:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWIMMING POOL
SWIMMING POOL
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-02-19
FILM
Een Britse misdaadauteur zit aan het einde van haar creatief latijn en is dringend op zoek naar de nodige inspiratie. Haar uitgever besluit een handje toe te steken en stelt z'n landelijk buitenverblijf in Frankrijk ter beschikking. De ware bron van rust, prachtig weer en natuur maken dat Sarah Morton (Charlotte Rampling) al snel het juiste ritme opnieuw te pakken heeft en de letters vloeien gewillig op papier. Dan verschijnt de losbandige Julie (Ludivine Sagnier) ten tonele, de dochter van Sarahs uitgever. De sexueel bevrijde en exentrieke dochter intrigeert Sarah op meer dan één vlak en alhoewel ze het in het begin moeilijk heeft met de gewoontes van het verwende nest oefent die algauw een meer dan ongezonde aantrekkingskracht op haar uit. De pastorale sereniteit waarin Sarah zich bevond maakt plaats voor intriges en een ongezonde nieuwsgierigheid ten opzichte van het mysterieuze en onconventionele sexueel getinte leven van Julie. Deze jaloerse fascinatie, mede door het generatieverschil, wordt door Ozon prachtig in beeld gebracht in een perfekte mix van vals vertrouwen, nieuwsgierigheid en een geleidelijke groei van wederzijds respect, afgerond met een einde om u tegen te zeggen.


Charlotte Rampling is perfekt in de rol van de ouderwetse, ietwat depressief getinte schrijfster met een donkere persoonlijkheid die ze prachtig tot uiting brengt en laat openbloeien naarmate de film vordert. Ook Ludivine Sagnier is perfekt gecast en speelt haar extraverte amorele rol zonder de minste aarzeling of schaamte.

De eerste Engelstalige film van François Ozon is direkt een voltreffer van formaat. Sommige critici plaatsen hem op hetzelfde niveau als het inmiddels hooggewaardeerde Memento. Dat vinden wij net iets te hoog gegrepen, maar toch is de film meer dan de moeite waard voor mensen die houden van een spannend moordverhaal en een film bijna volledig gedragen door z’n specifieke sfeer.


BEELD EN GELUID
Blijkbaar bezit het regio 1-broertje van deze film een dts-track maar of dit een meerwaarde beteketn voor deze film is maar de vraag. De Dolby Digital 5.1 doet z’n werk uitstekend, maar laat de surrounds voor het grootste gedeelte van de film ongemoeid. Voor het geluidsveld zijn dus hoofdzakelijk de frontspeakers verantwoordelijk en die doen hun werk voortreffelijk. Alles is perfekt verstaanbaar en het geheel klinkt helder en uitgebalanceerd.

De vele zonnige buitenscènes hebben baat bij het anamorfische beeldformaat en dan ziet alles er ook kraakhelder uit en zijn de kleuren warm en vol. Tijdens de binnenscènes gaat de kwaliteit van het beeldmateriaal iets achteruit en kunnen de zwarttinten niet volledig overtuigen. Af en toe is er sprake van grain en zitten er enkele witte strepen in de openingscredits. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige problemen.


EXTRA’S
Een luttele filmtrailer, terwijl de R1-tegenhanger verscheidene mooie extra's meekreeg.

CONCLUSIE
Een verrassende thriller met een verbazingwekkend einde die je ruim anderhalf uur aan je stoel gekluisterd zal houden. Beeld- en geluidskwaliteit zijn bevredigend, het aantal extra's zeker niet.


cover
Studio: Homescreen

Regie: François Ozon
Met: Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier, Charles Dance, Jean-Marie Lamour, Marc Fayolle

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056752958


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij