:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI KNIGHTS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-01-19
FILM
Wanneer Chon Wang (Jackie Chan) via zijn zus Chon Lin (Fann Wong) verneemt dat hun vader - die waker was over de Keizerlijke zegel - vermoord werd, is hij vastbesloten om de dader te vinden. Chon Wang vraagt al snel hulp aan zijn buddy Roy O’Bannon (Owen Wilson) en samen volgen ze het spoor van de dader tot in Londen. Daar stuiten ze op een complot tegen het Britse koningshuis, maar Chon Wang en Roy O’Bannon zijn vastbesloten om de booswichten tegen te houden. Londen zal nooit meer hetzelfde zijn...

Het verassend amusante Shanghai Noon, met in de hoofdrol actiester Jackie Chan en de vlotte Owen Wilson, werd een bescheiden hitje in 2000. Maar de laatste filmuitstapjes van beide heren werden niet goed ontvangen (voor Chan het redelijke The Tuxedo en voor Wilson het onnozele I Spy), waardoor men snel uitkwam bij het idee om een vervolg te maken op Shanghai Noon. En men had beter wat langer nagedacht over het concept of gewoon op zoek gegaan naar een ander project, want de resulterende sequel - Shanghai Knights – is een waarlijk teleurstellende bedoening geworden. Het verhaal bevat enkele leuke dingen, maar is grotendeels ongeïnspireerd en clichérijk. De humor - meestal aangeleverd door een flauwe Owen Wilson - is belegen en de actie is weinig origineel. Je hebt het allemaal al eens eerder gezien, maar dan beter en dynamischer. Had Jackie Chan een slechte dag (kan iedereen eens overkomen niet waar?) of is de brave man bijna klaar voor zijn pensioen? We vrezen ergens het laatste, want echt zware of indrukwekkende stunts kunnen er toch niet meer af. Er zitten weliswaar enkele toffe scènes in Shanghai Knights, maar deze zijn bekomen met de goede ouwe Hollywood-trukendoos in plaats van Chan’s krachten en kunsten. Veel martial-artsfans keken uit naar deze film omdat Chan het zou moeten opnemen tegen Donnie Yen, het gevechtstalent uit Iron Monkey en Blade II, maar het resultaat zal geen monden doen openvallen en lijkt wederom op een gemiste kans. Ons advies: bekijk Shanghai Noon nog een keertje en laat deze slappe kost links liggen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld oogt over het algemeen scherp, met een degelijk detailniveau en beelddiepte. Beschadigingen en vuiltjes hebben we niet opgemerkt, maar een enkel compressiefoutje en wat filmgrain zijn wel aanwezig. Er is ook wat lichte edge-enhancement toegepast. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met de nodige punch. De dialogen klinken helder en zijn goed verstaanbaar. Ruis of storingen hebben we niet kunnen vaststellen.

EXTRA’S
Wanneer we het schijfje opstarten worden we automatisch getrakteerd op promotietrailers voor The Recruit en The Hot Chick. De volgende extra features sommen we even voor u op:
- Audiocommentaar ingesproken door regisseur David Dobkin
- Audiocommentaar ingesproken door scriptschrijvers Alfred Gough and Miles Millar
- Gevechtshandleiding: Jackie Chan en regisseur David Dobkin gaan wat dieper in op de aanwezige actiescènes. Het geheel duurt ongeveer 9 minuten.
- Keiharde Actie: een korte montage van actiescènes uit de film. Nutteloos!
- Weggeknipte en alternatieve scènes, goed voor 28 minuten aan beeldmateriaal. We kunnen spijtig genoeg niet achterhalen wat er verkeerd was met de scènes, want er is geen uitleg of audiocommentaar aanwezig. Vreemd is dat sommige van deze ‘afgekeurde’ scènes beter zijn dan datgene dat in de uiteindelijke versie zit.

CONCLUSIE
Shanghai Knights is een zwakke sequel op het amusante Shanghai Noon uit 2000. Buena Vista brengt een verzorgde dvd uit, met een goede beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn ook enkele extra features aanwezig, het één weliswaar al wat interessanter dan het andere. Enkel een aanrader voor de echte fans van Jackie Chan en mensen die kicken op Owen Wilson.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: David Dobkin
Met: Jackie Chan, Owen Wilson, Donnie Yen, Aidan Gillen, Fann Wong, Tom Fisher, Gemma Jones, Kim Chan, Aaron Johnson

Film:
3,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875963681


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Kroatisch, Sloveens, Hebreeuws, Engels CC,
Extra's:
• Audiocommentaartracks
• Weggeknipte en alternatieve scènes
• Gevechtshandleiding
• Keiharde Actie
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij