:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ULTIMO CAPODANNO, Lí
ULTIMO CAPODANNO, Lí
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-05-07
FILM
In de schijnbare rust en harmonie van het appartementencomplex ‘Isole’, gesitueerd in een buitenwijk van Rome, bereiden de bewonders zich voor op oudejaarsavond. De bizarre situaties die voor middernacht plaatsvinden, leiden de vijftien bewoners naar een jaarwisseling die ze niet snel zullen vergeten. Zo wordt het feestje van een bejaarde Gravin verstoord door een voetbalteam uit de stad van haar gigolo. De rijke Guilia (Monica Belucci bekend van o.a. Malèna, Irréversible en Passion Of The Christ) ontdekt dat haar man een affaire heeft met haar beste vriendin en een call-girl bindt een advocaat vast terwijl inbrekers het op zijn kantoor hebben voorzien. In de naastgelegen appartementen wordt intussen een auto in elkaar gesleuteld, onderneemt een eenzame vrouw een zelfmoordpoging en roken twee mannen een flinke joint terwijl ze ook nog in het bezit zijn van een staaf dynamiet.

Kortom: dolle fratsen dus, die zich allen in 1 appartementblok afspelen en waarbij op ongekende wijze gebruik wordt gemaakt van Italiaanse zwarte humor. Regisseur Marco Risi vermengt enkele extreme vormen van humor. Het ene moment wordt er gespeeld met subtiele woordgrapjes, even later krijgen we plots heftige splatstick-horror te verwerken, waarbij het bloed rijkelijk vloeit terwijl er ledematen door de lucht vliegen. Vooral op het einde van de film wordt deze combinatie van uiteenlopende humor vertaalt in enkele unieke en niet snel te vergeten scènes. De film is wel niet geheel vrij van fouten. Zo acteren er een aantal mensen in bijrollen op behoorlijk bedenkelijk wijze en zo is bijvoorbeeld het verhaal en het niveau van de humor niet altijd even sterk. Toch helt de balans voor L’Ultimo Capodanno over naar het positieve waardoor de film zeker het bekijken waard is. Extreem grappig, in de letterlijke zin van het woord.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze release is zeker in orde. Contrasten zijn diep, kleuren ogen rijk en het beeld is voldoende scherp. Hier en daar zit er een klein compressiefoutje, maar dit stoort nergens. Mooi werk van A-Film. Het geluid is een Dolby Surround 2.0 stereo soundtrack. Jammer dat er geen surroundgeluid beschikbaar is, maar niet helemaal getreurd want de stereospreiding van de kanalen is voortreffelijk. Mits het aanspreken van een surroundsimulator (Pro Logic of DTS:Neo 6) mis je de afwezige 5.1 mix nauwelijks, op de subwoofer na dan.

EXTRA'S
Zeer karige extra’s als je het ons vraagt. We krijgen enkel wat achtergrond informatie van enkele cast & crew leden. Wat aan de slappe kant, maar uiteraard nog altijd beter dan niets.

CONCLUSIE
L’Ultimo Capodanno is een zwarte Italiaanse komedie waarbij de humor balanceert tussen subtiliteit en platvloerse grofheid. Deze gewaagde mix roept een aparte sfeer op die de film uniek maakt. Enkel al hiervoor is de prent het bekijken waard. Of je daarbij dient over te gaan tot huren of kopen hangt af van je persoonlijke smaak. Wij vinden L’Ultimo Capodanno alvast zeker te pruimen.


cover
Studio: A-Film

Regie: Maro Risi
Met: Monica Belluci, Max Mazzotta, Beppe Fiorello, Alessandro Haber, Marco Giallini, Claudio Santamaria

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777043295


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Filmographies
• 3 Cross-Promotional Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij