:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURES IN BABYSITTING
ADVENTURES IN BABYSITTING (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-10-23
FILM 
Het mooiste aan film is nog altijd het ontdekken, of het opvissen van pareltjes die ofwel door het publiek ofwel door je eigen brein naar de vergetelheid getransporteerd zijn. Bij DVDInfo proberen we dan ook om film zo ruim mogelijk te zien. Wie een duik neemt in de duizenden reviews die doorheen de vele jaren de revue zijn gepasseerd zal wel merken dat de '80’s een geliefd tijdperk zijn wat deels door nostalgie te verklaren is en meteen ook iets zegt over de leeftijd van de redacteuren. Het jammere aan de '80’s, of ten minste zij die er over schrijven, is dat men zich keer op keer vastpint op dezelfde klassiekers. Natuurlijk zijn The Goonies, Ghostbusters, Back To The Future of The Breakfast Club gaaf, maar de jaren 80 waren zo veel meer dan dat. Wie een uitvoerig overzicht wil over wat er allemaal op filmgebied in de jaren 80 is verschenen verwijzen we graag door naar de podcast 80’s All Over waarin twee critici per aflevering een maand uit de jaren 80 uitpikken en vertellen wat er toen werd uitgebracht in de VS. En natuurlijk kun je ook bij ons terecht. Deze keer pikten we er Adventures In Babysitting uit. Geen obscure titel, maar wel vergeten want wie deze film op blu-ray wil mag de Atlantische Oceaan oversteken om aan een kopijtje te geraken. 
Als Adventures In Babysitting je wat aan Home Alone doet denken, dan is dat zeker niet te ver gezocht want deze film uit 1982 was het regiedebuut van Chris Columbus die drie jaar later volledig zou doorbreken met de lotgevallen van de jonge Kevin. Adventures In Babysitting heeft dezelfde vibe van Home Alone. Niet het soort film dat de grote vraagstukken van het leven wil beantwoorden, maar gewoon aanvoelt als een stripverhaal dat uitblinkt in kwajongenstreken. Wel een film die eerder mikt op de tieners in plaats van op de kinderen, zo mag er al eens een grapje over de Playboy gemaakt worden of mogen de jongensharten al eens luidop dromen van hoofdrolspeelster Elisabeth Shue. Deze komedie werd trouwens de doorbraak voor Elisabeth, en dat was best wel vreemd want hoewel ze al in The Karate Kid schitterde, zou het drie jaar duren vooraleer ze opnieuw in een film zou spelen. Een jaar later was ze als liefje van Tom Cruise in Cocktail definitief één van de jonge Hollywooddiva’s uit de eighties. 
Het script van David Simkins die zich later vooral zou bezig houden met de heksenreeks Charmed is simpel, maar effectief. Een titel die je letterlijk dient te nemen: een babysitteropdracht die eindigt in een dwaze rit in de stad en waarbij de kids achterna gezeten worden door de duistere figuren van de stad. Drie kids worden door babysitter Christina "Chris" Parker (Elisabeth Shue) op sleeptouw genomen en maken op één nacht de meest vreemde avonturen mee. Via een klapband op de autosnelweg belanden de vier in de meest gure buurten van Chicago. Maar natuurlijk zijn de boeven uit Disney-hout gesneden en zijn ze niet alleen knuffelbaar, maar stralen ze ook uit in platgetreden clichés die vandaag niet meer zouden werken, maar in deze charmante tienerkomedie doen ze dat wel. De film is ook grappig genoeg wat profetisch. Gedraaid in 1987 toen superhelden op het witte doek nog in hun kindersschoenen stonden en Marvel niet afhankelijk van Disney, maar toch draait deze film een heel klein beetje rond Thor en het mag worden gezegd, deze versie van de man met het bijltje is er eentje die Chris Hemsworth in een paar luttele seconden kan vloeren.
Of deze film ook iets kan betekenen voor wie de jaren '80 niet meer is dan wat afgescheurde kalenderdagen? Toch wel, Adventures In Babysitting bezit misschien net niet dat magische dat Home Alone wel had, maar wie tevreden is met onschuldig topentertainment (op '80’s Disney-niveau dan wel) zal zich hier niet mee bekocht voelen. And hey, there’s a girl named Elisabeth Shue on the cover!

BEELD EN GELUID
Deze film werd destijds uitgebracht door Touchstone Pictures, een bedrijfje dat Walt Disney in het leven riep zodat ze films konden maken voor een iewat meer volwassen publiek, de zeemeerminfilm Splash met Daryl Hannah was de eerste in het rijtje. Ondertussen is het bedrijfje opgedoekt maar de rechten blijven uiteraard nog steeds in Disney-handen. Hoewel de film een behoorlijk succes was, en er jaren later zelfs nog sprake was van een sequel, vond men het bij Disney niet nodig om deze film bij ons op blu-ray uit te brengen en moet je je wenden naar de Amerikaanse markt. Maar geen nood, hij is relatief gemakkelijk te vinden bij de onlineshops, niet eens zo duur en nog eens regiovrij. Deze transfer heeft wel wat last van korrelvorming, maar dat komt vooral in uiting bij de dagscenes terwijl de donkere scenes (en dat zijn er toch heel wat) daar geen last van hebben. De film heeft een zeer realistische look en daar zit de cinematografie van wijlen Ric Waite voor heel wat tussen die een perfect beeld van Chicago schiep, ook al waren heel wat shots in Toronto gedraaid. Deze '80’s-classic heeft een update gekregen met een DTS-HD MA 5.1-geluidsband. Echt veel surroundeffecten hoor je niet, wel duidelijke dialogen, een heerlijke score van Michael Kamen en massa’s 80’s bluespopsongs.
EXTRA'S
Grappige jongens daar bij Disney. Deze film werd met veel poeha de wereld ingestuurd als een special 25th anniversary-edition en buiten trailers van Frankenweenie en Who Framed Roger Rabbit? is hier geen enkele extra te bespeuren. Wel een Amerikaans promofilmpje waarin men je aanmaant om niet te beginnen roken.

CONCLUSIE
Adventures In Babysitting biedt een heerlijk potje '80’s-nostalgie die de drive van Home Alone in zich draagt. Niet toevallig twee keer het werk van dezelfde regisseur!coverStudio: Buena Vista

Regie: Chris Columbus
Met: Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan, Anthony Rapp, Calvin Levels, Penelope Ann Miller

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1987

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
78693682575


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij