:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWEET SIXTEEN
SWEET SIXTEEN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-12-23
FILM
Armoede, werkloosheid en drugs. Het zijn steeds wederkerende thema’s waarmee de Schotse grootsteden te kampen hebben. Het gegeven is zeker niet nieuw of origineel, maar in Sweet Sixteen slaagt Ken Loach er toch in om één bepaalde gebeurtenis uit dit geheel tot een realistisch en aangrijpend verhaal te verfilmen. Nieuwkomer Martin Compston acteert de pannen van het dak als de 15-jarige Liam die opgroeit in een armzalige achterbuurt. Liam heeft het niet makkelijk: hij is een schoolverlater wiens moeder in de gevangenis zit, zijn stiefvader is een brutale nietsnut en op zijn grootvader kan hij ook al niet rekenen. Liam heeft maar één wens: een gelukkig bestaan leiden met zijn moeder, ver weg van al deze miserie. Binnen twee maanden, één dag voor zijn 16e verjaardag, wordt ze vrijgelaten en Liam wil een extra inspanning leveren om haar een speciale verrassing te bezorgen. Het handeltje in sigaretten dat hij met zijn maat Pinball heeft opgezet, brengt niet zo veel op. Nadat ze een lading drugs hebben buitgemaakt, trachten ze het witte goedje aan de man te brengen. Dit gaat niet onopgemerkt voorbij en voor Liam het beseft, wordt hij bij een lokale misdaadorganistie ingelijfd...

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zeker niet de beste die we ooit al gezien hebben, zoveel is duidelijk. Het is de filmmakers te doen om een realistisch beeld weer te geven aan de hand van een grauw en sober kleurenpalet. In dit opzet slagen ze met verve. Verwacht dus geen frisse en warme kleuren, verre van, het gebruikte kleurenpalet staat volledig ten dienste van het verhaal. Het beeld bevat wel een zekere hoeveelheid grain en hier en daar een stofje en vuiltje. Echt storend is dit helemaal niet. Op vlak van geluid worden we verwend met zowel een Engelse Dolby Digital 5.1 als 2.0-track. Waarom men een 5.1-track voorzien heeft, is een beetje onduidelijk. Een film als deze maakt voornamelijk gebruik van de voorste kanalen. Maar goed, het geheel klinkt helder en verstaanbaar en dat is wat telt.

EXTRA’S
In tegenstelling tot andere releases/regio’s krijgen we op deze Benelux release geen audiocommentaar van Ken Loach, geen BBC documentaire of outtakes te zien. Wij moeten het stellen met een 15 minuten durend interview met Martin Compston, een korte filmografie van Ken Loach, al even beknopte biografieën van de hoofdacteurs en enkele cross-promotionele trailers voor andere Ken Loach films.

CONCLUSIE
Sweet Sixteen is een uitermate pakkend sociaal drama dat het meestal uitzichtloze bestaan in de Schotse grootsteden aan de kaak stelt. Wat de dvd zelf betreft, zijn we gematigd positief, deze relase zal geen potten breken. Aankopen doe je omwille van de film zelf, in mindere mate omwille van de technische presentatie en al helemaal niet vanwege de extra’s.


cover
Studio: A-Film

Regie: Ken Loach
Met: Martin Compston, Annmarie Fulton, William Ruane, Michelle Abercromby, Michelle Coulter, Gary McCormack, Tommy McKnee, Calum McAlees, Robert Rennie, Martin McCardie

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040492


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Interview Martin Compston,
• Ken Loach’s Filmografie,
• Biografieën acteurs,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij