:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - SEIZOEN 1
BABYLON 5 - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-01-22
SERIE
“The Year is 2258, the place is Babylon 5 !” Dat krijgen we aan het begin van iedere aflevering te horen, en bijna kunnen we daarin de kracht en het werk horen die in deze serie werd gepompt.

Het eerste seizoen kreeg de ondertitel “Signs and Portents” en die past er ook erg goed bij, aangezien we aanwijzingen krijgen voor heel wat gebeurtenissen die op stapel staan en zich in de volgende seizoenen zullen manifesteren.


Babylon 5 is het laatste overblijvende ruimtestation van het Babylon project. Dit project bestond er in om onder andere voor de mensen van Aarde, de Minbari, de Narn en de Centauri een vreedzame ruimtebasis te creëren waarop zij vriendschappelijk met elkaar zouden kunnen omgaan. De realiteit bleek echter heel wat minder rooskleurig want de eerste 3 Babylon stations werden gesaboteerd en het 4e station verdween gewoon. Nu blijft er dus enkel nog Babylon 5 over als laatste vrijhaven voor de ambassadeurs van de verschillende regeringen. Babylon 5 staat onder leiding van Commandant Jeffrey Sinclair (Michael O’Hare) steeds bijgestaan door zijn adjudant Susan Ivanova (Claudia Christian) en het hoofd van de veiligheidsdienst Michael Garibaldi (Jerry Doyle). In het begin van het seizoen arriveert ook de nieuwe dokter, Stepen Franklin (Richard Biggs), nadat de vorige teruggeroepen werd naar Earthdome als gevolg van zijn ervaring met de Vorlon ambassadeur Kosh.

Verder zijn de belangrijkste ambassadeurs Delenn (Mira Furlan) van Minbar, Ambassaseur G’Kar (Andreas Katsulas) van het Narn regime en Londo Molari (Peter Jurasik) van de “grote” Centauri republiek. Tussen deze 2 laatste botert het echter niet al te goed aangezien de vijandelijkheden tussen de Narn en de Centauri steeds lijken toe te nemen, gevolg is een soort hit & run oorlog waarbij beide partijen verliezen lijden zonder eigenlijk te weten waarom ze vechten.


Ook spelen er zich in dit seizoen nog enkele merkwaardige gebeurtenissen af zoals bijvoorbeeld het weer opduiken van het verloren gewaande Babylon 4, een hele Narn ruimtebasis die opgaat in rook.

Tenslotte maken we ook nog kennis met de telepate Talia Winters (Andrea Thompson) van het Psi Corps, de afdeling van het leger die alle telepaten op aarde traint en opleidt. Wanneer zij bezoek krijgt van een oude vriend op de vlucht voor het Psi Corps duurt het niet lang vooraleer deze laatsten het spoor ruiken en Psi Cop Alfred Bester (Walter Koenig, beter bekend als Pavel Chekov) op hem afsturen, met alle gevolgen vandien voor Sinclair en zijn ruimtestation.

Het heeft jaren geduurd vooraleer bedenker J. Michael Straczynski een televisiezender zover kreeg om hem zijn geesteskind te laten produceren. Bijna elke studio trok de vergelijking met Star Trek en vond dat de serie teveel geld zou gaan kosten.

Uiteindelijk kreeg hij zijn ideeën dan toch verkocht en kon de productie beginnen. Dat is maar goed ook, want het resultaat is één van de beste series die er op science fiction gebied ooit gemaakt is. Het gebeurd tenslotte ook niet altijd dat bijna één persoon alle scripts voor een serie schrijft, zoals dat voor Straczynski wel het geval was. Eenieder die de serie al heeft bekeken zal in eer en geweten durven zeggen dat Babylon 5 geen goedkope rip-off is van Star Trek of Star Wars. Het was in 1994 een hele verfrissing van het genre en blijft ook de dag van vandaag uitermate boeiend om te bekijken. Indien je deze serie nog niet gezien hebt kun je jezelf geen echte science-fiction fan noemen!


BEELD EN GELUID
Oorspronkelijk werd Babylon 5 in een standaardverhouding van 1,33:1 op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Voor de dvd release werd er echter (gelukkig) teruggegrepen naar het originele opnameformaat, waardoor we (eindelijk) datgene te zien krijgen dat Michael J. Straczynski zelf ook in gedachten had bij de opnames. Kwaliteit van de transfer is echter niet schitterend, scherpte is redelijk, maar laat soms toch wat te wensen over, kleuren zijn wel steeds helder en vol en ook over het zwartniveau is prima. Spijtig genoeg heeft de transfer te lijden onder beschadigingen en een kleine hoeveelheid edge enhancement en beeldruis. Hierbij dienen we nu wel op te merken dat de kwaliteit van de special effect shots nog het meeste teleurstelt. Deze special effects werden in 1994 omwille van financiële redenen slechts op de TV verhouding van 1,33:1 gerendered, wat tot gevolg heeft dat scherpte voor deze shots niet echt denderend is omwille van het upscalen van de beelden. Gelukkig gaat het hier meestal om vrij korte stukken, waardoor de schade beperkt blijft. Uiteindelijk kunnen we deze transfer toch nog een voldoende geven, zelfs als is het geen home cinema paradepaardje.

Zoals we in het begin van iedere aflevering te zien krijgen werd Babylon 5 origineel in Dolby Digital surround uitgezonden, dit werd voor de dvd’s opgewaardeerd naar Dolby Digital 5.1. Spijtig genoeg is de meerwaarde daarvan maar matig aangezien er weinig of niet van de surround kanalen gebruik gemaakt wordt. De meeste actie speelt zich af in de front speakers en dialoog komt mooi en helder uit de centerspeaker. Surroundspeakers worden meestal gebruikt voor muziek en af en toe eens een geluidseffectje. Het LFE kanaal wordt bijna nooit gebruikt.


EXTRA’S
Extra’s voor dit eerste seizoen zijn terug te vinden op de eerste, vierde en zesde disc.

Audiocommentaar
Bij de afleveringen “Chrysalis” en “Signs and Portents” werd door J. Michael Straczynski een audiocommentaar voorzien, beide commentaren hebben het over verscheidene aspecten van zowel de serie als de afleveringen. Enig nadeel hier is dat Straczynski zo af en toe wel wat verklapt voer wat nog komen gaat in het vervolg van de serie, toch wel extra’s met een meerwaarde.

Introductie van J. Michael Straczynski
Bedenker Michael Straczynski vertelt je kort over de “geboorte” van Babylon 5.

The Making of Babylon 5
Deze featurette biedt een kort en vrij algemeen overzciht van het begin van de serie, het valt ook zeer goed op dat deze voor de eigenlijke serie uitgezonden werd omwille van het promotionele tintje dat er rond hangt. Niettemin toch een leuke extra ie bovendien gehost wordt door Walter Koenig (beter bekend als Pavel Chekov uit Star Trek)

Back to Babylon 5
In deze veel recentere documentaire wordt heel wat meer uit de doeken gedaan over de serie aan de hand van recent opgenomen interviews. Ook wordt er aandacht besteed aan de CGI animaties, die voor 1994 toch wel baanbrekend waren !

The Universe of Babylon 5
Onder deze hoofding vinden we onder andere een korte beschrijving van de verschillende sectoren op Babylon 5 terug evenals de “Computer Files” die per seizoen achtergrondinformatie geven over verschillende personages, voertuigen en gebeurtenissen in het Babylon 5 universum.


CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Babylon 5 staat eindelijk op dvd. Spijtig genoeg zijn we in de geluidskwaliteit en in de beeldkwaliteit een beetje teleurgesteld. Vooral de videotransfer had beter gekund. Niettemin zal dit de echte Babylon 5 fan niet tegenhouden, want deze boxset is toch nog het aanbevelen waard.


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Michael O’Hare, Claudia Christian, Jerry Doyle, Mira Furlan, Andrea Thompson, Peter Jurasik, Andreas Katsulas en Richard Biggs

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931228558


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Zweeds, Arabisch, Turks, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Introductie van J. Michael Straczynski,
• The Making of Babylon 5,
• Back to Babylon 5 ,
• The Universe of Babylon 5

Andere recente releases van deze maatschappij