:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - SEIZOEN 2
BABYLON 5 - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-01-26
SERIE
“The Year is 2259, the place is Babylon 5 !” Daarmee zitten we al direct aan het 2de seizoen van de serie Babylon 5 … gekenmerkt door het verdwijnen van Commander Jeffrey Sinclair (Michael O’Hare) uit de serie met als vervanging Captain John Sheridan (Bruce Boxleitner).

In het 2e seizoen komen de Shadows voor het eerst openlijk op de proppen en wordt er door hun invloed binnen de Centauri republiek een regelrechte machtswissel georchestreerd na de dood van de oude keizer. De plannen om eindelijk vrede te sluiten met de Narn gaan daarmee ook in rook op. Gevolg hiervan is da kort na zijn dood het Narn Regime de Centauri de oorlog verklaard … Babylon 5 komt midden in de vuurlijn te liggen en er breken rellen uit tussen Narn en Centauri. Met veel moeite weet Sheridan de orde te herstellen … totdat de Centuri beginnen met het bombarderen van de Narn Homeworld. Het seizoen berikt zijn climax wanneer enkele Centauri een aanslag op Captain Sheridan beramen …

In het begin van het seizoen komen we ook eindelijk te weten wat er aan de hand was met ambassadeur Delenn die aan het einde van het vorige seizoen één of andere transformatie aan het ondergaan was. Ook de mysteries rondom de Vorlon ambassadeur Kosh worden een beetje verder verklaard, op het einde van het seizoen krijgen we hem zelfs in zijn ware gedaante te zien.

Ambassadeur Londo Mollari van de Centauri begint meer en meer in te zien dat zijn overeenkomst met mr. Morden en zijn vennoten (voor de kijker wordt het duidelijk dat het om de Shadows gaat) niet zo positief uitpakt als hij wel denkt. Hij raakt steeds verder verstrikt in een web van intriges binnen de republiek … met alle gevolgen vandien voor de Narn.

Ook in Earthdome dondert het, want het Psi Corps lijkt een steeds solidere grip op het doen en laten van de politici te krijgen, evenals het leger. Daarbij komt nog dat president Santiago onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt, de gevolgen hiervan zullen nog lang nawerken in de serie en zeker en vast een deel van de beslissingen bepalen die het personeel van Babylon 5 in de toekomst nog zal moeten nemen.

Daar waar Seizoen 1 nog min of meer een inleiding was tot de grotere verhaallijn is Seizoen 2 een en al actie. Wat op het eerste zicht een warboel aan informatie lijkt is in werkelijkheid een ingewikkeld web van verhaallijnen die steeds meer met elkaar verweven worden en zo één mooi solide verhaal vormen. Acteerprestaties zijn er nog op vooruitgegaan en ook nieuwkomer Bruce Boxleitner zet een zeer geloofwaardige rol neer. De titel van dit seizoen kan dus zowel letterlijk als figuurlijk geïnterpreteerd worden : The Coming of Shadows. Er valt zowel een schaduw over de verschillende dominante rassen alsook de Shadows die een serieus conflict proberen te veroorzaken. Kortom, Babylon 5 Seizoen 2 is weerom verplicht voer voor de fans en zal ook de “niet-zo-science-fiction” fan voldoende bieden om geboeid door deze dvd’s heen te racen.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze boxset is grotendeels te vergelijken met die van seizoen 1 d.w.z. een matige tot zeer goede scherpte, kleuren die mooi helder zijn en een zeer solide zwartniveau. Vooral de tweede helft van het seizoen lijkt de kwaliteit van de beeldtransfer sterk te verbeteren, ook beschadigingen in het beeld zijn daar minder aanwezig. Ook is er nog constant enige filmgrain aanwezig. Tenslotte zijn de scenes waarin special effects gebruikt werden nog steeds van een mindere kwaliteit omwille van het feit dat deze slechts gerendered werden op televisie formaat in plaats van het originele breedbeeldformaat. Niettegenstaande dat de transfer dus wel zijn gebreken heeft kan deze nog steeds meer dan voldoende genoemd worden.

Zoals we in het begin van iedere aflevering te zien krijgen werd Babylon 5 origineel in Dolby Digital surround uitgezonden, dit werd voor de dvd’s opgewaardeerd naar Dolby Digital 5.1. Spijtig genoeg is de meerwaarde daarvan maar matig aangezien er weinig of niet van de surround kanalen gebruik gemaakt wordt. De meeste actie speelt zich af in de front speakers en dialoog komt mooi en helder uit de centerspeaker. Surroundspeakers worden meestal gebruikt voor muziek en af en toe eens een geluidseffectje. Het LFE kanaal wordt bijna nooit gebruikt.

EXTRA’S
Extra’s voor dit eerste seizoen zijn terug te vinden op de eerste, vierde en zesde disc.

Audiocommentaar:
Bij de afleveringen “In The Shadow of Z’Ha’Dum”, “The Fall of Night” en “The Geometry of Shadows” werd door J. Michael Straczynski een audiocommentaar voorzien. Alle drie zijn ze zeer informatief en onderhoudend. Als je de commentaren zo hoort dan moet het een serieus lollige boel geweest zijn tijdens de opnames.

Introductie van J. Michael Straczynski:
Bedenker Michael Straczynski vertelt geeft je een korte inleiding tot seizoen 2.

Building Babylon:
Deze featurette geeft een vrij mooi overzicht van het hele productieproces van een Babylon 5 episode. Hierbij wordt er aandacht besteedt aan scriptopbouw, muziek, montage, etc etc. Dit alles aan de hand van fragmenten en interviews.

Shadows & Dreams:
De makers van Babylon 5 denken terug aan het in de wacht slepen van de 2 Hugo Awards die Babylon 5 in het verleden mocht ontvangen.

The Universe of Babylon 5:
Onder deze hoofding vinden we onder andere een korte beschrijving van de verschillende sectoren op Babylon 5 terug evenals de “Computer Files” die per seizoen achtergrondinformatie geven over verschillende personages, voertuigen en gebeurtenissen in het Babylon 5 universum.

CONCLUSIE
Wat betreft de kwaliteit van het beeld en het geluid is er niet te veel veranderd ten opzichte van seizoen 1, inhoudelijk staat de serie nog wel een pak sterker in dit 2e seizoen. Een boxset die we iedereen warm kunnen aanbevelen voor enkele avonden prima kijkplezier.


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Bruce Boxleitner, Claudia Christian, Jerry Doyle, Mira Furlan, Andrea Thompson, Peter Jurasik, Andreas Katsulas en Richard Biggs

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
6

Speelduur:
924 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931241687


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Introductie van J. Michael Straczynski
• TV-spots
• Building Babylon
• Shadows & Dreams
• The Universe of Babylon 5

Andere recente releases van deze maatschappij