij hiervoor getroffen heeft.

Een aantal scènes haalden de uiteindelijke montage niet en belandden bijgevolg in de prullenmand. Negen van deze nooit vertoonde scènes kan je met of zonder commentaar bewonderen. Vermits de filmmakers het verhaal van Renton centraal plaatsten, moesten een aantal scènes sneuvelen. De andere personages zijn bijgevolg minder uitgewerkt. Zowel de commentaartrack als de verwijderde scènes zijn Nederlandse ondertiteld. Er is op de hoes nog sprake van een Making-of die wij niet teruggevonden hebben.


Op het tweede schijfje staan al heel wat minder interessante extra’s, waarop de rubriek Terugblik gelukkig een uitzondering maakt. Hierin komen verschillende aspecten aan bod (productiedesign, muziek, drugs, enz.) waarbij een aantal crewleden hun ervaringen en impressies delen over de film, toen en nu. Irvine Welsh, de auteur van het boek, komt eveneens kort aan het woord en vertelt over zijn boek en zijn visie op de film. Voorts krijgen we een Making-of (9 min. 30) met enkele beelden achter de schermen en korte interviewfragmenten, biografieën van cast en crew, een teaser- en bioscooptrailer, een beknopte fotogalerij en korte impressies/interviews uit Cannes.

En als afsluiter kan je in het bijgesloten boekje een voorwoord door Irwin Welsh nalezen. Aan de achterzijde bevindt er zich bovendien nog een leuke poster met het design van de dvd-cover.


CONCLUSIE
Trainspotting moet je gewoon in je collectie hebben, indien niet om het verhaal dan zeker om de schitterende soundtrack. Of dit the definitive dvd version mag wezen, is twijfelachtig. De extra’s zijn daarom niet allemaal even boeiend, hier was zeker meer uit te halen.


cover




Studio: Universal

Regie: Danny Boyle
Met: Ewan McGregor, Robert Carlyle, Ewen Bremner, Johnny Lee Miller, Kevin McKidd, Kelly Macdonald

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190271210


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Terugblik
• Cannes
• Biografieën
• Teaser en trailer
• Fotogalerij
• Boekje en poster

Andere recente releases van deze maatschappij